Υγεία

Γιατί βγάζουμε νέες ελιές στο δέρμα και πότε να δούμε γιατρό

Οι νέες ελιές στο δέρμα μας τείνουν να εμφανίζονται σε περιόδους που αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό μας.

Οι ελιές (σπίλοι), οι οποίες είναι πολύ συχνές στο δέρμα, είναι συγκεντρώσεις κυττάρων που παράγουν χρωστική ουσία (μελανοκύτταρα) στο δέρμα σας. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα τείνουν να έχουν περισσότερους σπίλους.

Η αιτία εμφάνισης νέων σπίλων, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μια αλληλεπίδραση γενετικών παραγόντων και βλάβης από τον ήλιο.

Οι ελιές συνήθως εμφανίζονται στην παιδική και εφηβική ηλικία και αλλά

ζουν σε μέγεθος και χρώμα καθώς μεγαλώνετε. Σχεδόν όλοι οι σπίλοι είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί). Ωστόσο, όταν εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία ή έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, μπορεί να είναι πιο πιθανό να γίνουν καρκινικές.

Οι νέοι σπίλοι εμφανίζονται συνήθως σε περιόδους που αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών σας, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δείτε επίσης: Αέρας και ζέστη: Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το δέρμα σας

Τύποι σπίλων

Υπάρχουν πολλοί τύποι σπίλων, που κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το πότε εμφανίζονται, πώς μοιάζουν και τον κίνδυνο να γίνουν καρκινικοί.

Οι δύο πιο συχνοί τύπου είναι οι συγγενείς σπίλοι, σημάδια στο δέρμα με τα οποία γεννιόμαστε και οι επίκτητοι σπίλοι, που εμφανίζονται στο δέρμα μας μετά τη γέννησή μας. Οι δύο αυτοί τύποι έχουν σχεδόν μηδενικό κίνδυνο να γίνον, αλλά όσο μεγαλώνουμε ο κίνδυνος αυξάνεται.

Οι άτυπες ελιές μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα σας και, ενώ είναι καλοήθεις,μπορεί να έχουν κάποια από τα ίδια χαρακτηριστικά με το μελάνωμα (ένας τύπος καρκίνου του δέρματος). Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικούς δερματικούς ελέγχους και να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές στους σπίλους σας.

Οι άτυποι σπίλοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν καρκινικοί. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι μόνο 1 στις 10.000 άτυπες ελιές μετατρέπονται σε καρκίνο.

Γιατί βγάζουμε νέες ελιές στο σώμα

Η αιτία εμφάνισης ενός νέου σπίλου πιθανότατα έχει να κάνει με τις γενετικές μεταλλάξεις.

Η αλληλεπίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), τόσο του φυσικού όσο και του τεχνητού φωτός, με το DNA προκαλεί γενετική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μελανώματος και άλλων καρκίνων του δέρματος.

Εκτός από την γενετική και την έκθεση στον ήλιο, άλλοι λόγοι που μπορεί να βγάζουμε ελιές όσο μεγαλώνουμε είναι αν έχουμε οικογενειακό ιστορικό άτυπων σπίλων ή παίρνουμε φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αντιβιοτικά, ορμονικά ή αντικαταθλιπτικά.

Πότε να πάω σε δερματολόγο

Όταν ένας παλιός σπίλος αλλάζει ή όταν ένας νέος σπίλος εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να τον ελέγξει.

Εάν ο σπίλος σας φαγούρα, αιμορραγεί ή πονάει, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό.

Δείτε επίσης: Παιδιά και παραλία: Οι τέσσερις συχνότερες μολύνσεις του δέρματος και πως αντιμετωπίζονται

Μελανώματα

Το μελάνωμα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος του δέρματος, αλλά οι νέες ελιές μπορεί επίσης να είναι βασικοκυτταρικοί ή ακανθοκυτταρικοί καρκίνοι. Αυτές εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, το κεφάλι και ο λαιμός σας και θεραπεύονται εύκολα.

Στα μέρη του σώματός μας που προστατεύονται από τον ήλιο είνι πιο δύσκολο να εμφανίσουμε κάποιο σημάδι. Στις γυναίκες, τα πιο συνήθη μέρη εμφάνισης μελανώματος είναι τα χέρια και τα πόδια, ενώ για τους άνδρες, τα πιο κοινά σημεία είναι η πλάτη, ο κορμός, το κεφάλι και ο λαιμός.

Δείτε επίσης: Ελιές και καρκίνος του δέρματος: Κάθε πότε πρέπει να εξετάζουμε το σώμα μας και πώς

Με πληροφορίες από: healthline.com, medicalnews.com / Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-28 11:10:35

Back to top button