Υγεία

Ασθενείς πεθαίνουν 3 χρόνια μετά την αρχική νόσο, δείχνει νέα μελέτη

Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης για την πορεία των ασθενών με την πάροδο του χρόνου.

Οι βλάβες που προκαλεί ο κορωνοϊός στην υγεία δεν τελειώνουν πάντοτε μετά την αρχική ανάρρωση. Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η COVID-19 κοστίζει ζωές ακόμα και 3 χρόνια μετά την εμφάνισή της!

Η μελέτη έδειξε ότι ασθενείς που κάποτε νοσηλεύθηκαν εξαιτίας της, παραμένουν σε «σημαντικά αυξημένο» κίνδυνο θανάτου ή επιδείνωσης της υγείας τους λόγω των επιπλοκών της.

Ακόμα, δε, κι αν αρχικά δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία, μπορεί να υποφέρουν για 3 χρόνια από τα μακροχρόνια, επίμονα συμπτώματά της.

Τα δεδομένα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση την επιστημονική πεποίθηση ότι οι λοιμώξεις είναι βραχυχρόνιες παθήσεις, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Οι ερευνητές εξέτασαν την πορεία της υγείας 135.161 ασθενών που είχαν περάσει την COVID-19 το 2020. Εξέτασαν επίσης την πορεία 5,2 εκατομμυρίων πασχόντων από άλλα νοσήματα. Την εποχή εκείνη δεν είχαν ακόμα αναπτυχθεί εμβόλια και αντιϊικά φάρμακα για την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Από τους ασθενείς με COVID, οι 114.864 δεν είχαν χρειασθεί νοσηλεία στο νοσοκομείο. Οι υπόλοιπο 20.297 είχαν νοσηλευθεί. Το περίπου 12% όσων δεν νοσηλεύθηκαν και το 6% των νοσηλευθέντων ήταν γυναίκες.

Τρία χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη, οι ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν έναντι όσων δεν είχαν νοσηλευθεί. Ακόμα, δε, κι αν η νόσος τους ήταν σχετικά ήπια, είχαν αυξημένες πιθανότητες να αναφέρουν νέα προβλήματα υγείας.

Μείωση με την πάροδο του χρόνου, αλλά…

Ο κίνδυνος θανάτου μεταξύ των νοσηλευθέντων ασθενών ήταν μέγιστος τις πρώτες 30 ημέρες από τη λοίμωξη. Στη συνέχεια μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου, αλλά 3 χρόνια αργότερα δεν είχε μηδενιστεί.

Το ίδιο συνέβαινε και με τους ασθενείς που εκδήλωσαν long COVID μετά την νοσηλεία τους. Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίμονα συμπτώματα που διήρκησαν 3 ή περισσότερους μήνες μετά την αρχική ανάρρωσή τους. Η εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων μειωνόταν συν τω χρόνω. Τρία χρόνια αργότερα, όμως, εξακολουθούσε να υπάρχει υπολειπόμενος κίνδυνος.

Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με τους πάσχοντες από άλλα νοσήματα είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ακόμα συμπτώματα τον τρίτο χρόνο. Ο αντίστοιχος κίνδυνος στον δεύτερο χρόνο ήταν 57% και στον  πρώτο 182%.

Μεταξύ των ασθενών που δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία, δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος θανάτου μετά τον 1ο χρόνο από τη λοίμωξη. Παρέμενε όμως κίνδυνος εμμενόντων συμπτωμάτων στα 3 χρόνια από την ανάρρωση, σε κάποιους απ’ όσους εκδήλωσαν long COVID.

Σε σύγκριση με τους πάσχοντες από άλλα νοσήματα, οι μη-νοσηλευθέντες ασθενείς με COVID είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εμμένοντα συμπτώματα κατά τον πρώτο χρόνο από τη λοίμωξη. Το ποσοστό αυτό έγινε 16% στα 2 χρόνια και 5% στα 3 χρόνια. Τα συμπτώματα που επέμεναν στα 3 χρόνια από την αρχική λοίμωξη ήταν κυρίως:

  • Γαστρεντερικά
  • Αναπνευστικά
  • Νευρολογικά

«Ακόμα μας διδάσκει»

«Η μελέτη μας δείχνει πως μολονότι οι κίνδυνοι μειώνονται με τον χρόνο, παραμένει ένας υπολειπόμενος κίνδυνος ακόμα και στους ασθενείς με ήπια αρχική λοίμωξη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ziyad Al-Aly, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος εάν είχαν χρειασθεί νοσηλεία».

Ακόμα και η ήπια COVID μπορεί να διαρκέσει επί χρόνια, πρόσθεσε. Αυτό πιθανώς οφείλεται σε παράγοντες όπως η χρόνια φλεγμονή και η ανοσοποιητική δυσλειτουργία που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Σε κάθε περίπτωση, η νόσος αλλάζει τις πεποιθήσεις των επιστημόνων. «Έχουμε την τάση να θεωρούμε τις λοιμώξεις ως κατά βάση βραχυχρόνιες ασθένειες, με εκδηλώσεις που αναπτύσσονται κυρίως στο στάδιο που είναι ενεργές», εξήγησε. «Τα στοιχεία μας θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτή την πεποίθηση. Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός ακόμα μας διδάσκει – και αυτό είναι ένα σημαντικό νέο μάθημα. Ακόμα και μία φαινομενικά αθώα ή καλοήθης αρχική συνάντηση με τον ιό, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας χρόνια αργότερα».

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-31 09:12:24

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button