
Απαραίτητη η συστηματική άσκηση μετά τον τοκετό
Η γέννα ενός παιδιού είναι ένα συγκλονιστικό επίτευγμα, αλλά οι νέες μητέρες καλό θα ήταν να μην επαναπαύονται στις δάφνες τους μετά τον τοκετό, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές.
Οι νέες μητέρες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα, συνιστούν οι ειδικοί.
Δύο έως τέσσερις ώρες άσκησης την εβδομάδα μπορούν να διατηρήσουν μια νέα μητέρα υγιή και να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης ή άγχους μετά τον τοκετό, έγραψαν οι ερευνητές στο British Journal of Sports Medicine.
Οι ειδικοί συνιστούν επίσης καθημερινές ασκήσεις πυελικού εδάφους για τη μείωση του κινδύνου ακράτειας ούρων, καθώς και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
«Οι εβδομάδες και οι μήνες μετά τον τοκετό είναι μια περίοδος απότομων αλλαγών σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας», έγραψε μια ομάδα με επικεφαλής την Margie Davenport, καθηγήτρια κινησιολογίας, αθλητισμού και αναψυχής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά.
«Οι γυναίκες και τα άτομα μετά τον τοκετό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, κατακράτησης βάρους, διαταραχών ύπνου, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικά αν αντιμετώπισαν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη», έγραψε η ομάδα.
«Οι καταστάσεις αυτές έχουν σημαντικές συνέπειες στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη σωματική και ψυχική υγεία τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους», συμπλήρωσαν.
Για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 574 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν την υγεία της μητέρας και του παιδιού μετά τον τοκετό.
Μετά από διαβούλευση με μια ομάδα νέων μητέρων, η ερευνητική ομάδα επέλεξε 21 «κρίσιμα» και «σημαντικά» αποτελέσματα για ανάλυση, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών, της ποσότητας ή της ποιότητας του μητρικού γάλακτος, της κατάθλιψης ή του άγχους, της ακράτειας ούρων, του φόβου της κίνησης, της κόπωσης και της ανάπτυξης και εξέλιξης του βρέφους.
Συνολικά, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι νέες μητέρες χωρίς παθήσεις ή συμπτώματα που εμποδίζουν τη σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να στοχεύουν σε ένα συνδυασμό αερόβιας άσκησης και προπόνησης με βάρη για τουλάχιστον 120 λεπτά την εβδομάδα, κατανεμημένα σε τέσσερις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, για τους τρεις πρώτους μήνες μετά τη γέννηση.
Οι δραστηριότητες μέτριας έντασης μπορεί να περιλαμβάνουν το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι αναψυχής, την αργή ποδηλασία, το τένις σε ζευγάρια, τον χορό σε αίθουσα χορού, ενεργές μορφές γιόγκα ή γενικές εργασίες στην αυλή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Οι δραστηριότητες έντονης έντασης μπορεί να περιλαμβάνουν τρέξιμο, κολύμπι, τένις, μαθήματα αεροβικής, γρήγορη ποδηλασία, σχοινάκι ή βαριές εργασίες στην αυλή που περιλαμβάνουν σκάψιμο ή φτυάρισμα.
Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν στις νέες μητέρες με προβλήματα υγείας να αναζητούν ιατρική συμβουλή πριν ξεκινήσουν ή επιστρέψουν στην τακτική άσκηση.
«Ωστόσο, τονίζουν ότι όλες όσες έχουν γεννήσει πρόσφατα θα πρέπει να κάνουν ελαφρές καθημερινές δραστηριότητες, όπως ήπιο περπάτημα, για να προλάβουν τις γνωστές βλάβες της αδράνειας», ανέφεραν οι ερευνητές σε δελτίο Τύπου.
Η ομάδα αναγνώρισε ότι η τήρηση αυτών των συστάσεων μπορεί να μην είναι πάντα εφικτή, αλλά έγραψε ότι «ακόμη και μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της επίτευξής τους θα έχουν οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία».
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές κυκλοφόρησαν στις 25 Μαρτίου.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΟΦ: Aνακαλεί ενέσιμο προϊόν αισθητικής – Εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία
Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς βλάπτει σοβαρά την υγεία
Θέλετε να φτάσετε υγιείς στα 70 σας χρόνια; Μελέτη αποκαλύπτει τι να τρώτε
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-26 16:20:00