ΣΕΞ

Έρευνα αποκαλύπτει την ψυχεδελική εμπειρία που βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία

Καλύτερη σεξουαλική υγεία και ψυχική ευημερία θα μπορούσε να εξασφαλίσει μία και μόνο έντονη εμπειρία με χρήση ψυχεδελικών ουσιών, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή έρευνα από το Imperial College του Λονδίνου

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης επιστημονικής έρευνας για την επίδραση ψυχεδελικών ουσιών στη σεξουαλική υγεία, με τους συμμετέχοντες να αναφέρουν βελτίωση σε διάφορους ποιοτικούς δείκτες, όπως η απόλαυσης της συνεύρεσης, η σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση, η έλξη για τον σύντροφο, η αντίληψη της αυτο-εικόνας, η επικοινωνία και η αίσθηση σύνδεσης μεταξύ των συντρόφων.

Μάλιστα, όπως έδειξαν τα ευρήματα του Κέντρου Ψυχεδελικής Έρευνας του Imperial College στο Λονδίνο που δημοσιεύονται στο Nature Scientific Reportsτα οφέλη από την  έντονη ψυχεδελική εμπειρία είχαν διάρκεια αρκετών εβδομάδων.

Οι ερευνητές συνδύασαν απαντήσεις από δύο ξεχωριστές έρευνες με ερωτηματολόγιο για τον σεξουαλικό τομέα πριν από μια ψυχεδελική εμπειρία καθώς και τέσσερις εβδομάδες και έξι μήνες μετά. Στην πρώτη συμμετείχαν 261 άτομα που σκόπευαν να κάνουν στο άμεσο μέλλον ψυχαγωγική χρήση παραισθησιογόνων (ψιλοκυβίνη -ουσία των «μαγικών μανιταριών »-, LSD κ.α.) και στη δεύτερη -με επικεφαλής τον πρώην διευθυντή του Κέντρου, καθηγητή Robin Carhart-Harris-, 59 άτομα από μια κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση της ψιλοκυβίνης ως θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, με 30 έλαβαν την ψυχεδελική ουσία και 29 το αντικαταθλιπτικό φάρμακο εσιταλοπράμη, ένας εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI).

Στην πρώτη ομάδα, οι πιο σημαντικές βελτιώσεις αφορούσαν τη σεξουαλική ευχαρίστηση, την ικανοποίηση από την εμφάνισή τους, την ικανοποίηση και την επικοινωνία με τον σύντροφό τους, καθώς και την αντίληψη του σεξ ως «πνευματική εμπειρία».

Σημαντικό για άτομα με κατάθλιψη

Τα συμπεράσματα από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων με κατάθλιψη ήταν ενθαρρυντικά: σε αντίθεση με τη μειωμένη σεξουαλική λειτουργικότητα για την πλειονότητα των ατόμων υπό αγωγή με εσιταλοπράμη, η χρήση ψιλοκυβίνης συνδέθηκε με αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης, του ενδιαφέροντος και την ικανοποίησης από το σεξ για τους μισούς σχεδόν συμμετέχοντες.

Ειδικότερα, με εξαίρεση την ικανοποίηση από την εικόνα του εαυτού τους και για τις δύο ομάδες, τα επίπεδα αναφερόμενης σεξουαλικής δυσλειτουργίας ήταν σημαντικά χαμηλότερα για την ομάδα της ψιλοκυβίνης (13% στο τέλος της δοκιμής) σε σύγκριση με την ομάδα της εσιταλοπράμης (59%).

Σύμφωνα με την ομάδα, τα ευρήματα ανοίγουν ένα παράθυρο για τη θεραπευτική χρήση των ψυχεδελικών σε επιπλέον τομείς όπως η θεραπεία ζεύγους, και επισημαίνουν επιπλέον δυνητικά οφέλη στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, όπου ψυχεδελικές ενώσεις όπως η ψιλοκυβίνη θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτρέψουν τη σεξουαλική δυσλειτουργία που προκαλείται από τα αντικαταθλιπτικά -εκ των σημαντικότερων ανεπιθύμητων ενεργειών τους.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία, που προκαλείται ενίοτε από τα αντικαταθλιπτικά, οδηγεί συχνά τα άτομα στη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής και κατά συνέπεια στην υποτροπή» σχολίασε ο Tommaso Barba, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και υποψήφιος διδάκτωρ στο Κέντρο Ψυχεδελικής Έρευνας του Imperial College, για την κλινική σημασία των ευρημάτων τους για άτομα με ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη και άγχος.

Η ομάδα βέβαια διευκρίνισε ότι τα άτομα με κατάθλιψη δεν πρέπει να επιχειρήσουν τη θεραπεία με ψυχεδελικά, καθώς η λήψη παραισθησιογόνων ουσιών ελλείψει ελέγχου και προσεκτικών δικλείδων ασφαλείας μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Βελτίωση σε πολλαπλά επίπεδα

«Εκ πρώτης όψεως, αυτό το είδος έρευνας φαίνεται πιθανώς “ιδιόρρυθμο”, αλλά οι ψυχολογικές πτυχές της σεξουαλικής λειτουργίας -συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε για το σώμα μας, την έλξη που νιώθουμε για τους συντρόφους μας και την ικανότητά μας να συνδεόμαστε νιώθοντας οικειότητα με τους ανθρώπους- είναι συνολικά σημαντικές για την ψυχική ευεξία των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων» σχολίασε ο Barba για τη μελέτη σε σχέση με τη σεξουαλικότητα, μια «θεμελιώδη ανθρώπινη ορμή».

Οι συγγραφείς υπογράμμισαν ότι καμία από τις δύο μελέτες δεν διαπίστωσε ριζικές αλλαγές στον τρόπο που οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται το σεξ μετά από μια ψυχεδελική εμπειρία, δεν παρουσίασαν δηλαδή τα άτομα χαρακτηριστικά σεξομανίας ή υπερσεξουαλικότητας, παρά ανακάλυψαν μια νέα προσέγγιση της σεξουαλικής εμπειρίας.

Όπως διευκρίνισε ο Barba «είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η εργασία μας δεν επικεντρώνεται στο τι συμβαίνει στο σεξ κατά τη χρήση ψυχεδελικών, και δεν μιλάμε για την αντιληπτή “σεξουαλική απόδοση”, αλλά υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής θετικός αντίκτυπος στη σεξουαλική λειτουργία μετά την ψυχεδελική εμπειρία, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στην ψυχική ευεξία».

Ο Δρ David Erritzoe, κλινικός διευθυντής του Κέντρου Ψυχεδελικών Ερευνών, δήλωσε από την πλευρά του ότι «απέχουμε ακόμη πολύ από μια σαφή κλινική εφαρμογή, επειδή οι ψυχεδελικές ουσίες δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στο ιατρικό σύστημα. Στο μέλλον, ίσως μπορέσουμε να δούμε την κλινική εφαρμογή, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα».

Διαβάστε επίσης:

Αυτά τα φάρμακα απειλούν τη σεξουαλική μας ζωή

Ερωτική επιθυμία: Πέντε τρόποι να βρεθεί λύση όταν μόνο ο ένας θέλει σεξ

Αυτά τα χάπια καταστρέφουν τη λίμπιντο


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button