Συνταγές

Ένα υπέροχο επιδόρπιο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Ποιος είπε ότι η νηστεία απαγορεύει τα γλυκά. Αν είστε από αυτούς που ναι μεν νηστεύουν, αλλά δεν μπορούν να αντισταθούν σε ένα γλυκό, υπάρχουν πολλά που μπορούν να αντικαταστήσουν τις «αμαρτωλές» απολαύσεις.

Στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, εκτός από τον παραδοσιακό χαλβά, μπορείτε να προσφέρετε εναλλακτικές επιλογές, όπως τα υπέροχα σκαλτσούνια.

Βρήκαμε, λοιπόν, μία εύκολη, νηστίσιμη συνταγή για να σας δώσουμε ιδέες.

Τι θα χρειαστείτε

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. τσαγιού κοφτή αλάτι

5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Χυμό και ξύσμα 1 πορτοκαλιού

½ φλιτζ. νερό

Για τη γέμιση:

1 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη

¼ φλιτζ. σουσάμι καβουρντισμένο και κοπανισμένο

¼ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη

1 κουτ. τσαγιού κανέλα σκόνη

2 κουτ. σούπας μέλι

3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού

1 κουτ. σούπας κονιάκ

Ροδόνερο για ράντισμα

Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Βάλτε σε ένα μπολ 4 φλιτζάνια αλεύρι (κρατήστε το υπόλοιπο για το άνοιγμα του φύλλου), ανοίξτε στο κέντρο μια λακκουβίτσα όπου ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνεις. Φτιάξτε μια μπάλα με τη ζύμη, σκεπάστε την και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30.

Αλευρώστε μια επιφάνεια και άνοιξε τη ζύμη σε φύλλο λίγο πιο χοντρό από αυτό της πίτας. Χρησιμοποιήστε ένα ροδελάκι με δόντια και ένα πιατάκι του καφέ (διαμέτρου περίπου 10 εκ.) για να κόψεις στρογγυλούς δίσκους.

Αναμείξτε την καρυδόψιχα με το σουσάμι, τη φρυγανιά και την κανέλα. Στη συνέχεια ζεστάνετε ελαφρά το χυμό πορτοκαλιού με το κονιάκ, διαλύστε μέσα το μέλι και ρίξτε το μείγμα στα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας παράλληλα.

Μοιράστε το μείγμα στους δίσκους ζύμης. Δίπλωσέ τους σε σχήμα μισοφέγγαρου και πίεσε με ένα πιρούνι να κλείσουν καλά. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C και ψήστε τα σκαλτσούνια μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν, τα ραντίζετε με ροδόνερο και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Διαβάστε επίσης:

Μαρίνα Σάττι: «Μας έστειλαν κομμάτι μέχρι και στα αρχαία ελληνικά»

5 κοσμήματα που θα βάλουν stylish πινελιές στην εμφάνισή σας




Δημοσιεύτηκε !

Back to top button