Υγεία

Έγκριση του εμβολίου RSV της GSK σε ενήλικες 50-59 ετών

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την επέκταση της χορήγησης του εμβολίου για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) της GSK και σε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 50 και 59 ετών, καθιστώντας το έτσι το πρώτο εμβόλιο για τον RSV που εγκρίθηκε για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Το εμβόλιο, με την επωνυμία Arexvy, καθώς και τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά εμβόλια από την Pfizer και την Moderna έχουν ήδη εγκριθεί για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω για τον ιό. Ο RSV, ο οποίος συνήθως προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, είναι η κύρια αιτία πνευμονίας σε νήπια και ηλικιωμένους, προκαλώντας 177.000 νοσηλείες και 14.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως.

Το Arexvy κυριαρχεί στην αγορά εμβολίων RSV των ΗΠΑ από την κυκλοφορία του πέρυσι, ξεπερνώντας σε πωλήσεις το Abrysvo της Pfizer, αφού κατέκτησε τα δύο τρίτα του μεριδίου αγοράς το πρώτο τρίμηνο.

Το εμβόλιο της Moderna εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη υπογράψει τη χρήση του εμβολίου GSK στον διευρυμένο πληθυσμό ασθενών.

Η επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του CDC θα συγκληθεί μεταξύ 26 και 28 Ιουνίου. Η φαρμακοβιομηχανία αναμένει με την έγκριση να προσθέσει 13 εκατομμύρια άτομα στην κατάλληλη ομάδα για το εμβόλιο.

Η GSK εκτιμά ότι οι ετήσιες πωλήσεις του εμβολίου για τον RSV θα αγγίξουν τα 3 δισεκατομμύρια λίρες (3,82 δισεκατομμύρια δολάρια) με την πάροδο του χρόνου. Η εταιρεία δεν αναμένει συγκεκριμένα ασφαλιστικά εμπόδια για για την ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών, καθώς βάσει του νόμου για την προσιτή φροντίδα Affordable Care Act), οι πολίτες θα αποζημιωθούν για το εμβόλιο, δήλωσε ο Leonard Friedland, διευθυντής, επιστημονικών υποθέσεων και δημόσιας υγείας, εμβολίων της GSK.

Το Arexvy συνεισέφερε 1,2 δισεκατομμύρια λίρες σε πωλήσεις το 2023, ενώ το Abrysvo της Pfizer έφθασε τα 890 εκατομμύρια δολάρια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το εμβόλιο της GSK θα διατηρήσει τη μερίδα του λέοντος στην αγορά των άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο έναντι της Pfizer. Τον Απρίλιο, η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της πέτυχε το στόχο του σε δοκιμή που το αξιολόγησε σε ενήλικες κάτω των 60 ετών, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για εκτεταμένη έγκριση του εμβολίου σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 59 ετών.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-10 11:08:42

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button