United Group: στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αρχικές επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ
Με την ενέργεια να αποτελεί κλειδί όσον αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία των ψηφιακών υποδομών, οι εταιρείες του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών δείχνουν να στρέφονται όλο και περισσότερο στον τομέα της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη πρόκληση.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η United Group με τη μητρική εταιρεία της Nova να ανακοινώνει πρόσφατα μία σημαντική νέα πρωτοβουλία για την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, με αρχική επένδυση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ στη Βουλγαρία.
«Η πραγματικότητα είναι ότι η ψηφιακή επανάσταση είναι συνδεδεμένη με ένα κόστος: την κατανάλωση ενέργειας. Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας, καθώς βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα. Είναι μια πρόκληση για τη βιωσιμότητα. Η ζήτηση για δεδομένα συνεχώς αυξάνεται, όπως και η ανάγκη για καινοτόμες ενεργειακές λύσεις. Στην United Group, πιστεύουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά αναγκαιότητα» ανέφερε κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης η Victoriya Boklag, διευθύνουσα σύμβουλος της United Group. «Στη νοτιοανατολική Ευρώπη, η ανάγκη αυτή είναι ακόμη πιο επιτακτική. Αντιμετωπίζουμε παρωχημένα ενεργειακά συστήματα που βασίζονται στον άνθρακα, οικονομικές ευπάθειες και διαρκώς αυξανόμενους κινδύνους ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Η ώρα να δράσουμε δεν είναι αύριο. Είναι σήμερα» σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Boklag.
Η επένδυση της United Group στη Βουλγαρία περιλαμβάνει τρία φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και ένα αιολικό πάρκο. Ως το 2027, τα έργα αυτά θα προμηθεύουν το 160% των αναγκών ηλεκτρισμού για την εταιρεία του ομίλου (Vivacom) στη Βουλγαρία, καλύπτοντας το 65% των συνολικών αναγκών του ομίλου σε ηλεκτρική ενέργεια και εξαλείφοντας περίπου 120.000 τόνους εκπομπών CO2 από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας ετησίως. Συνολικά, οι μονάδες αυτές θα έχουν συνδυαστική ισχύ 124 MW, παράγοντας 310.000 MWh ετησίως, ποσότητα που επαρκεί για τις ανάγκες περίπου 60.000 νοικοκυριών ετησίως. Επιπρόσθετα, η νέα αυτή πρωτοβουλία περιλαμβάνει ένα σύστημα μπαταριών τεχνολογίας αιχμής, που μπορεί να αποθηκεύει 1,5 φορές την ανώτατη ενεργειακή παραγωγή.
Το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Βουλγαρία, κοντά στη Stara Zagora, είναι ήδη σε λειτουργία, ενώ δύο ακόμη φωτοβολταϊκά πάρκα θα κατασκευαστούν κοντά στο Kyustendil και το Vidin. Αντίστοιχα, το αιολικό πάρκο που βρίσκεται στη βορειοανατολική Βουλγαρία, θα θέσει νέα πρότυπα καινοτομίας και αποδοτικότητας στην περιοχή. Όλα τα έργα είναι στρατηγικά σχεδιασμένα για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μέσω επαναχρησιμοποιούμενων βιομηχανικών εκτάσεων και ενσωμάτωσης προηγμένων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
Τα στελέχη του ομίλου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει αντίστοιχη κίνηση και στην Ελλάδα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-24 12:06:00