
To διπλωματικό σπριντ της Τουρκίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Αποστολή του Χακάν Φιντάν είναι -μέσω των επαφών και των τοποθετήσεων του- να επιχειρήσει να αναδείξει το ρόλο της Τουρκίας τόσο σε σχέση με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, όπως και σε σχέση με την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται πως προ ημερών είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, διεκδικώντας το ρόλο του μεσολαβητή, δήλωσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Επίσης, στην τουρκική ατζέντα περιλαμβάνονται οι επιδιώξεις της Άγκυρας να αξιοποιήσει την κρίση στη Μέση Ανατολή και τον ρόλο που της επιφυλάσσει η γεωπολιτική της θέση.
Η Τουρκία υπενθυμίζει τακτικά τη κρίσιμη στρατηγική θέση στο «σταυροδρόμι» μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, που αγγίζει τόσο τη Μέση Ανατολή όσο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Η Τουρκία αναλαμβάνει τη διοίκηση δύναμης του ΝΑΤΟ
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, από την 1η Ιουλίου 2025 έως τις 30 Ιουνίου 2026, στη Συμμαχία θα αναλάβει για πρώτη φορά τη διοίκηση της Αμφίβιας Δύναμης Κρούσης και της Αποβατικής Δύναμης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της γείτονος αναφέρει «τα αρχηγεία της Αμφίβιας Δύναμης Κρούσης και της Αποβατικής Δύναμης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, μαζί με το Τάγμα Αποβάσεων Πεζοναυτών μας, θα συμμετάσχουν στην Άσκηση Dynamic Mariner/Flotex-25, η οποία θα διεξαχθεί από τις 24 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου 2025 στη Ρότα της Ισπανίας, με τα πλοία TCG Sancaktar, TCG Bayraktar, TCG Oruç Reis και TCG Gaziantep, καθώς και τη διαδρομή/Ισπανία».
Οι ευκαιρίες που αναζητεί ο Ερντογάν στην ΕΕ
Η Άγκυρα επιχειρεί να κερδίσει προνομιακή θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει εδώ και καιρό τα «χαρτιά» του, εμμένοντας στη θέση ότι η ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητη και τονίζοντας ότι η Άγκυρα αναμένει από τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του τον περασμένο Φεβρουάριο πώς «μόνο η Τουρκία μπορεί να σώσει την ΕΕ από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται στην οικονομία, στην άμυνα και στην πολιτική».
Πριν από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Νοέλ Μπαρό.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και η ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Επίσης επί τάπητος τέθηκαν οι περιφερειακές και οι διεθνείς εξελίξεις.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν και στα φλέγοντα γεωπολιτικά ζητήματα της Ουκρανίας, της Γάζας και της Συρία.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την άρση εμποδίων υπογραμμίζοντας πώς η ΕΕ θα πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
«Οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με στρατηγική προοπτική και να μην εργαλειοποιούνται για εσωτερικές πολιτικές ατζέντες ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.
Επίσης τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης του συντονισμού με χώρες εκτός ΕΕ για τη διαμόρφωση της ασφάλειας της.
Από την πλευρά του, ο Ζαν Νοέλ Μπαρό αναφέρθηκε στις κινήσεις ΗΠΑ και Ρωσίας υπογραμμίζοντας πως «περιμένουμε από την Τουρκία να συμβάλει περισσότερο στην ασφάλεια της Ευρώπης».
Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο έμπιστός του επανέλαβε την γνωστή τουρκική θέση ότι «μια Ευρώπη χωρίς την Τουρκία δεν θα μπορούσε να αισθάνεται ασφαλής».
Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, ο Χακάν Φιντάν ανέφερε τις προσδοκίες της Άγκυρας για την συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Ιταλο-τουρκικό παζάρι στα σκαριά
Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία στις 17 Απριλίου, στο πλαίσιο της 4ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κορυφής των δύο χωρών.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Türkiye» το συγκεκριμένο ταξίδι έχει ιδιαίτερη σημασία και για τις δύο χώρες.
«Η Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα, όπως οι πιέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας και η άνοδος της Ακροδεξιάς, συνεχίζει να χτυπά την πόρτα της Αγκυρας», αναφέρει το δημοσίευμα.
Κατά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, θα τεθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας σε τομείς, όπως αμυντική βιομηχανία, ενέργεια και εμπόριο.
Στην ατζέντα αναμένεται να είναι επίσης οι σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας , η ασφάλεια της Μεσογείου αλλά και το μεταναστευτικό. Περιφερειακά και διεθνή ζητήματα θα τραβήξουν επίσης το ενδιαφέρον.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-04 07:30:00