Taste report: επτά γευστικά νέα που πρέπει να γνωρίζουμε για τη going out σκηνή της πόλης
Η νέα χρονιά είναι πλέον εδώ και οι εξελίξεις τρέχουν. Διάσημες κουζίνες αλλάζουν επικεφαλής σεφ, καινούρια εστιατόρια κάνουν την εμφάνισή τους, private member’s clubs έρχονται να αναβαθμίσουν το συνολικό experience της αθηναϊκής Ριβιέρας, διάσημοι σεφ κάνουν guest σε αγαπημένα μας στέκια και πολλά ακόμη και άκρως συναρπαστικά έρχονται για να βάλουν τη δική τους πινελιά στις μέρες και τα βράδια μας στην πόλη.
Bacanal
Μία ολοκαίνουρια άφιξη στο ισόγειο του γνωστού Εμπορικού Κέντρου Λαιμού, στο Κολωνάκι, έρχεται να ενώσει τις παρέες πάνω από ένα τραπέζι – ή και μία μπάρα – γεμάτη προσεγμένες γεύσεις, καλοφτιαγμένα ποτά και ωραίες μουσικές. Η ατμόσφαιρα χαλαρή και ζεστή, οι καθαρές γραμμές και μια εντυπωσιακή ελιά στο κέντρο του χώρου δίνουν το στίγμα της μίνιμαλ διακόσμησης, η ανοιχτή κουζίνα με μια νεανική αλλά έμπειρη μπριγκάδα κεντρίζει τα βλέμματα και ένα ενδιαφέρον μενού μας προσκαλεί να το απολαύσουμε με casual διάθεσή.
Στην ανοικτή κουζίνα οι προτάσεις του Διονύση Κοκαλάρα προσανατολίζονται προς τη σύγχρονη ψαροφαγία με μεσογειακές επιλογές. Με την ποιοτική πρώτη ύλη και τη δημιουργική διάθεση στο επίκεντρο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ritual πιάτα που ολοκληρώνονται μπροστά στο τραπέζι μας, όπως η σαλάτα σπανακόπιτα με το χειροποίητο φύλλο και το χεράκι αρνί, τα ολόφρεσκα ωμά, το ιδιαίτερο φαγκρί γιουβέτσι, ενώ η κουζίνα ειδικεύεται στο φρέσκο ψάρι που ο σεφ επεξεργάζεται με τη φιλοσοφία nose-to-tail. Η προσεγμένη wine & cocktail list, τα cool vibes, οι ωραίες μουσικές επιλογές και η fun ατμόσφαιρα βάζουν το Bacanal στη λίστα με τα to-visit μας για τη νέα σεζόν.
Info: Καρνεάδου 25-29 (Εμπορικό Κέντρο Λαιμού) Κολωνάκι, 210 7294056
Nolan 2.0
Ο πολυβραβευμένος Μιχάλης Νουρλόγλου είναι ο νέος executive chef του αγαπημένου μας Nolan, το οποίο και επίσημα περνάει στη νέα του εποχή, μετά την αποχώρηση του Σωτήρη Κοντιζά. Το δημοφιλές εστιατόριο δεν αλλάζει, ούτε απομακρύνεται από τις αρχές του, αλλά εξελίσσεται πάνω στη sui generis πορεία που το ίδιο χάραξε, αυτή τη φορά όμως υπό το δημιουργικό πρίσμα του νέου του σεφ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία στην εκπνοή του 2024.
Το ολοκαίνουριο μενού παραμένει πιστό σε όλα αυτά που έκαναν το Nolan αυτό που ξέρουμε και αγαπάμε, αλλά ο Μιχάλης Νουρλόγλου έρχεται να βάλει τη δική του σφραγίδα, συνδυάζοντας όπως συνηθίζει το κλασικό με το καινοτόμο, με σεβασμό στην πρώτη ύλη, εμμονή στη λεπτομέρεια και δημιουργική τόλμη. Με ευφυία, χάρη και τεχνική το νέο μενού καταφέρνει να πιάσει την ουσία του Nolan εξελίσσοντας το. Πιάτα-βόμβες γεύσης, απρόσμενοι συνδυασμοί, ισορροπία επιρροών από τη μεσογειακή αλλά και τη διεθνή κουζίνα, πειραματισμοί, οικειότητα, καινοτομία, είναι όλα τα στοιχεία που θα ανακαλύψουμε στα νέα πιάτα, τα οποία υπόσχονται να μας κάνουν να ερωτευτούμε το εστιατόριο ξανά από την αρχή. Σύντομα θα το επισκεφθούμε και θα έχουμε ολοκληρωμένη άποψη να σας μεταφέρουμε.
Info: Βουλής 31-33, Αθήνα, 2103243545
Wild Poppies
Το Wild Poppies, με τις χαρακτηριστικές, φωτεινές παπαρούνες στους τοίχους και τη μυσταγωγική του ατμόσφαιρα, παραμένει ένα πολύ καλά κρυμμένο μυστικό, παρότι βρίσκεται μια ανάσα από την πλατεία Συντάγματος. Στην κουζίνα του, που συνεχίζει να μας συναρπάζει και να ανανεώνεται διαρκώς έναν χρόνο μετά το πρώτο του opening, μεγαλουργεί ο Σπύρος Μαυροειδής, ο βραβευμένος σεφ που παίζει στα δάχτυλα όλες σχεδόν τις κουζίνες της Ασίας. Στο Wild Poppies ανακαλύπτουμε ένα νόστιμο πανασιατικό μενού με πιάτα που εύκολα μπαίνουν στη μέση για να μοιραστούν από όλη την παρέα, όπως τα Thai noodles με γαρίδες και Pak Choi, τα ακαταμάχητα Sushi Rolls ή το ξακουστό Red Curry Salmon με lemongrass και γάλα καρύδας. Το παρεΐστικο κλίμα ενισχύουν και τα απίθανα πάρτι που από την Πέμπτη έως την Κυριακή μεταμορφώνουν τη στοά της Σταδίου στο προσωπικό μας dance floor.
Το νέο που έρχεται να εμπλουτίσει τις βραδιές του 2025 μας λοιπόν είναι πως κάθε Τετάρτη και για όλο το χειμώνα, ο Σπύρος Μαυροειδής θα αφιερώνει την κουζίνα του κι όλη του την τέχνη αποκλειστικά σε μία χώρα της Ασίας, με ένα ephemeral μενού ημέρας και σκοπό να μας μυήσει σε μερικές από τις πιο νόστιμες κουζίνες του πλανήτη. Έτσι, θα εξερευνήσουμε τα ξακουστά noodles και τα πλούσια curry της Ταϊλάνδης, θα δοκιμάσουμε αφράτα bao buns, dim sum και λεπτεπίλεπτα spring rolls από την Κίνα, θα ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά ενός ζουμερού yakitori από την Ιαπωνία, μαζί και τη νοστιμιά που κρύβεται σε ένα λεπτοδουλεμένο nigiri. Σε αυτό το ταξίδι ο σεφ δεν θα είναι μόνος του, αφού καταξιωμένοι Έλληνες δημιουργοί θα κάνουν κάθε τόσο μία αναπάντεχη guest εμφάνιση στην κουζίνα του, με τα ονόματά τους να ανακοινώνονται λίγο πριν από κάθε σύμπραξη.
Info: Σταδίου 7 (εντός στοάς), Αθήνα, 2103233334
Estrella Group
O όμιλος Estrella έδωσε τα χέρια με τον βραβευμένο με αστέρι Michelin chef Ασημάκη Χανιώτη, ο οποίος πλέον αναλαμβάνει χρέη executive chef για όλα τα project του αεικίνητου group (Estrella World Street Food & Surfer Maya). Αυτή η συναρπαστική συνεργασία σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον όμιλο με τη δημιουργία ενός καινοτόμου χειμερινού μενού για το Estrella World Street Food, το οποίο λειτουργεί 10 εστιατόρια σε Ελλάδα, Κύπρο και Πορτογαλία.
Η γαστρονομική τεχνογνωσία του chef Χανιώτη αναδιαμορφώνει την αγαπημένη brunch κουλτούρα της Estrella, συνδυάζοντας διεθνείς επιρροές με κορυφαία υλικά. Το νέο μενού περιλαμβάνει πολύ ιδιαίτερα πιάτα, όπως το Golden Brunch Cube, ένα κυβικό κρουασάν με αυγά ελευθέρας βοσκής ποσέ, καπνιστό ζαμπόν και hollandaise με τρούφα, το Ribeye Breakfast Sandwich με κρέας ελευθέρας βοσκής σε προζυμένιο ψωμί, τηγανητό αυγό και μία σως με γεύση καφέ, αλλά και το Purple Paradise, ένα French toast με ube και παγωτό φιστίκι, μεταξύ πολλών άλλων. Αυτή η συνεργασία υπογραμμίζει τη δέσμευση της Estrella στη δημιουργικότητα, την ποιότητα και την ανατρεπτική προσέγγιση των σύγχρονων brunch εμπειριών.
Info: estrella.gr
NYN ESTI
Το ήδη εξαιρετικά αναγνωρισμένο εστιατόριο του 4ου ορόφου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης επαναπροσδιορίζει την έννοια της γαστρονομικής εμπειρίας, προσφέροντας πλέον μια ολοκληρωμένη πρόταση από το μεσημέρι έως το βράδυ. Με το νέο του μεσημεριανό μενού, το NYN ESTI lunch edition, και το πολυδιάστατο βραδινό του μενού, το εστιατόριο του ομίλου nice n easy group, που υπογράφει ο σεφ Σταμάτης Μισομικές, καθίσταται προορισμός που συνδυάζει γεύση, τέχνη και βιωσιμότητα.
Το μεσημεριανό μενού, εμπνευσμένο από τη δωδεκανησιακή κουζίνα και την ευρύτερη ελληνική μαγειρική παράδοση, προσφέρει πιάτα που αναδεικνύουν την αρχέγονη γεύση των τοπικών υλικών. Με γνώμονα τη βιωσιμότητα, ο σεφ αξιοποιεί κάθε πρώτη ύλη δημιουργικά. Kομμάτια που δεν χρησιμοποιούνται στα πιάτα του βραδινού, όπως το υπόλοιπο ενός πουλερικού ή φλούδες λαχανικών, μεταμορφώνονται σε γιουβέτσι ή σε τραγανά κριτσίνια. Η φιλοσοφία του σεφ είναι να παρουσιάσει τα υλικά στην καθαρότερη μορφή τους, χρησιμοποιώντας τα ως καμβά για να δημιουργήσει πιάτα που αφηγούνται ιστορίες παράδοσης και γεύσης. Το μεσημεριανό μενού είναι ιδανικό για τους επισκέπτες του μουσείου αλλά και για επαγγελματίες της περιοχής, καθώς συνδυάζει υψηλή ποιότητα με άνεση και προσιτή πολυτέλεια.
Info: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 51-53, Αθήνα, 6989438866
MANHMANH
Συμπληρώνοντας 20 χρόνια γαστρονομικής δημιουργίας το ΜΑΝΗΜΑΝΗ συνεχίζει να τιμά με σεβασμό και φαντασία τη μοναδική γαστρονομική κληρονομιά της Λακωνικής Μάνης. Από το 2004, το ΜΑΝΗΜΑΝΗ έχει γίνει σημείο αναφοράς για τη μανιάτικη και την ελληνική κουζίνα, φέρνοντας την παράδοση στο σήμερα μέσα από καινοτόμες προσεγγίσεις και γεύσεις. Στην καρδιά αυτής της επετείου, ο σεφ Ανέστης Ποιμενίδης με την ομάδα του εισάγει ένα νέο μενού που υπόσχεται να μας ταξιδέψει σε γευστικά μονοπάτια γεμάτα αρωματική νοσταλγία και αυθεντικές ιστορίες από τη Μάνη και την Ελλάδα. Με έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα, τα οικογενειακά τραπέζια και τις συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, το νέο μενού ξυπνά μνήμες σε μια διαρκή επαφή με την ελληνική παράδοση.
Στη νέα, εμπνευσμένη κάρτα του ΜΑΝΗΜΑΝΗ συναντούμε νέες προσθήκες, όπως Κουσκουσέ Λήμνου με τσορίθο Δράμας και θαλασσινά, Κόκορα με τηγανητή πολέντα με φέτα, πουρέ παστινάκι και λαχανικά γλασέ, Αρνάκι με κρέμα από ρεβίθια Λαρίσης, ταχίνι, χόρτα, πάστα καυτερής πιπεριάς και σάλτσα αρνιού, και Ορτύκι με σιτάρι, μανιτάρια, κρέμα τυρί, τρούφα σε σάλτσα από τους χυμούς του, ενώ παραμένουν με ένα twist οι signature γεύσεις που αγαπήσαμε όπως οι Παραδοσιακές Τσουχτές με αυγά, καμένη μυζήθρα Αρκαδίας και σύγκλινο και το Χοιρινό με πουρέ σελινόριζας, σέλερυ, αφράτο αυγολέμονο και λάδι άνηθου. Στα γλυκά η Παραδοσιακή Γαλατόπιτα με κανέλα, καραμέλα βουτύρου και crumble πορτοκάλι και η Πορτοκαλόπιτα με κρέμα πορτοκαλιού, gel πορτοκάλι και παγωτό γιαούρτι από φρέσκα πορτοκάλια Λακωνίας κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Info: Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη Ακρόπολη, 210 9218180
91 Athens Riviera Private Member’s Club
Το 91 Athens Riviera Private Member’s Club ήρθε για να αποτελέσει έναν ζωντανό χώρο που προάγει την έννοια της κοινότητας και επαναπροσδιορίζει τη ζωή στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα που συνδυάζει ένα private member’s club με μια μοναδική εμπειρία glamping, δημιουργώντας ένα υβριδικό μοντέλο με παροχές υψηλού επιπέδου και ξεχωριστές επιλογές διαμονής. Το 91 Athens Riviera Private Member’s Club δεν είναι απλώς ένα club, αλλά ένα “καταφύγιο” όπου τα μέλη γίνονται μέρος μιας επιλεγμένης κοινότητας, που καλλιεργεί το βαθύ αίσθημα του «ανήκειν». Αποτελεί έναν ιδανικό χώρο για τη δημιουργία ξεχωριστών αναμνήσεων με αγαπημένα πρόσωπα, όπου η ζεστασιά των ανθρώπινων σχέσεων συνδυάζεται με την κομψότητα, τον αθλητισμό και τη χαρά του να μοιράζεσαι κοινές εμπειρίες.
Και καθώς η γεύση βρίσκεται σχεδόν πάντα στο επίκεντρο της ανθρώπινης επαφής, η γαστρονομία παίζει το δικό της εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο νέο αυτό member’s club. Οι γαστρονομικές εμπειρίες στο 91 Athens Riviera αναδεικνύουν τη μεσογειακή κουζίνα, χρησιμοποιώντας φρέσκα, τοπικά προϊόντα που αντανακλούν τις γεύσεις και την παράδοση της περιοχής. Από εκλεπτυσμένα δείπνα έως χαλαρά γεύματα στα 91 Society και TieBreak, οι γαστρονομικές προτάσεις του Club καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία προτιμήσεων. Κάθε γαστρονομική εμπειρία—διαθέσιμη σε μέλη και μη—δημιουργεί στιγμές που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά. Ταυτόχρονα, στις εγκαταστάσεις του 91 Athens Riviera Private Member’s Club βρίσκεται το Barbarossa Athens, ένας γαστρονομικός προορισμός ανοιχτός για μέλη και μη, όπου με την καθοδήγηση του chef Δημήτρη Νικολή, αξιοποιούνται τα παραδοσιακά υλικά του Αιγαίου, δημιουργώντας μια εκλεπτυσμένη γαστρονομική εμπειρία εμπνευσμένη από το νησί της Πάρου.
Info: Λεωφόρος Αλκυονίδων 4, Βούλα, 2144099110
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-19 09:30:00