
SOS για τα «σύρματα» της Μήλου – μέτρα για τη σωτηρία τους και αντιδράσεις
Λαξευμένα στα βράχια των ηφαιστειακών τόφων, πάνω στο κύμα, τα εμβληματικά «σύρματα» της Μήλου αποτελούν σήμα κατατεθέν του νησιού και της κυκλαδίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Τα πολύχρωμα δίπατα σπιτάκια –παλιές αποθήκες ψαράδων για να προστατεύσουν τα ξύλινα σκάφη τους από τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα– με τις χαρακτηριστικές ξύλινες πόρτες στην είσοδο της υπόσκαφης σπηλιάς, έχουν μετατραπεί στην πλειονότητά τους σε παραδοσιακούς ξενώνες – τελευταία ωστόσο, με την προσθήκη αταίριαστων επεκτάσεων και υλικών: πέργκολες, φαρδιές τζαμόπορτες, μπάρμπεκιου κ.ά.
Σε μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» στην αλλοίωση της εικόνας των «συρμάτων» –εικόνα που έχει φιλοξενηθεί πολλάκις στις σελίδες και τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου– η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αποφάσισε τον χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέων.
Και όπως γράφει η «Καθημερινή» στο φύλλο της Τετάρτης 26 Μαρτίου, η διαδικασία ολοκληρώνεται για μια πρώτη ομάδα συνολικά 52 κτιρίων.
«Τα “σύρματα” είναι μία εικόνα ταυτισμένη με την Μήλο, κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Πρόκειται για αξιόλογα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής παράδοσης και τοπόσημα του νησιού», σημείωσε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας Μανώλης Κουτουλάκης.
«Η πρώτη προσπάθεια καταγραφής και προστασίας τους έγινε πριν από πολλά χρόνια και τώρα αποφασίσαμε την επανεκκίνησή της με τη συνδρομή του Τμήματος Διατηρητέων Κτιρίων και Φυσικού Κάλλους, λόγω του ότι υπάρχει μεγάλη πίεση για τη μετατροπή τους σε καταλύματα – εξέλιξη που οδηγεί στην αλλοίωση των κτισμάτων και την αλλαγή του χαρακτήρα τους» εξήγησε ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας προτείνεται να χαρακτηριστούν διατηρητέα τα κτίρια (στην αρχική μορφή τους, χωρίς δηλαδή τις επεκτάσεις-προσθήκες), όπως και οι διαμορφώσεις γύρω τους.
Βάσει της σχετικής απόφασης καθίσταται υποχρεωτική η αφαίρεση-απομάκρυνση κάθε περιττής και ασύμβατης με την εικόνα τους προσθήκης, απαγορεύεται κάθε νέα επέμβαση, ενώ –και εδώ υπάρχουν οι μεγαλύτερες αντιδράσεις– τίθενται περιορισμοί στη χρήση τους.
«Για να λειτουργήσουν κάποια εξ αυτών ως καταλύματα θα έπρεπε να πληρούν τις προϋποθέσεις για το σήμα του ΕΟΤ, κάτι που είναι αδύνατο λόγω της μορφής τους», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτουλάκης.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-26 13:11:00