Επιστήμη

Sold out η εκδήλωση του Ιδρύματος Ευγενίδου και της ΕΡΤ για τα 70 χρόνια του CERN – Πρέσβειρα Επικοινωνίας της Επιστήμης η Αντριάνα Παρασκευοπούλου

Πρέσβειρα Επικοινωνίας της Επιστήμης και Τεχνικών Δεξιοτήτων του Ιδρύματος Ευγενίδου αναγορεύθηκε η δημοσιογράφος, Επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου από τον Διοικητή του Ιδρύματος Ευγενίδου, Καθηγητή Ιωάννη Γκόλια, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση για τα 70 χρόνια του CERN στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Η εκδήλωση, σε μια συνεργασία με την ΕΡΤ, ήταν sold out, και ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του κοινού είναι το ότι η διεύθυνση του Ιδρύματος Ευγενίδου έσπευσε να λειτουργήσει μια δεύτερη αίθουσα για να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες – θεατές.

Από το απόγευμα, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει, με ελεύθερη είσοδο, το επετειακό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «CERN 70 Χρόνια – Το ελληνικό αποτύπωμα», που είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια επιστήμης και καινοτομίας του μεγαλύτερου εργαστηρίου σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο και φωτίζει τη συμβολή της Ελλάδος, καθώς η χώρα μας είναι ενα απο τα δώδεκα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού.

Στον χαιρετισμό του, ο Προέδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, ανέφερε ότι «η επιστήμη και η τεχνολογία, όπως αυτές που αναπτύσσονται στο CERN, δεν είναι μόνο τα μέσα για να απαντήσουμε στα μεγάλα ερωτήματα του σύμπαντος, αλλά και η βάση για την καινοτομία, την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Μέσα από τέτοιες ενέργειες, όπως η σημερινή, φιλοδοξούμε να εμπνεύσουμε την ελληνική κοινωνία με έμφαση στους νέους ανθρώπους, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό να ονειρεύονται, να τολμούν και να δημιουργούν».

Ο Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου Ιωάννης Γκόλιας, που επισήμανε ότι για την επίτευξη στόχων χρειάζεται υπομονή και επιμονή και η ανταμοιβή είναι πάντα ηθική, αναγόρευσε σε Πρέσβειρα Επικοινωνίας της Επιστήμης και των Τεχνικών Δεξιοτήτων του Ιδρύματος Ευγενίδου την Κα. Αντριάνα Παρασκευοπούλου υπογραμμίζοντας «Η κα. Παρασκευοπούλου, με την πολύχρονη εμπειρία και τη βραβευμένη πορεία της, αποτελεί μια έμπνευση στον τομέα της επιστημονικής δημοσιογραφίας. Είμαστε επομένως ιδιαίτερα χαρούμενοι που το Ίδρυμα Ευγενίδου ξεκινά μια σταθερή συνεργασία μαζί της, αφού εφεξής θα έχει τον ρόλο της Πρέσβειρας Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σε θέματα Θετικών Επιστημών και Τεχνικών Δεξιοτήτων. Η συνεργασία μας εκφράζει το κοινό μας όραμα να φέρουμε πιο κοντά την κοινωνία σε επιστημονικά θέματα απαραίτητα για τα εφαρμοσμένα τεχνικά επαγγέλματα, δημιουργώντας τις βάσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Ευχαριστώντας για την τιμή η Κα. Αντριάνα Παρασκευοπούλου δέχτηκε με χαρά το αναμνηστικό μετάλιο του Ιδρύματος, που απεικονίζει τον ιδρυτή του, Ευγένιο Ευγενίδη. Στην ομιλία ευχαρίστησε τη διοίκηση της ΕΡΤ που στήριξε εμπράκτως την ιδέα για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ και την εκδήλωση στο Ιδρυμα Ευγενίδου και τόνισε:

«Λένε πως η δημοσιογραφία μπορεί να σε οδηγήσει παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις νωρίς… Ξέρετε, αυτή η φράση έχει μια υστεροβουλία. Για εμένα η δημοσιογραφία δεν ήταν ποτέ «σκαλοπάτι» για κάτι άλλο.

Ήταν πάντοτε η «πόρτα» για να ερευνώ νέους κόσμους, να τους μαθαίνω ώστε να τους μεταδίδω με συνέπεια και συνέχεια στο ευρύ κοινό. Μέσα από τη δουλειά μου, προσπαθώ να ανοίγω παράθυρα γνώσης και να φωτίζω μονοπάτια που θα δώσουν έμπνευση στους νέους να ακολουθήσουν τον δρόμο της επιστήμης».

Κατα τη διάρκεια της ομιλίας της η Αντριάνα Παρασκευοπούλου, που υπογράφει την ερευνα – αρχισυνταξία και παρουσιάση του επετειακού ντοκιμαντέρ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομάδα της ΕΡΤ που υλοποίησαν μαζί το ντοκιμαντέρ ευχαριστώντας τους προσωπικά έναν – έναν.

Τον Ανδρέα Δημόπουλο για την Εικόνοληψια, Την Παναγιώτα Δερβιτσιώτη για την Ήχοληψία.

Τον Μιχάλη Αρβανίτη για την Δημοσιογραφική Παραγωγή.

Τους Όλγα Μαγγιλιώτου και Γιώργο Μάκαρη για τα Motion Graphics.

Τον Γιάννη Πλιάτσικα για το Μοντάζ.

Τον Άλεξ Δημητριαδη για την Σκηνοθετική Επιμέλεια.

Και τον Επιστημονικό Σύμβουλο του Νοκιμαντέρ και Φυσικό – Υπεύθυνο Διάχυσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων CERN, Πάνο Χαρίτο.

Τέλος ευχαρίστησε το τμήμα γραφικών της ΕΡΤ και τους, Αλέξανδρο Κοντραφούρη και Πάνο Γεωργούση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, o πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κωσταντίνος Γαβρόγλου, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι κ.α.

Στον χαιρετισμό του, ο Προέδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, ανέφερε ότι «η επιστήμη και η τεχνολογία, όπως αυτές που αναπτύσσονται στο CERN, δεν είναι μόνο τα μέσα για να απαντήσουμε στα μεγάλα ερωτήματα του σύμπαντος, αλλά και η βάση για την καινοτομία, την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Μέσα από τέτοιες ενέργειες, όπως η σημερινή, φιλοδοξούμε να εμπνεύσουμε την ελληνική κοινωνία με έμφαση στους νέους ανθρώπους, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό να ονειρεύονται, να τολμούν και να δημιουργούν».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος είχε απονείμει το τίμησε την 70ή επέτειο του CERN, στην Αντριάνα Παρασκευοπούλου το δημοσιογραφικό βραβείο Μπότση για το πρώτο επιστημονικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με τίτλο «CERN – Τα μυστικά του σύμπαντος», υπογράμμισε τη σημασία του Οργανισμού ως σύμβολο του ευρωπαϊκού πνεύματος, της επιστημονικής συνεργασίας και της παγκόσμιας αναζήτησης της αλήθειας για το σύμπαν.

Ο κ. Παυλόπουλος τονίσε ότι το CERN ξεπερνά σύνορα, λαούς και έθνη, αποτελώντας παράδειγμα της ενότητας και της δύναμης του ανθρώπινου πνεύματος. Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του CERN ως άλματα για την επιστήμη, που αποδεικνύουν τη διαρκή προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει την “κρυμμένη” φύση του σύμπαντος, ανακαλώντας τη ρήση “Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί”.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Μάνος Κιτσώνας, αναφέρθηκε στην σημασία του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για το CERN, τονίζοντας τη συμβολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην προβολή επιστημονικών θεμάτων με ελληνική συμμετοχή.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σύνδεση του μακρόκοσμου με τον μικρόκοσμο, όπως παρουσιάζεται και στις παραστάσεις του Πλανητάριου του Ιδρύματος Ευγενίδου, και στη δυσκολία κατανόησης επιστημονικών εννοιών που αγγίζουν την αρχή του σύμπαντος.

Επιστημονικές Παρουσιάσεις

Η εκδήλωση περιλάμβανε διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες.

Στην ομιλία του με τίτλο «Τα μυστικά της φύσης και το CERN», ο Παρασκευάς Σφήκας, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, Principal Scientist του CERN με απλό και ζωντανό λόγο, εξήγησε γιατί κατασκευάζονται οι τεράστιοι επιταχυντές, επικεντρώνοντας στη σημασία της ανακάλυψης του μποζονίου του Χιγκς. Μέσα από μια αναδρομή στη φιλοσοφία της αρχαίας Ελλάδας, ανέδειξε τα βαθύτερα ερωτήματα της φυσικής, όπως τι συνιστά τα πάντα, τι υπάρχει στο “κενό” και γιατί η ύλη έχει μάζα. Ο κ. Σφήκας εστίασε και στα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, όπως η φύση της σκοτεινής ύλης και ενέργειας, η εξαφάνιση της αντιύλης, και η ύπαρξη σχεδόν πανομοιότυπων σωματιδίων με διαφορετικές μάζες.

Στη δική του ομιλία με τίτλο «CERN: 70 χρόνια διεθνούς συνεργασίας και η ελληνική συμμετοχή», ο Εμμανουήλ Τσεσμελής, Principal Physicist του CERN, Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέλυσε τη συμβολή της Ελλάδας στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογίας μέσω του οργανισμού τονίζοντας «Μέσα από μια διεθνή συνεργασία πολλών κρατών από όλο τον κόσμο γίνεται πράξη ένα από τα σημαντικότερα πειράματα της ανθρωπότητας. Η Ελλάδα συνεισφέρει από το ξεκίνημα του οργανισμού σε όλους τους επιταχυντές, σε όλα τα προγράμματα όλων των πειραμάτων, από το ξεκίνημα μέχρι και σήμερα. Έχουμε περίπου 10 ελληνικά πανεπιστήμια και Ινστιτούτα που συνεισφέρουν στο επιστημονικό πρόγραμμα, με περισσότερους από 100 Έλληνες ερευνητές να εργάζονται στο CERN”.

Ακολούθως στην ομιλία του με θέμα με τίτλο «Αριστεία και Ομαδική δουλειά» ο Ομότιμος Διοικητής Διαστημικών Προγραμμάτων του Johns Hopkins University, Επικεφαλής Ερευνητής, NASA Voyager 1&2 και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής, επισήμανε: «H προσφορά των Ελλήνων σε σημαντικές επιστημονικές εργασίες στον κόσμο είναι περίπου τριάντα φορές μεγαλύτερη από ό, τι θα περίμενε κανείς για τον πληθυσμό μας. Δίχως σκληρή δουλειά δεν πρόκειται να κάνουμε πρόοδο».

Με αμείωτο το ενδιαφέρον, οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν στην εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία της ΕΡΤ με το Ίδρυμα Ευγενίδου, το επετειακό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ και με ταυτόχρονη διερμηνία στην νοηματική γλώσσα απο την Κα Ρωξάνη Ζήκα και τον Πολύβιο Κοσμάτο και το ντοκιμαντέρ καταχειροκροτήθηκε μόλις έπεσαν οι τίτλοι τέλους.

Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στο ERTFLIX

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια «γέφυρα» μεταξύ επιστήμης, τεχνικών εξελίξεων και κοινωνίας, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο GoogleΚάνε like στη σελίδα μας στο FacebookΑκολούθησε μας στο TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:– Αναφέρεται ως πηγή το  στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-06 10:53:00

Back to top button