Κόσμος

Politico: «Ελληνες αγρότες εξαπατούν την ΕΕ»

Δριμύ κατηγορώ στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στους έλληνες αγρότες, απευθύνει η έντυπη έκδοση του Politico. Υπό τον τίτλο «Η μεγάλη ελληνική συνωμοσία για την εξαπάτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», το εξώφυλλο του περιοδικού εικονογραφείται με έναν γραφειοκράτη (προφανώς των Βρυξελλών) να δίνει ένα μεγάλο σακούλι με ευρώ σε έναν έλληνα αγρότη.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για μια από τις μεγαλύτερες γεωργικές απάτες των τελευταίων ετών στην ΕΕ, εστιάζοντας στην κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Πιο συγκεκριμένα, ο ισχυρισμός του ρεπορτάζ είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπεξαιρούνται περί τα 45 εκατ. ευρώ ετησίως και πως οι ευρωπαίοι εισαγγελείς που παρακολουθούν την κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, ερευνούν το σύστημα ελληνικών βοσκοτόπων από το 2021.

Με βάση το Politico, όλα δείχνουν ότι υπήρχε μια οργανωμένη ομάδα που έδινε αγροτικές ενισχύσεις σε άτομα που δεν τις δικαιούνταν. «Το κύκλωμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν η ΕΕ αρχίσει τις συζητήσεις για τον καθορισμό του νέου Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού 2028-2034. Το ελληνικό σκάνδαλο είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει νέα πυρομαχικά στους επικριτές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γνωστή ως ΚΑΠ, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ, ύψους 1,3 τρισ. ευρώ» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι ευρωπαίοι εισαγγελείς ερευνούν το ελληνικό σύστημα βοσκοτόπων από το 2021 και εξετάζουν περίπου 70 υποθέσεις, σύμφωνα με διάφορους αξιωματούχους που μίλησαν στο περιοδικό. Το οποίο αναφέρει ότι μία από τις υποθέσεις έχει έχει ήδη εκδικαστεί σε ελληνικό δικαστήριο, με τους κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης. Δύο άλλοι θα δικαστούν στις 19 Φεβρουαρίου.


Στο εκτενέστατο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ένα από τα πρώτα πρόσωπα που αντιλήφθηκαν τις παρατυπίες ήταν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευή Τυχεροπούλου. Η απάντηση των ανωτέρων της στα όσα είχε ανακαλύψει υπήρξε, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, ο αποκλεισμός της από τις βάσεις δεδομένων της οργάνωσης και το κλείδωμά της έξω από το γραφείο της. Εκτοτε η κυρία Τυχεροπούλου έχει προσκληθεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) να συνδράμει στις έρευνές της και να παράσχει συμβουλές σε τεχνικά και νομικά ζητήματα.

Το Politico σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως οι αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ το 2017 ήταν αυτές που άνοιξαν περισσότερες εκτάσεις για βοσκή στην περιοχή της Μεσογείου. Εκεί εντοπίζεται και η αφετηρία της υπόθεσης, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα είχε ασκήσει πιέσεις ώστε ο ευρύτερος ορισμός να περιλαμβάνει όχι μόνο λιβάδια, αλλά και τις θαμνώδεις εκτάσεις και τους δασώδεις βοσκοτόπους. Το αποτέλεσμα ήταν να διπλασιαστεί η επιλέξιμη περιοχή στη χώρα και μαζί της, σύμφωνα με το περιοδικό, «η ευκαιρία για διάπραξη απάτης».


Τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι τεχνικές εταιρείες που συνεργάζονταν μαζί τους ήταν οι πρώτοι που απέκτησαν πρόσβαση στα νέα αρχεία για τη γη. Αμέσως μετά ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από άτομα που «υποτίθεται», σύμφωνα με το Politico, ότι ήταν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές βοσκοτόπων, αλλά ζούσαν σε εντελώς διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, μακριά από τα αγροτεμάχια για τα οποία είχαν υποβάλει αξιώσεις. Μάλιστα, υπήρξε περίπτωση που μια έκταση δηλώθηκε ως ιδιοκτησία ενός δικαιούχου για έναν χρόνο, και το επόμενο χρόνο η ίδια έκταση σε άλλον δικαιούχο.

Το Politico τονίζει το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαξε προέδρους έξι φορές τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνοντας πως εκείνοι που προσπάθησαν να καθαρίσουν το χάος έχασαν γρήγορα τη θέση τους.


Το περιοδικό, επικαλούμενο νυν και πρώην αξιωματούχους από ελληνικής πλευράς, περιγράφει ένα σχέδιο που λειτουργούσε σε διαφορετικά επίπεδα. Σε πρώτη φάση ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδινε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους διαθέσιμους βοσκοτόπους στους τεχνικούς συμβούλους του. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, στη συνέχεια τα στελέχη που εμπλέκονταν στην απάτη εξέδιδαν ακόμη και εγκυκλίους που βοηθούσαν τους δράστες να αποφεύγουν τον έλεγχο.

Παράλληλα, «όλο αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τον συντονισμό κάποιου που έχει πρόσβαση στον χάρτη με τις διαθέσιμες περιοχές και σε όσα έχουν ήδη δηλωθεί» ανέφερε στο Politico αξιωματούχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το περιοδικό οι περισσότερες ψευδείς αιτήσεις έγιναν από την Κρήτη, η οποία έλαβε τα δύο τρίτα των συνολικών αγροτικών επιδοτήσεων από την ΕΕ το 2020, με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ακόμη, το Politico αναφέρεται σε συμβόλαια και νομικά έγγραφα στα οποία κρητικοί δήλωναν ότι κατέχουν γη σε άλλες περιοχές της χώρας, από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο και τα νησιά.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, τέλος, ότι ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, έθεσε τον Σεπτέμβριο του 2024 τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την εποπτεία του υπουργείου του και συμφώνησε σε ένα σχέδιο δράσης με το τμήμα Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξυγίανση του οργανισμού. Στις 30 Ιανουαρίου νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ορίστηκε, με απόφαση του κ. Τσιάρα, ο Νικόλαος Σαλάτας, πρόεδρος Εφετών επί τιμή.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-06 17:49:00

Back to top button