Plum: ποια είναι η fintech startup που προσέγγισε το ενδιαφέρον της Eurobank
Η τάση που θέλει τις «παραδοσιακές» τράπεζες να επενδύουν ή ακόμη και να εξαγοράζουν startups που δραστηριοποιούνται στο χώρο των χρηματοικονομικών ψηφιακών τεχνολογιών (fintech) έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να γίνεται όλο και πιο έντονη και πλέον έφθασε και στην Ελλάδα με τη Eurobank να είναι η πρώτη συστημική τράπεζα της χώρας που αποφάσισε να προχωρήσει σε μία αρκετά σημαντική επένδυση σε μία τέτοιου τύπου νεοφυή επιχείρηση.
Ο λόγος για την Plum, μία fintech startup, η οποία ξεκίνησε μεν τη δραστηριοποίηση της από τη Βρετανία αλλά έχει έντονο το ελληνικό DNA λόγω του ιδρυτή της, Βίκτωρα Τροκούδη αλλά και επειδή έχει επιλέξει να έχει στην Αθήνα πάνω από το ήμισυ του ανθρώπινου δυναμικού της. Επιπλέον, θεωρείται από τις πλέον αναπτυσσόμενες fintech startups στην Ευρώπη έχοντας αναπτύξει μία εφαρμογή έξυπνης διαχείρισης χρημάτων που αυτοματοποιεί πτυχές της προσωπικής οικονομικής διαχείρισης, τις οποίες οι άνθρωποι θεωρούν δύσκολες ή χρονοβόρες, και τους βοηθά να αποταμιεύουν, να επενδύουν, να κάνουν προϋπολογισμό και να διαχειρίζονται τις δαπάνες τους.
«Η μεγάλη μας διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι το επίπεδο της αυτοματοποίησης που προσφέρουμε» σημειώνει στο CNN Greece ο κ. Τροκούδης, προσθέτοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν έως και 3 φορές μεγαλύτερη αποταμίευση χρημάτων σε σχέση με ανταγωνιστικές εφαρμογές που δεν προσφέρουν εργαλεία αυτοματοποίησης.
«Επιπλέον, είμαστε η μόνη εταιρεία που ασχολείται αποκλειστικά με το κομμάτι της αποταμίευσης και των επενδύσεων και θέλουμε να βοηθάμε τους πελάτες μας να διαμορφώνουν ένα πιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό πλάνο» σημειώνει ο ιδρυτής της Plum, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει στέλεχος στη Wise, ένα από τα πιο γνωστά fintech startups, πριν αποφασίσει να κάνει το βήμα της δημιουργίας της δικής του εταιρείας.
Ο ρόλος της Eurobank
H Plum δημιουργήθηκε το 2016 και ξεκίνησε τη δραστηριοποίηση της από τη Βρετανία, η οποία θεωρείται από τις πλέον προηγμένες στο χώρο των fintech υπηρεσιών παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον κ. Τροκούδη, η Plum έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα κεφάλαια ύψους 32 εκατ. λιρών. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται αυτά που επενδύει η Eurobank, η συνολική επένδυση της οποίας θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ. Η Eurobank επένδυσε ήδη το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, ενώ θα συμμετέχει με άλλα 5 εκατ. ευρώ στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024.
Στόχος του νέου γύρου χρηματοδότησης είναι η περαιτέρω επέκταση της εταιρείας και η διεύρυνση του πελατολογίου της, το οποίο αριθμεί περίπου 1,8 εκατ. πελάτες αυτή τη στιγμή. Στα πλάνα είναι ο γύρος χρηματοδότησης να αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε η Plum να καταφέρει να γίνει λειτουργικά κερδοφόρα στις αρχές του 2025.
Στην Ελλάδα, η Plum ξεκίνησε τη διάθεση της εφαρμογής στις αρχές του 2023. Η συνεργασία με τη Eurobank δεν αφορά μόνο το κομμάτι της χρηματοδότησης αλλά θα υπάρξουν κοινές δράσεις προκειμένου να διευρυνθεί το πελατολόγιο της Plum στη χώρα μας. Κινήσεις που αναμένεται να γίνουν μέσα στο 2024.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 180 εργαζόμενους της Plum, οι 90 είναι στην Αθήνα, όπου ουσιαστικά αναπτύσσεται περαιτέρω η εφαρμογή. Επιπλέον, υπάρχουν 20 άτομα στην Κύπρο και τα υπόλοιπα 70 στο Λονδίνο, όπου επίσης διατηρεί γραφεία η Plum.
Δημοσιεύτηκε ! 2023-12-07 08:17:56