Σχέσεις

Orgasm gap: Οι γυναίκες έχουν εμφανώς λιγότερους οργασμούς – Τι δείχνει νέα μελέτη

Οι διαφορές στα ποσοστά οργασμού επηρεάζονται από την ηλικία, το φύλο και το σεξουαλικό προσανατολισμό

Δεν τα λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη. Νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στις ΗΠΑ εξερεύνησε τις διαφορές στα ποσοστά οργασμού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από οκτώ διατομεακές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2015 και 2023. Το τελικό δείγμα ανάλυσης περιλάμβανε συνολικά 24.752 συμμετέχοντες, με ηλικίες που κυμαίνονταν από 18 έως 100 έτη.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τα ποσοστά οργασμού τους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής σε μια κλίμακα από 0% έως 100%. Επίσης, συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, καθώς και τη φυλή ή την εθνικότητα των συμμετεχόντων.

Πόση σημασία έχει η ηλικία στον οργασμό

Οι επιστήμονες κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ηλικιακές ομάδες: αναδυόμενοι ενήλικες, νέοι ενήλικες, πρώιμοι μεσήλικες, καθυστερημένοι μεσήλικες και ηλικιωμένοι ενήλικες. Κατόπιν, προσδιόρισαν την επίδραση του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού στο ποσοστό οργασμού εντός κάθε ηλικιακής ομάδας.

Η μέση συχνότητα οργασμού σε ολόκληρο τον πληθυσμό της μελέτης ήταν 65%. Η ανάλυση έδειξε αμελητέα συσχέτιση μεταξύ ηλικίας και συχνότητας οργασμού, με ελάχιστο μέγεθος επίδρασης.

Ο ρόλος του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού

Ωστόσο, παρατηρήθηκε ένας συντονιστικός ρόλος της ηλικίας στη σχέση μεταξύ συχνότητας οργασμού, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Συγκεκριμένα, η ηλικία βρέθηκε να συνδέεται θετικά με τη συχνότητα οργασμού στους αμφιφυλόφιλους άνδρες, τις ομοφυλόφιλες γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους άνδρες, αν και το μέγεθος της επίδρασης ήταν μικρό.

Στις ομάδες πρώιμης μέσης, καθυστερημένης μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, παρατηρήθηκαν υψηλότερα ποσοστά οργασμού στους ετεροφυλόφιλους συμμετέχοντες σε σύγκριση με τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους συμμετέχοντες. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες συσχετίσεις στους αναδυόμενους ενήλικες και τους νέους ενήλικες.

Οργασμικό χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών – Έως 30% η διαφορά

Όσον αφορά τα φύλα, οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά οργασμού σε σύγκριση με τους μη ετεροφυλόφιλους άνδρες στην ομάδα καθυστερημένης μέσης ηλικίας. Δεν παρατηρήθηκαν όμως τέτοιες διαφορές στις ομάδες πρώιμης μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι μη ετεροφυλόφιλες γυναίκες παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά οργασμού σε σύγκριση με τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες στην ομάδα πρώιμης μέσης ηλικίας. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες διαφορές στις ομάδες καθυστερημένης μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Στην ομάδα πρώιμης μέσης ηλικίας, τα ποσοστά οργασμού ήταν υψηλότερα στις ομοφυλόφιλες γυναίκες συγκριτικά με τις αμφιφυλόφιλες γυναίκες.

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά οργασμού από τις γυναίκες. Ενώ τα ποσοστά οργασμού στους άνδρες κυμάνθηκαν από 70% έως 85%, στις γυναίκες ήταν από 46% έως 58%. Συνολικά, τα ποσοστά οργασμού στους άνδρες ήταν 22% έως 30% υψηλότερα από εκείνα των γυναικών.

Πού οφείλεται η μεγάλη διαφορά ποσοστού οργασμών

Η έρευνα αναφέρει στα συμπεράσματα ότι «βρέθηκαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά οργασμού στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, κάτι που είναι σύμφωνο με τη διαθέσιμη βιβλιογραφία. Η παρουσία τέτοιων διαφορών στα ποσοστά οργασμού, γνωστή και ως «χάσμα οργασμού», μπορεί να αποδοθεί σε κοινωνικοπολιτισμικούς κανόνες και ανεπαρκή σεξουαλική εκπαίδευση».

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες, καθώς και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες, ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά οργασμού σε σχέση με τους νεότερους ομοίους τους. Αυτό υποδηλώνει ότι η κατανόηση των σεξουαλικών αναγκών και προτιμήσεων ενός ατόμου βελτιώνεται με την ηλικία.

Ωστόσο, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, η εμμονή του χάσματος οργασμού υπογραμμίζει την ανάγκη για μια πιο περιεκτική προσέγγιση στην κλινική πρακτική και την εκπαίδευση, που να εστιάζει στις συζητήσεις που σχετίζονται με την σεξουαλική υγεία, να αντιμετωπίζει τις συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σεξουαλικές μειονότητες και οι γηράσκοντες πληθυσμοί και να τονίζει την αμοιβαία ικανοποίηση για την προώθηση της σεξουαλικής ευεξίας.


Δημοσιεύθηκε
2024-08-12 19:30:00

Back to top button