
O φαρμακευτικός κλάδος στην οδό της Φήμης
Έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα από την πανδημία της COVID-19, την παγκόσμια υγειονομική κρίση που έφερε τον πλανήτη να περιμένει από τις φαρμακευτικές εταιρείες μια λύση στα προβλήματα του φόβου για τη ζωή, του εγκλεισμού διαρκείας, της εν γένει ανατροπής της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Ομολογουμένως, η φαρμακοβιομηχανία ανταποκρίθηκε, ανεβαίνοντας πολλά σκαλοπάτια στη συνείδηση της συντριπτικής πλειονότητας του παγκόσμιου πληθυσμού. Η «λήξη συναγερμού» όμως έφερε μια σχετική υποχώρηση στην εικόνα και τη φήμη του κλάδου. Η υγειονομική «κανονικότητα» που ακολούθησε, έδειξε ότι οι πολίτες έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες από τη φαρμακοβιομηχανία, στο πεδίο της καινοτομίας, αλλά και σε επιπλέον επίπεδα: τιμολόγηση, πρόσβαση, διαφάνεια, κοινωνική ευθύνη μεταξύ άλλων.
Ως αποτέλεσμα, «άνοιξε το γήπεδο» ακόμη περισσότερο και δημιουργήθηκαν νέες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου, διεθνώς και στην Ελλάδα.
Πώς κερδίζεται η φήμη;
Σήμερα, η συζήτηση δείχνει να επιστρέφει με νέους όρους. Πώς κερδίζεται λοιπόν η Φήμη στον φαρμακευτικό κλάδο; Η ερώτηση απευθύνεται στους επικεφαλής μεγάλων και γνωστών εταιρειών της φαρμακοβιομηχανίας.
«Το “προφίλ” κάθε φαρμακευτικής επιχείρησης προσδιορίζεται από μια σειρά παραγόντων» απαντά ο Δημήτρης Δέμος, διευθύνων σύμβουλος της DEMO, που εξηγεί: «Κυρίως από την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των σκευασμάτων που προσφέρει, αλλά και μέσα από δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και φυσικά από τη συνεισφορά της στο ΑΕΠ της χώρας». Σε αυτό το πλαίσιο, «επενδύσεις και εξωστρέφεια αποτελούν κρίσιμους πυλώνες που διαμορφώνουν τη φήμη της εταιρείας και κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού» καταλήγει ο κ. Δέμος.
Ο ασθενής στο επίκεντρο
Ασθενοκεντρική προσέγγιση, καινοτομία και έρευνα είναι τρεις βασικές πλευρές που συντελούν στη φήμη, λέει από την πλευρά της η Ελένη Χουλιάρα, Διευθύνουσα Σύμβουλος ASTRAZENECA, που σημειώνει: «Ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ο τομέας της οικονομίας που εστιάζει στο πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε οι άνθρωποι, την υγεία μας. Σε αυτό το πλαίσιο, εταιρείες με τον ασθενή στο επίκεντρο, σημαντική καινοτομία και ελπιδοφόρα μηνύματα από την έρευνά τους για ακόμη περισσότερες καινοτόμες θεραπείες, είναι λογικό να κερδίζουν σε φήμη».
Φήμη και ηγεσία συνδέει ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, δίνοντας τη δική του οπτική για το θέμα. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της VIANEX: «Η δραστηριοποίηση στον κλάδο του Φαρμάκου είχε ανέκαθεν –και θα συνεχίσει να έχει– στον πυρήνα της δύο βασικές υποχρεώσεις: ποιότητα στην παραγωγή και φροντίδα για τον άνθρωπο. Η ουσιώδης ανταπόκριση σε αυτά είναι μια τεράστια ευθύνη που καθιστά μια επιχείρηση ικανή να διαμορφώνει το περιβάλλον, να είναι δηλαδή ηγετική δύναμη και να απολαμβάνει την αντίστοιχη αναγνώριση».
Η αναγνώριση προϋποθέτει, εκτός άλλων, να αφήνεις το αποτύπωμά σου και στην εθνική οικονομία, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΒOEHRINGER INGELHEIM εισάγοντας και αυτό το κριτήριο στη συζήτηση. Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, λοιπόν, σημειώνει ότι «Οι επενδύσεις και το αποτύπωμα στην εθνική οικονομία είναι, μαζί με την προσφορά στον ασθενή, χαρακτηριστικά κρίσιμης σημασίας για την εικόνα μιας φαρμακευτικής επιχείρησης. Η επιδίωξη και εδραίωση της φήμης προϋποθέτει να συνδυάζεις αποτελεσματικά το οικονομικό και το ασθενοκεντρικό σκέλος της αποστολής σου».
Η μακροπρόθεσμη επιτυχία συνδέεται με την εταιρική φήμη, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό κεφάλαιο για μια εταιρεία, σύμφωνα με τον Ζαχαρία Ραγκούση, διευθύνοντα σύμβουλο της PFIZER, ο οποίος υποστηρίζει ότι «H εταιρική φήμη δεν περιορίζεται στην επιτυχία που μπορεί να έχει μια εταιρεία στον τομέα δραστηριοποίησής της. Αντανακλά και τη διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτίσει με όλους τους εταίρους μέσα από μια πολύπλευρη συμβολή στην κοινωνία. Είτε πρόκειται για επενδύσεις που αναδεικνύουν τη δυναμική της χώρας και του ανθρώπινου δυναμικού της, είτε για δράσεις που στηρίζουν ευπαθείς ομάδες, η εταιρική φήμη αποτελεί το πιο σημαντικό κεφάλαιο κάθε εταιρείας που μπορεί να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη επιτυχία».
Διαβάστε ακόμη
Reputation Pharma 2025: Όλα έτοιμα για το συνέδριο του φαρμακευτικού κλάδου
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-01 13:30:00