Τεχνολογία

MWC 2024: δαχτυλίδια, υπολογιστές με διάφανες οθόνες και smartphones με ultra κάμερες

Ένα δαχτυλίδι για να παρακολουθείται την πορεία της υγείας σας. Ένας φορητός υπολογιστής με διαφανή οθόνη! Smartphones με κάμερες που προσφέρουν πολύ περισσότερα από όσα χρειάζεται ακόμη και ένας απαιτητικός χρήστης. Αλλά και ένα «παραδοσιακό» αναδιπλούμενο κινητό τηλέφωνο με τη διάσημη επωνυμία της Barbie που ανακοινώθηκε μεν ότι έρχεται αλλά δεν το είδαμε ούτε καν σε πρωτότυπη έκδοση. Το φετινό MWC εξελίσσεται, για μία ακόμη χρονιά, σε μία εκδήλωση με ουκ ολίγες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις.

Γνωστό παλαιότερα ως Mobile World Congress, το MWC Barcelona, το οποίο πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών. Και η εκδήλωση όπου πολλοί κατασκευαστές επιλέγουν να παρουσιάσουν νέες συσκευές και μοντέλα, ορισμένα από τα οποία ίσως να μην τα δούμε για αρκετά χρόνια.

Από τα προϊόντα που παρουσιάζονται στον εκθεσιακό χώρο της Fira Gran Via στη Βαρκελώνη, η συσκευή που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα βλέμματα είναι το Samsung Ring. Ο κορεατικός κολοσσός μας είχε προϊδεάσει πριν από ένα μήνα για ένα δαχτυλίδι, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της υγείας του χρήστη του, και τελικώς τα αποκαλυπτήρια έγιναν στο MWC. Βέβαια, το Samsung Ring ήταν μέσα σε προθήκες και δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες για το πότε θα κυκλοφορήσει, πέραν του ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Φυσικά, δεν μάθαμε για το πόσο θα κοστίζει ούτε σε ποιες αγορές θα διατεθεί αλλά δείχνει να έχει όλα τα εχέγγυα να ανοίξει το δρόμο για μία νέα κατηγορία wearables.

Laptop με διαφανή οθόνη

Το έτερο προϊόν που συγκέντρωσε πολλά βλέμματα ήταν ένας φορητός υπολογιστής της σειράς Thinkbook της Lenovo. Το ιδιαίτερο στοιχείο του συγκεκριμένου φορητού υπολογιστή είναι ότι η οθόνη του είναι διαφανής! Το αποτέλεσμα είναι αρκούντως εντυπωσιακό αλλά η βασική ερώτηση είναι ποιες είναι οι περιπτώσεις εκείνες που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία. Ενδεχομένως, αυτό είναι κάτι που θα μάθουμε στο μέλλον.

Σημειωτέον πως η Lenovo ανακοίνωσε μία σειρά από φορητούς υπολογιστές που απευθύνονται σε εταιρικούς χρήστες. Όλα τα νέα μοντέλα χρησιμοποιούν επεξεργαστές της Intel, κάτι που είδαμε από όλους τους κατασκευαστές PC τόσο στο MWC όσο και στη CES. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανέμεναν ότι στη Βαρκελώνη θα παρουσιάζονταν και τα πρώτα laptops που βασίζονται στους νέους επεξεργαστές για φορητούς υπολογιστές της Qualcomm που υπόσχονται μεγάλη «αντοχή» όσον αφορά στη μπαταρία, αλλά δεν υπήρξε κανένα τέτοιο μοντέλο, κάτι που προκάλεσε μία μικρή έκπληξη.

Νέα smartphones

Τα νέα smartphones αποτελούν συνήθως μία από τις ατραξιόν του MWC. Αρκετοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να δουν από κοντά το smartphone με ευλύγιστη οθόνη (bendable) της Motorola, αλλά είναι ένα μοντέλο που δεν ξέρουμε πότε θα το δούμε. Από την άλλη πλευρά, σχετικά σύντομα θα δούμε τα νέα smartphones της Xiaomi, η οποία ανακοίνωσε τη καινούρια σειρά 14. Το κορυφαίο μοντέλο της σειράς είναι το Xiaomi 14 Ultra, το οποίο έρχεται με μία εκ των κορυφαίων καμερών που έχουμε δει σε smartphone, ενώ και η «βασική» έκδοση της σειράς (Xiaomi 14) διαθέτει κορυφαία κάμερα. Το Xiaomi 14 Ultra παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, ενώ το Xiaomi 14 αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Όσον αφορά στις τιμές, αυτές που ανακοινώθηκαν κάνουν λόγο για 999 ευρώ όσον αφορά το Xiaomi 14 και 1499 ευρώ για το Xiaomi 14 Ultra.

Πάντως, η είδηση για πολλούς στην παρουσίαση της Xiaomi ήταν η παρουσίαση του HyperOS. Η κινεζική εταιρεία παρουσίασε έναν νέο περιβάλλον λειτουργίας για τις συσκευές της, το οποίο χρησιμοποιούν τα νέα μοντέλα αλλά και ορισμένα από τα προηγούμενα και προσφέρει μία αρκετά βελτιωμένη εμπειρία. Ιδίως όσον αφορά στη διαχείριση άλλων συσκευών της Xiaomi, καθώς η εταιρεία δείχνει να θέλει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει.

Το ΑΙ παίζει βασικό ρόλο στη νέα στρατηγική της Xiaomi, στο περίπτερο της οποίας είδαμε και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που σχεδιάζει να λανσάρει στην Ευρώπη. Το Xiaomi SU7, επίσης, αναμένεται να παίξει ρόλο στη καινούρια προσέγγιση της Xiaomi που δείχνει πως θέλει να «χτυπήσει» την Apple και τη Samsung με έναν διαφορετικό τρόπο.

Από τις εταιρείες που είχαν αρκετά νέα μοντέλα ήταν και η TCL, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει smartphones με εξαιρετική σχέση τιμής – απόδοσης και είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία διαθέτει πλέον 5G smartphone στα 149 ευρώ αλλά και 4G smartphone στα 69 ευρώ! Αν και αυτό που περισσότερο εντυπωσίασε ήταν τα νέα tablets με την τεχνολογία NXTPAPER με οθόνες που είναι ιδιαίτερα ξεκούραστες για τα μάτια. Η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται πλέον στην έκδοση 3.0, την οποία θα δούμε σύντομα και σε smartphone και πιο συγκεκριμένα στο επερχόμενο TCL 50 5G NXTPAPER.

Στις ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις στο πλαίσιο της MWC είναι και αυτή της Oppo (σ.σ. ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones παγκοσμίως), η οποία έκανε γνωστό ότι θα δώσει φέτος μεγαλύτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Αρχικά, θα δούμε το Oppo Renno 11F αλλά μέσα στο 2024 θα πρέπει να περιμένουμε και το Find X7, ένα εντυπωσιακό smartphone με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα ανακοίνωσε ήρθε από την HMD, η οποία είναι γνωστή για τη χρήση του εμπορικού σήματος της Nokia όσον αφορά σε κινητά τηλέφωνα. Το νέο smartphone της δεν θα λέγεται Nokia αλλά HMD Fusion πάντως. Η HMD ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι θα παρουσιάσει ένα νέο Nokia κινητό «παραδοσιακής κοπής» ήτοι με πλήκτρα χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα είναι το αναδιπλούμενο κινητό τηλέφωνο που θα φέρει το εμπορικό σήμα της Barbie μετά από τη σχετική συμφωνία συνεργασίας με τη Mattel. Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης το μόνο που εμφανίστηκε ήταν μία φωτογραφία που η συσκευή καλυπτόταν με pixels ήταν αρκετό για να αμφιβάλλουν αρκετοί για τους λόγους που η HMD έκανε τώρα τη συγκεκριμένη ανακοίνωση.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-02-27 07:21:15

Back to top button