Οικονομία

McKinsey: Άμεση η ανάγκη να δράσει γρήγορα η Ελλάδα στο ΑΙ

Την εκτίμηση ότι τα περιθώρια στενεύουν προκειμένου η Ελλάδα να κινηθεί γρήγορα όσον αφορά στην αξιοποίηση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και να καλύψει τη διαφορά που έχει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο εξέφρασαν τα στελέχη της McKinsey, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Όπως επεσήμαναν, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας και ιδίως τα μέλη της Quantum Black, που αποτελεί το εξειδικευμένο τμήμα της McKinsey για το ΑΙ, η χρήση των εργαλείων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenΑΙ) από τις επιχειρήσεις καταγράφει κατακόρυφη αύξηση, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως, η Ελλάδα παραμένει ακόμη αρκετά πίσω. Αυτό θα μπορούσε να αντιστραφεί δεδομένου ότι η χώρα μας είναι σε αρκετά καλό επίπεδο όσον αφορά βασικούς τομείς όπως είναι το ανθρώπινο δυναμικό και τα ερευνητικά προγράμματα, ενώ επιπλέον είναι διαθέσιμα πλέον τα εργαλεία εκείνα ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τα βήματα μας όσον αφορά την αξιοποίηση του ΑΙ.

Τα στελέχη της McKinsey και της Quantum Black παρουσίασαν στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη της τελευταίας αναφορικά με τη χρήση του ΑΙ σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι σε διάστημα μόλις 10 μηνών, η υιοθέτηση του GenAI φέρεται να έχει διπλασιαστεί, με τις επιχειρήσεις που την εμπιστεύτηκαν πρώτες, να καταγράφουν ήδη βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία. Εντούτοις, περίπου 9 στα 10 έργα που ξεκινούν στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το πιλοτικό στάδιο και να φτάσουν στην πλήρη υλοποίηση.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ότι η χώρα μας είναι αρκετά πίσω. Συγκεκριμένα, η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και του ίδιου του ψηφιακού μετασχηματισμού ο οποίος αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προϋπόθεσή της, εξακολουθεί να υστερεί κατά περίπου 50% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Εντούτοις, το ποσοστό των εταιρειών που εξετάζουν την υιοθέτηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης διπλασιάστηκε από το 2021 μέχρι το 2023. Σημειωτέον πως τα στοιχεία για την Ελλάδα δεν προέρχονται από τη μελέτη της Quantum Black, στην οποία πάντως συμμετείχαν ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά από έρευνες της Eurostat, της CEDEFOP και της Tortoise. Στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε καλό επίπεδο όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται με το ΑΙ και τα σχετικά ερευνητικά έργα.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι από τις συζητήσεις που έχουν με στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, υπάρχει ενδιαφέρον για υλοποιήσεις που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη αλλά τα έργα αξιοποιούν το «παραδοσιακό» ΑΙ και όχι το GenAI.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Quantum Black, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 72% των επιχειρήσεων υιοθετούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ανατρέποντας μια στασιμότητα έξι ετών κατά την οποία η χρήση τέτοιων τεχνολογιών είχε μείνει αμετάβλητη, περίπου στο 50%. Η πλειοψηφία των εταιρειών δηλώνει ότι στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη με στόχο να καλυφθούν ταυτόχρονες ανάγκες σε πολλαπλούς τομείς, με πιο συνήθεις το marketing, τις πωλήσεις, την ανάπτυξη προϊόντων και τα πληροφοριακά συστήματα. Ακόμη, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το GenΑΙ διεισδύει και στην καθημερινότητα των ιδίων των στελεχών, γεγονός που δεν παρατηρούνταν στον ίδιο βαθμό με παλαιότερες μορφές τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, το 56% των διοικητικών στελεχών (CxOs) αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν συχνά εργαλεία GenAI εντός ή/και εκτός εργασιακού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τα στελέχη της McKinsey, η διαφορά μεταξύ του «παραδοσιακού» ΑΙ και του GenAI είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση, οι αλγόριθμοι μπορούν να παράγουν περιεχόμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους και γι’ αυτό και την αποκαλούν παραγωγική.

Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό στελεχών μεσαίας ή υψηλής βαθμίδας που δηλώνουν τακτικοί χρήστες εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης εντός εργασιακού περιβάλλοντος ανέρχεται στο 32% στην Ευρώπη, ένα ποσοστό αισθητά μικρότερο σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη, με την μεγαλύτερη εξοικείωση να καταγράφεται στην Κίνα, όπου το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 46%.

Οι τομείς στους οποίους η χρήση τεχνητής νοημοσύνης εντός εργασιακού περιβάλλοντος έχει τη μεγαλύτερη διείσδυση είναι οι τηλεπικοινωνίες, ο χώρος της τεχνολογίας, και ο κλάδος των επαγγελματικών υπηρεσιών.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-02 07:20:45

Back to top button