Kids Wallet: Πώς το ψηφιακό πορτοφόλι βαζει φρένο στην ανεξέλεγκτη προσβαση ανηλίκων στο διαδίκτυο
Η Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο παρουσιάστηκε μεν επισήμως χθες αλλά ένα από τα βασικά συστατικά στοιχεία της, το Kids Wallet, θα είναι έτοιμο την άνοιξη και πιο συγκεκριμένα στο τέλος Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.
Το Kids Wallet, μία εφαρμογή για φορητές συσκευές μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη, αποτελεί το βασικό «όπλο» στην προσπάθεια για περιορισμό του φαινομένου του εθισμού των ανηλίκων στο Διαδίκτυο. Αν και, όπως αναφέρθηκε τόσο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, η προσπάθεια δεν θα στεφθεί με επιτυχία χωρίς την ενεργό εμπλοκή των γονέων και κηδεμόνων αλλά και των ίδιων των παιδιών.
Το «ψηφιακό πορτοφόλι» των ανηλίκων
Το Kids Wallet είναι η εφαρμογή για την οποία έχει γίνει ο περισσότερος λόγος τις τελευταίες μέρες οπότε και άρχισε η συζήτηση για την εθνική στρατηγική.
Πρόκειται για ένα app με δυνατότητες γονικού ελέγχου που θα συνδέεται με το Gov.gr Wallet του γονέα και ουσιαστικά επιδιώκει να δώσει με έναν απλό τρόπο τη δυνατότητα στους γονείς να ρυθμίζουν τις ώρες χρήσης της συσκευής από τα παιδιά τους αλλά και να είναι εφικτή η αυτόματη πιστοποίηση από τις διεθνείς πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της πραγματικής ηλικίας ενός ανήλικου.
Το δεύτερο σκέλος είναι και το πιο δύσκολο στην υλοποίηση του καθώς χρειάζεται να υπάρξει αντίστοιχες προσαρμογές από τις διεθνείς πλατφόρμες. Και αυτό ήταν κάτι στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή τοποθέτηση τους. Όπως και στο θέμα της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής, ιδίως όσον αφορά στην ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης.
Στην Ελλάδα η ηλικία αυτή θα είναι τα 15 έτη και με την ενεργοποίηση του Kids Wallet, οι διεθνείς πλατφόρμες θα κληθούν να έχουν τη συγκεκριμένη ηλικία ως όριο προκειμένου οι ανήλικοι χρήστες να αποκτούν πρόσβαση σε αυτές.
Η διαφορά σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση, όπου οι πλατφόρμες έχουν ως κατώτατο όριο ηλικίας τα 14 έτη, είναι πως με το Kids Wallet ενεργοποιημένο δεν θα υπάρχει δικαιολογία ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς την ηλικία του νέου χρήστη. Αν και η αίσθηση είναι ότι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται μπορούν να καταλάβουν ήδη ποια είναι περίπου η ηλικία ενός χρήστη.
Όσον αφορά στο Kids Wallet θα συνδέεται με τις συσκευές που χρησιμοποιεί ένα παιδί. Δηλαδή, θα πρέπει να εγκατασταθεί από τον γονέα στο smartphone ή/και στο tablet του παιδιού. Όπερ σημαίνει ότι απαιτείται να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ γονιών και παιδιών αναφορικά με την πρόσβαση στη συσκευή.
Προφανώς, θα πρέπει και ο γονέας να το εγκαταστήσει στη δική του συσκευή. Και μέσω της τελευταίας οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να εγκρίνουν τη χρήση εφαρμογών, αλλά και να συγκατατίθενται στη χρήση τους μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παραδείγματος χάρη, θα μπορούν να εμποδίσουν τη σύνδεση κατά τις ώρες του ύπνου, του φαγητού ή του σχολείου.
Τα παιδιά δεν θα μπορούν να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή από τη συσκευή τους χωρίς τη συγκατάθεση του γονέα ή κηδεμόνα. Επιπλέον, το Kids Wallet θα λειτουργεί ως ψηφιακός «χαρτοφύλακας», όπου πέραν των στοιχείων ταυτότητας για την επιβεβαίωση της ηλικίας θα μπορούν να αποθηκευτούν κάρτες υγείας, πληροφορίες για συμμετοχή σε δραστηριότητες και άλλα έγγραφα.
Η υπάρχουσα πρόθεση είναι το Kids Wallet να έρχεται προγκατεστημένο σε όλες τις φορητές συσκευές (smartphones και tablets) που θα πωλούνται στην Ελλάδα από τη στιγμή της έναρξης λειτουργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες επαφές έχουν ήδη γίνει αλλά δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική συμφωνία. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι κατασκευαστές δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα αλλά είναι και βέβαιο ότι θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής. Συν ότι συνήθως τα παιδιά χρησιμοποιούν τις παλαιότερες συσκευές των γονιών τους.
Η σημασία του parco.gov.gr
Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, το Kids Wallet δεν θα είναι διαθέσιμο για laptops. Βέβαια, στο περιβάλλον των Windows υπάρχουν αρκετές δυνατότητες για γονικό έλεγχο αλλά τέτοιες εφαρμογές υπάρχουν τόσο για Android όσο και για iOS συσκευές. Απλά, δεν χρησιμοποιούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των γονιών μέχρι τώρα.
Σε αυτό τον τομέα είναι πολύ πιθανό να βοηθήσει το parcο.gov.gr, μία ιστοσελίδα που είναι ήδη σε λειτουργία και παρέχει εύληπτες οδηγίες στους γονείς ώστε να αξιοποιούν εργαλεία γονικού ελέγχου που είναι προεγκατεστημένα στις περισσότερες συσκευές. Η ιστοσελίδα αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα και ίσως βοηθήσει πολλούς γονείς να αποκτήσουν μία καλύτερη γνώση των υπάρχοντων εργαλείων πριν φθάσουν στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουν το Kids Wallet, το οποίο να σημειωθεί ότι δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιηθεί από γονείς και παιδιά.
Επίσης, στα άμεσα πλάνα περιλαμβάνεται ενημερωτική εκστρατεία κατά το α’ εξάμηνο του 2025 για τους κινδύνους που ενέχει η υπερβολική χρήση του διαδικτύου, για δικαιώματα των χρηστών και για τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι γονείς. Ακόμη, για την καλύτερη ευαισθητοποίηση των παιδιών, θα καθιερωθεί «Μέρα Ψηφιακής Πλοήγησης» στα σχολεία, με ποικίλες δραστηριότητες και διαφορετικά σημεία έμφασης κάθε φορά.
Τα επόμενα βήματα
Πέραν του Kids Wallet στις αρχές του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία για την καθιέρωση των 15 ετών ως ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης. Ο έλεγχος της ηλικίας θα γίνεται από τους παρόχους και το αδιάβλητο θα διασφαλίζεται μέσω του Kids Wallet. Έτσι, δεν θα αρκεί μία «δήλωση» ηλικίας που θα μπορούσε να είναι ψευδής.
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει έως τον Μάρτιο έναν Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων των Παιδιών, όπου μεταξύ άλλων θα αναγνωρίζονται και θα κωδικοποιούνται νέα δικαιώματα για ανήλικους και ενήλικους χρήστες του διαδικτύου. Τα νέα δικαιώματα θα αποβλέπουν πρωτίστως στην αντιμετώπιση πρακτικών που δίνουν σε παρόχους εφαρμογών τη δυνατότητα να αναπτύσσουν εξατομικευμένα προφίλ χρηστών, τα οποία καλλιεργούν εθισμό και καθιστούν δύσκολη την απομάκρυνση από την οθόνη. Στη δέσμη των ελληνικών προτάσεων στην ΕΕ θα περιλαμβάνεται η πανευρωπαϊκή καθιέρωση της ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 έτη.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-31 10:03:00