Ελλάδα

Infographic: Δέκα από τους ισχυρότερους σεισμούς στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας

Σε αντίθεση με μια πυρκαγιά, η οποία μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν, ή μια πλημμύρα, για την οποία μπορούν οι μετεωρολόγοι να προειδοποιήσουν χάρη στα μετεωρολογικά δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους, ένας σεισμός μπορεί να «χτυπήσει» αναπάντεχα. Και είναι αρκετές οι περιπτώσεις στο παρελθόν, κατά τις οποίες έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες ανθρώπους.

Με τη σεισμική ακολουθία που ταρακουνά εδώ και εβδομάδες τις Κυκλάδες, πολλά είναι τα σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου. Το επικρατέστερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι ο ισχυρότερος σεισμός που μπορεί να σημειωθεί στην περιοχή δεν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ. Ορισμένοι άλλοι, απεναντίας, εκτιμούν ότι μπορεί αυτό το «κατώφλι» να ξεπεραστεί.

Οι δέκα ισχυρότεροι σεισμοί από τον 20ο αιώνα και μετά στην Ελλάδα

Ποιοι ήταν, άραγε, από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα και ποιος ο αντίκτυπός τους;

Οι δονήσεις που «δοκιμάζουν» τις Κυκλάδες ξύπνησαν τις εφιαλτικές μνήμες του σεισμού των 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό το 1956. Τον μεγαλύτερο σεισμό του 20ού αιώνα στη χώρα μας. Έναν σεισμό που διέλυσε τη Σαντορίνη και την Αμοργό, προκάλεσε τον θάνατο 53 νησιωτών και τον τραυματισμό τουλάχιστον ακόμη 100 ανθρώπων.

Τα πρωτοσέλιδα της εποχής έκαναν λόγο για ένα σεισμό που ισοδυναμούσε με έκρηξη χιλιάδων ατομικών βομβών.

Ο σεισμός των 8 Ρίχτερ στη Ρόδο

Όμως ο σεισμός αυτός δεν ήταν ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στην ελληνική Επικράτεια. Ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας ήταν σχεδόν πριν ένα αιώνα, το βράδυ της 26ης Ιουνίου του 1926 στη Ρόδο, σύμφωνα με το earthquakes.gr. Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8 Ρίχτερ «χτύπησε» το νοτιοανατολικό Αιγαίο προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Χαρακτηρίστηκε παγκόσμιος σεισμός καθώς έγινε αισθητός σε όλη την Μεσόγειο, από την Ελλάδα και την Τουρκία, μέχρι την Ιταλία και την Αίγυπτο. Ισοπέδωσε το νησί της Ρόδου, με πάνω από 3.000 σπίτια να καταρρέουν και στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Αρκετά χρόνια πριν, το 1903 και προτού εγκατασταθεί ο πρώτος σεισμογράφος στην Ελλάδα – το 1911 – μια από τις ισχυρότερες δονήσεις που υπολογίζεται στα 7,9 Ρίχτερ οδήγησε στην κατάρρευση της περιοχής Μητάτα στα Κύθηρα. Τότε 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά που καταπλακώθηκαν στον ύπνο τους.

Δύο χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1905, μια ελάχιστα ασθενέστερη δόνηση εντάσεως 7,5 Ρίχτερ «χτύπησε» το Άγιον Όρος στη Χαλκιδική, προκαλώντας τσουνάμι. Το τσουνάμι ήταν αυτό που κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους, αλλά και εκτεταμένες καταστροφές στο Άγιον Όρος.

Το 1926, το 1953 και το 1957 σεισμοί εντάσεως 7,2 Ρίχτερ προξένησαν άνευ προηγουμένου καταστροφές στη Σπάρτη, την Κεφαλονιά και τη Ρόδο αντίστοιχα.

Από την ισχυρή δόνηση του 1926 στο ανατολικό «πόδι» της Λακωνίας προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στους Μολάους της Σπάρτης, στη Νεάπολη και την Πλύτρα. Αρκετά σπίτια κατέρρευσαν ενώ πολυάριθμα ρηγματώθηκαν, δεν υπήρξαν όμως νεκροί ή τραυματίες.

Οι σεισμοί του Ιονίου

Ο σεισμός του 1953 στην Κεφαλονιά συγκαταλέγεται στους «σεισμούς του Ιονίου» που ταρακουνούσαν την περιοχή για μέρες. Θεωρούνται οι καταστροφικότεροι σεισμοί στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, με την δόνηση των 7,2 Ρίχτερ να είναι η ισχυρότερη από όσες σημειώθηκαν. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς του Ιονίου ανήλθε σε 476, ενώ πάνω από 2.000 ήταν οι τραυματίες. Από τα 33.300 σπίτια σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά καταστράφηκαν εντελώς τα 27.659, ενώ μόνο 467 σώθηκαν κυρίως στην περιοχή της Ερίσου, στο βόρειο άκρο της Κεφαλονιάς.

Η Ρόδος βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο ενός πολύνεκρου σεισμού τον Απρίλη του 1957. Ενός σεισμού που είχε επίκεντρο μεταξύ του νησιού των Δωδεκανήσων και της παράκτιας πόλης Φετιγιέ στην νοτιοδυτική Τουρκία. Δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με πολλά κτήρια να μετατρέπονται σε συντρίμμια.

Ήταν Φλεβάρης του 1968 όταν ένας σεισμός που υπολογίζεται στα 7,1 Ρίχτερ «έθαψε» τον Αη Στράτη και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές επίσης στη Λήμνο, τη Μυτιλήνη, τη Βόρεια Εύβοια ακόμη και στην Πέργαμο. Ο θλιβερός απολογισμός έφτασε στους 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Πάνω από 30 χρόνια νωρίτερα, η Ιερισσός επλήγη από μια από τις πιο καταστροφικές σεισμικές δονήσεις της ιστορίας της. Τον Σεπτέμβριο του 1932 ένας σεισμός που υπολογίζεται στα 7 έως 7,1 Ρίχτερ οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 161 ανθρώπων, ενώ πολλοί και πολλές ήταν αυτοί και αυτές που θάφτηκαν στα συντρίμμια. Υπάρχουν, δε, αναφορές που κάνουν λόγο για 491 θύματα. Εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες, ενώ περίπου 10.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς σπίτι.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1935 ισχυρή μια σεισμική δόνηση μεγέθους 7 Ρίχτερ «χτύπησε» το Λασίθι της Κρήτης, με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Οι τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν, τόσο στην πόλη του Ηρακλείου, όσο και στην ενδοχώρα, άφησαν χωρίς εστία 400 περίπου οικογένειες, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της εποχής.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-21 07:35:00

Back to top button