Ελλάδα

Iταλός καθηγητής Γεωλογίας των Σεισμών μιλά στη «Ζούγκλα» για την κατάσταση στη Σαντορίνη

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Για την επόμενη μέρα στη Σαντορίνη τοποθετήθηκε μιλώντας στο ..gr ο Ιταλός καθηγητής Γεωλογίας των Σεισμών του Πανεπιστημίου της Φεράρα Ρικάρντο Καπούτο.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, «έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού όπου έδωσε τα 7,5 Ρίχτερ το 1956 και εάν η προσεισμική ακολουθία που παρατηρείται τώρα συνεχιστεί είναι πολύ πιθανό ο κύριος σεισμός να είναι πάνω από 6 Ρίχτερ».

«Είναι πολύ πιθανό να δούμε έναν κύριο σεισμό της τάξεως των 6 με 6,3 αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ότι μπορεί να φτάσει τα 7,5. Διαφορετικά η ενέργεια που έχει συσσωρευθεί μπορεί να εκτονωθεί με μικρότερους σεισμούς αλλά θα χρειαστεί καιρός», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Ιταλός επιστήμονας αναφέρθηκε και στο επίκεντρο ενός ενδεχόμενου κύριου σεισμού. Όπως υποστήριξε, «τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν πως θα βρίσκεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης και σε θαλάσσια περιοχή», ενώ επεσήμανε πως «είναι δυνατή η δημιουργία ενός τσουνάμι το οποίο μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο στην ακτή».

Σχετικά με το εάν υπάρχει αμφίδρομη σχέση των ενεργών ηφαιστείων της Σαντορίνης με την αυξημένη σεισμικότητα, ο Ρικάρντο Καπούτο απαντά πως «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται πως υπάρχει άμεσος επηρεασμός των ηφαιστείων και δεν φαίνεται να περιμένουμε κάποια έκρηξη».  

Δείτε όλα όσα είπε στην τηλεόραση της «Ζούγκλας»:

 


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-04 20:54:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button