Explainer video: Λαγοκέφαλοι, μωβ και μπλε μέδουσες – Προσοχή στους «κινδύνους» του καλοκαιριού
Νωρίτερα από άλλες χρονιές έχουν ξεκινήσει τα μπάνια τους στις θάλασσες οι πολίτες, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από τα τέλη Μαΐου. Θερμοκρασίες, όμως, οι οποίες προσκαλούν νωρίτερα και τους μεγάλους «εχθρούς» του καλοκαιριού: Τις μέδουσες, αλλά και τους λαγοκέφαλους.
Η έξαρση των μεδουσών τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλεται τόσο στην άνοδο του υδράργυρου, λόγω κλιματικής αλλαγής, όσο και στην υπεραλιεύση που οδηγεί στην μείωση των θηρευτών των μεδουσών.
Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για την μπλε και τη μωβ μέδουσα.
Η μπλε μέδουσα είναι μια μεγάλη άσπρη μέδουσα ή μερικές φορές πλήρως μπλε είναι εύκολα αναγνωρίσιμη με την μωβ ιριδίζουσα λωρίδα όπου έχει διαμετρικά στο τελείωμα της καμπάνας της.
Το είδος αυτό απελευθερώνει μια βλέννα στην θάλασσα όταν στρεσάρεται, με αποτέλεσμα όταν ένας άνθρωπος κολυμπάει μέσα σε αυτή την βλέννα να νιώθει μια έντονη φαγούρα. Αν κάποιος πιάσει μια μπλε μέδουσα δεν πρέπει να ακουμπήσει το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μωβ μέδουσα, αφενός γιατί είναι πολύ μικρή και δεν φαίνεται στο νερό, αφετέρου γιατί έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στο Αιγαίο.
Τα συμπτώματα αφού σας έχει τσιμπήσει μια μωβ μέδουσα μπορεί να είναι ένας πόνος σαν κάψιμο, έντονο κοκκίνισμα, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.
Πώς αντιμετωπίζεται το τσίμπημα από μια μέδουσα;
Αρχικά, απομακρύνετε τυχόν κολλημένα πλοκάμια, όχι όμως με γυμνά χέρια.
Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό, και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια με άμμο. Σε καμία των περιπτώσεων, μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό.
Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Τοποθετείστε στο σημείο που σας τσίμπησε η μέδουσα κορτιζονούχο κρέμα. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, επισκεφθείτε το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο.
Γιατί είναι επικίνδυνοι οι λαγοκέφαλοι;
Οι υψηλές θερμοκρασίες, όμως, εκτός από τις μέδουσες προσκαλούν νωρίτερα και τους λαγοκέφαλους, ψάρια ιδιαίτερα επιθετικά, τα οποία συναντώνται σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως την Κρήτη.
Οι λαγοκέφαλοι έχουν θανατηφόρες -για τον άνθρωπο- τοξίνες και για αυτό απαγορεύεται να καταναλωθεί. Αν μάλιστα κάποιος λαγοκέφαλος επιτεθεί σε κάποιο δάχτυλο του χεριού ή του ποδιού μας, θα μπορούσαμε να χάσουμε αυτό το μέλος του σώματός μας.
Μπορεί, λοιπόν, η θάλασσα να μοιάζει μοναδική διέξοδος «δροσιάς» ήδη από πολύ νωρίς φέτος, χρειάζεται, όμως ιδιαίτερη προσοχή στους αφιλόξενους «κατοίκους» της.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-05 14:09:00