Κόσμος

Bocuse d’Or: Οι γάλλοι σεφ επέστρεψαν στον θρόνο τους

Η γαλλική γαστρονομική υπερηφάνεια αποκαταστάθηκε τη Δευτέρα, καθώς η χώρα κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στον πιο διάσημο διαγωνισμό μαγειρικής στον κόσμο, μπροστά σε ένα τηλεοπτικό κοινό που παραληρούσε από ενθουσιασμό, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

Ο 28χρονος Πολ Μαρκόν αναδείχθηκε κορυφαίος σεφ στον διαγωνισμό Bocuse d’Or, που διεξάγεται στη Λιόν και θεωρείται στη Γαλλία, όχι μόνο ως το κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός, αλλά και όχημα άσκησης ήπιας δύναμης της χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Γαλλία δεν βρίσκεται στο τιμόνι των διεθνών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια. Με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν απαξιωμένο και πολιτικά απομονωμένο, και τους διπλωμάτες της να αγωνίζονται να ακουστούν στη διεθνή σκηνή, η χώρα βασιζόταν στην ανωτερότητα των σεφ της, ώστε να αποκατασταθεί η εθνική τιμή και η διεθνής επιρροή της.

Ο Πολ Μαρκόν είχε στη διάθεσή του έναν προϋπολογισμό ύψους 500.000 ευρώ στην προσπάθειά του να φέρει τη νίκη στη χώρα, μετά από μια σειρά σκανδιναβικών θριάμβων στους πρόσφατους διαγωνισμούς Bocuse d’Or. Η οικονομική ενίσχυση απέδωσε, καθώς η Γαλλία εκθρόνισε τους Σκανδιναβούς, στέλνοντας τη Δανία στη δεύτερη θέση και τη Σουηδία στην τρίτη.


Ο Λοράν Βοκιέζ, επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της νοτιοανατολικής και κεντρικής Γαλλίας –το οποίο συνεισέφερε περισσότερα από 100.000 ευρώ στον προϋπολογισμό της γαλλικής ομάδας– ανέφερε ότι «η διεθνής εικόνα της Γαλλίας εξαρτάται από τη μαγειρική της», ενώ περιέγραψε τους σεφ όπως ο Μαρκόν: ως «εθνικούς πρεσβευτές». Ο Μαρκόν ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, Ρεζί, διάσημου σεφ που είχε κερδίσει το Bocuse d’Or το 1995.

Στον τελικό, ομάδες από 24 χώρες είχαν πέντε ώρες και 50 λεπτά στη διάθεσή τους για να μαγειρέψουν μια πίτα ελαφιού με φουά γκρα τυλιγμένη σε τραγανή ζύμη και σερβιρισμένη με γαρνιτούρα φρούτων, δίχρωμα ραβιόλια και ένα κονσομέ ελαφιού εμποτισμένο με τσάι. Χρειάστηκαν επίσης τέσσερις ώρες και 40 λεπτά για να φτιάξουν ένα πιάτο ψαρικών με κρανιό (είδος λαβρακιού), αστακό και σέλινο.


Η ατμόσφαιρα θύμιζε ποδοσφαιρικό αγώνα, με τους οπαδούς να επευφημούν τους φιναλίστ στο εκθεσιακό κέντρο της Λιόν –όπου διεξάγεται μόνιμα ο διαγωνισμός ανά διετία–, προσφέροντας στη γαλλική ομάδα το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας. Οι νικητές των τριών μεταλλίων δέχθηκαν πληθώρα αιτημάτων από επενδυτές που επιθυμούν να στηρίξουν οικονομικά τα εστιατόριά τους.

Ο Μαρκόν και η ομάδα του πέρασαν έξι μήνες προετοιμασίας για τον διαγωνισμό, μαγειρεύοντας τα πιάτα που θα παρουσίαζαν ανά δύο ημέρες από τις αρχές Δεκεμβρίου. Εξασκήθηκαν σε προπονήσεις που ξεπερνούσαν τις μαγειρικές τακτικές, όπως ασκήσεις ψυχικής και σωματικής υγείας.


Οι μελλοντικοί γάλλοι υποψήφιοι του διαγωνισμού είναι πιθανό να επωφεληθούν από ακόμη πιο άνετες συνθήκες, καθώς αυτόν τον μήνα εγκαινιάζεται μια κρατική ακαδημία μαγειρικής κοντά στη Λιόν, η οποία θα ειδικεύεται στις προετοιμασίες των σεφ για μεγάλους γαστριμαργικούς διαγωνισμούς.

Το Εθνικό Κέντρο Γαστρονομίας έχει συγκριθεί με το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Ποδοσφαίρου της περιοχής Κλερφοντέν του Παρισιού, όπου θήτευσαν μεγάλοι σταρ της στρογγυλής θεάς, όπως ο Τιερί Ανρί και ο Κιλιάν Εμπαπέ, πριν ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι υπεύθυνοι του νέου γαστρονομικού κέντρου –η κατασκευή του οποίου κόστισε 23 εκατ. ευρώ– ελπίζουν να ανακαλύψουν και να εξελίξουν το ταλέντο ενός «Εμπαπέ της μαγειρικής».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-28 20:25:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button