Σχέσεις

Apology language: Εσύ, με ποιον τρόπο ζητάς συγγνώμη;

Ποιοι είναι οι 5 τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να ζητήσει συγγνώμη;

Έχουν γραφεί (και θα γραφτούν) πολλά άρθρα για τη «γλώσσα της αγάπης». Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια η θεωρία των 5 γλωσσών αγάπης έχει κατακλύσει κάθε μέρος των social media. Τι γίνεται, όμως, με τη «γλώσσα της συγγνώμης», έναν εξίσου σημαντικό παράγοντα για μια υγιή σχέση;

Όπως θα σε προδιαθέτει και ο όρος, η «γλώσσα της συγγνώμης» αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο απολογείται όταν κάνει λάθος, όταν ουσιαστικά ζητάει συγγνώμη. Επινοήθηκε από τον Γκάρι Τσάπμαν, τον ίδιο άνθρωπο που διατύπωσε τη θεωρία των 5 γλωσσών αγάπης. Σύμφωνα με εκείνον, ο όρος εξετάζει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι συμβιβάζονται στις συγκρούσεις στις σχέσεις τους.

Όπως οι γλώσσες της αγάπης, έτσι κι οι γλώσσες της συγγνώμης, μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης για να βοηθήσουν κι εσένα να επικοινωνείς καλύτερα με τον σύντροφό σου.

Αυτοί, λοιπόν, είναι οι 5 τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να ζητήσει συγγνώμη.

  • Εκφράζοντας λύπη

Εδώ, περιλαμβάνεται το κλασσικό «λυπάμαι», το οποίο επικεντρώνεται στην αναγνώριση του λάθους και στην ανάληψη της ευθύνης. Οι άνθρωποι που προτιμούν αυτήν τη «γλώσσα συγγνώμης», δεν επιδιώκουν να επανορθώσουν ή να ζητήσουν συγχώρεση. Αντίθετα, θέλουν να επικεντρωθούν στη συναισθηματική πληγή που προκλήθηκε.

  • Αναλαμβάνοντας την ευθύνη

Σε αυτήν την περίπτωση, επικεντρωνόμαστε στο να ομολογήσει και να λογοδοτήσει κανείς για τις πράξεις του. Εάν κι εσένα είναι αυτό το apology language σου, τότε εκτιμάς το να δείξεις πως είσαι ευάλωτος και χρειάζεται να παραδεχτείς το λάθος σου.

  • Επανορθώνοντας

Οι άνθρωποι που προτιμούν αυτή τη μορφή συγγνώμης, είναι υπέρ της δράσης. Μπορεί να αμφιβάλλουν για την ειλικρίνεια μιας συγγνώμης, εκτός αν δίνονται σαφή παραδείγματα για το πώς ο απολογούμενος σχεδιάζει να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Γι’ αυτούς, η υλοποίηση έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τα λόγια.

  • Μετανιώνοντας

Εάν κι εσύ έχεις την τάση να ζητάς με αυτόν τον τρόπο συγγνώμη, τότε εκτιμάς τις εξηγήσεις όταν οι άλλοι σας κάνουν λάθος. Το να διορθώνεις τα πράγματα εκείνη τη στιγμή δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να αναζητάς λύσεις για να αποτρέψεις μια παρόμοια κατάσταση στο μέλλον.

  • Ζητώντας συγχώρεση

Ξέρεις, το κλασσικό: «Πρέπει να με συγχωρέσεις!». Αν αυτή είναι η «γλώσσα συγγνώμης» σου, τότε απλώς, μόλις κάνεις ένα λάθος, ζητάς συγχώρεση. Ωστόσο, η συγχώρεση δεν πρέπει να ζητείται.


Δημοσιεύθηκε
2024-07-19 21:30:00

Back to top button