Αθλητικά

Aπό την Άμυνα Αμπελοκήπων στο έπος του Γουέμπλεϊ

Ο Μίμης Δομάζος που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, ήταν ένας από τους  κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε η Ελλάδα. Για κάποιους το «10 το καλό» του Παναθηναϊκού, για άλλους ο «στρατηγός».

Αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό αλλά και την ΑΕΚ, ομάδες με τις οποίες κατέκτησε τίτλους, ωστόσο το όνομά του ταυτίστηκε με το «τριφύλλι» αφού και ο ίδιος εκτός από παίκτης ήταν και φίλαθλος της ομάδας.

Μικρός αγωνιζόταν στη θέση του μεσοεπιθετικού και διακρινόταν για την ακατάβλητη αντοχή του, την επινοητικότητά του, την ικανότητά του στην ντρίμπλα και τις δημιουργικές του πάσες, ειδικά στις μακρινές πάσες ακριβείας. Ξεκίνησε και τελείωσε την καριέρα του στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου στον Παναθηναϊκό, με ένα σύντομο πέρασμα από την ΑΕΚ.

Από την Άμυνα Αμπελοκήπων στο Γουέμπλεϊ

Ο «στρατηγός» γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1942 στους Αμπελόκηπους, και μεγάλωσε δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Από μικρός έπαιζε μπάλα στις αλάνες της περιοχής ενώ  στα 13 του έβγαλε δελτίο στην Άμυνα Αμπελοκήπων, δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία για να μπορεί να αγωνίζεται.

Σύντομα το όνομά του άρχισε να ακούγεται στους ποδοσφαιρικούς κύκλους και προσέλκυσε τον ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού.

Ο γιουγκοσλάβος Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς (παλαιός προπονητής του Παναθηναϊκού)  ήταν εκείνος που εκείνη την εποχή τον ξεχώρισε  και εντυπωσιασμένος από τις κινήσεις του μέσα στο γήπεδο εισηγήθηκε την απόκτησή του.

Σύντομα το όνομά του άρχισε να ακούγεται στους ποδοσφαιρικούς κύκλους.

«Ξεκίνησα να παίζω μπάλα από τον δρόμο αλλά είχα το ταλέντο. Δεν με έμαθε κανείς μπάλα, μόνος μου έμαθα», είχε πει πριν από μερικά χρόνια σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Η ανεπίσημη πρεμιέρα του Δομάζου με το «τριφύλλι» έγινε σε φιλικό αγώνα εναντίον της ΑΕΚ για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου 1958 κι έληξε με 2-0 υπέρ της «Ένωσης».  Αγωνίστηκε ως δεξί εξτρέμ κι εντυπωσίασε με την ποδοσφαιρική του δεξιοτεχνία θεατές και ειδικούς του αθλήματος. Το καλοκαίρι του 1959 εντάχθηκε κι επίσημα στον Παναθηναϊκό σε ηλικία 17 ετών «για ένα κοστούμι και μια πορτοκαλάδα», όπως είχε δηλώσει.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του αποτελεί η συμμετοχή του ως αρχηγός του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο Γουέμπλεϊ κόντρα στον Άγιαξ στις 2 Ιουνίου 1971.  Εκείνη την χρονιά ψηφίστηκε δέκατος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη με πρώτο τον Γιόχαν Κρόιφ.

Ο Παναθηναϊκός τότε είχε ξεπεράσει τα εμπόδια της Ζενές Ες, της Σλόβαν Μπρατισλάβας, της Έβερτον, του Ερυθρού Αστέρα, ενώ στον τελικό του Γουέμπλεϊ, στις 2 Ιουνίου 1971, ηττήθηκε με 2-0 από τον Άγιαξ.

Με τον Φέρεντς Πούσκας στον πάγκο, τον Δομάζο ηγέτη, τον Αντώνη Αντωνιάδη και τους Οικονομόπουλο, Καμάρα, Φυλακούρη, Βλάχο, Τομαρά, Σούρπη, Γραμμό, Ελευθεράκη, Καψή, ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι τον τελικό.

Δείτε στιγμιότυπα από τον συγκεκριμένο αγνώνα:

Παρά την ήττα του ο Παναθηναϊκός τότε  κέρδισε χιλιάδες νέους φίλους και την επιβεβαίωση του ύμνου του: «Χαίρεται η Ελλάδα που’ χει τέτοια ομάδα…».

«Παρότι δεν σηκώσαμε το Κύπελλο, νιώσαμε όλοι υπερήφανοι. Είχαμε πετύχει έναν άθλο. Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε σε όλη τη Γη. Μακάρι να ξαναβρεθεί κι άλλη ελληνική ομάδα, να πετύχει αυτό τον θρίαμβο», έχει δηλώσει ο «στρατηγός».

Ο Μίμης Δομάζος ως αρχηγός του Παναθηναϊκού εισέρχεται με την ομάδα του στο Γουέμπλεϊ

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς συμμετείχε και στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου με αντίπαλο την Νασιονάλ της Ουρουγουάης .

Επίσης το 1977 πανηγύρισε την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου, παρότι δεν αγωνίστηκε στον διπλό τελικό με τη Σλάβια Σόφιας.

Στην καριέρα του κατέκτησε συνολικά 13 τίτλους, ρεκόρ για έλληνα ποδοσφαιριστή. Με τον Παναθηναϊκό 9 πρωταθλήματα (1960, 1961,1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977) και 3 κύπελλα (1967, 1969, 1977) και με την ΑΕΚ ένα πρωτάθλημα (1979).

Με την Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε 50 φορές και πέτυχε 4 γκολ.

Ξεκίνησε τη συμμετοχή του στις 2 Δεκεμβρίου του 1959 στη φιλική αναμέτρηση με τη Δανία (1-3) στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και την ολοκλήρωσε στο ίδιο γήπεδο στις 11 Νοεμβρίου 1980 στο φιλικό προς τιμήν του με την Αυστραλία (3-3).

Μετά την αποχώρησή του από τα γήπεδα ασχολήθηκε με επιχειρήσεις στον τομέα της ψυχαγωγίας. Στην προσωπική του ζωή έκανε δύο γάμους και απέκτησε τρεις κόρες.

Η τελευταία επίσημη εμφάνιση το 1984:

Ο πρώτος του γάμος με τη σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού, που έγινε την Πρωτομαγιά του 1967 στη Μητρόπολη της Αθήνας και λύθηκε με διαζύγιο το 1978, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κοσμικά γεγονότα εκείνης της χρονιάς.


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-24 13:30:00

Back to top button