Οικονομία

Κρίσιμη μάχη για την Εισφορά Αλληλεγγύης των Συνταξιούχων

Στο επίκεντρο της δικαστικής επικαιρότητας βρίσκεται η εκδίκαση της υπόθεσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, με δυνητικό ενδιαφέρον για περίπου 450.000 συνταξιούχους.

Παράλληλα, ξανανοίγει το θέμα της διεκδίκησης επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, καθώς περνά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την παραπομπή υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά, στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου μεταφέρεται σήμερα, η δικαστική διεκδίκηση για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), σε μια υπόθεση με ευρύτερες συνέπειες για το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Η συζήτηση αφορά τον τρόπο υπολογισμού της κράτησης και ειδικότερα το εάν αυτή θα πρέπει να επιβάλλεται κλιμακωτά, αντί να υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ της σύνταξης. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, η υπόθεση αφορά περίπου 450.000 συνταξιούχους.

Η παραπομπή στην Ολομέλεια έγινε από το Δ’ Τμήμα, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του ζητήματος, στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης. Η υπόθεση έχει ήδη περάσει από διαδοχικές αναβολές: αρχικά είχε προσδιοριστεί για τον Ιούνιο του 2026 και στη συνέχεια μετατέθηκε για τις 7 Οκτωβρίου, κατόπιν αιτήματος του Δημοσίου.

Η νέα ημερομηνία προέκυψε μετά από αίτημα του προσφεύγοντος, πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, ο οποίος ζήτησε να παραστεί αυτοπροσώπως. Το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του δικαστηρίου, με την αιτιολογία ότι απαιτείται εκπροσώπηση από δικηγόρο, και ακολούθησε αίτημα αναβολής, το οποίο έγινε δεκτό.

Η ουσία της διεκδίκησης αφορά τη μέθοδο υπολογισμού της ΕΑΣ και τις απώλειες που, σύμφωνα με τον προσφεύγοντα, προκύπτουν από την εφαρμογή της. Η αγωγή ζητεί την επιστροφή ποσών, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η διακοπή της παραγραφής και η διατήρηση των σχετικών αξιώσεων.

Τη σημασία της υπόθεσης υπογραμμίζει μιλώντας στο Εuro2day.gr ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, ο οποίος δήλωσε πως «η δίκη για την εισφορά αλληλεγγύης στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι το αίτημα της αγωγής -αν γίνει δεκτό- θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της επιβάρυνσης που υφίστανται οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων, υψηλότερο από τα 1.470 ευρώ το μήνα.

Ο ανά κλίμακα και όχι από το πρώτο ευρώ σύνταξης υπολογισμός της εισφοράς αλληλεγγύης, θα περιόριζε την δυσβάστακτη αυτή κράτηση, που στις υψηλότερες συντάξεις καταλήγει να είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό.

Ελπίζουμε το Δικαστήριο να καταλήξει σύντομα σε έκδοση απόφασης, δεδομένου ότι και το επίπεδο των Δικαστών είναι ιδιαίτερα υψηλό και το νομικό θέμα που θα κριθεί δεν έχει πολλαπλές πτυχές που θα δικαιολογούσαν καθυστέρηση στην οριστική κρίση.»

O 13ος και 14ος μισθός

Η δικαστική κινητικότητα γύρω από τις συνταξιοδοτικές κρατήσεις συνδέεται με ένα ευρύτερο κύμα διεκδικήσεων στο Δημόσιο, αυτή τη φορά για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

Η σχετική υπόθεση έχει περάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την απόφαση 138/2026 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κιλκίς, με την οποία παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προδικαστικό ερώτημα για την υπόθεση ομαδικής αγωγής εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κιλκίς.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την αποκατάσταση των συγκεκριμένων μισθολογικών παροχών για την περίοδο 2023-2025.

Το ερώτημα αφορά τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2022/2041 και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς στον ιδιωτικό τομέα διατηρούνται 14 ετήσιες μισθολογικές καταβολές, ενώ στο Δημόσιο προβλέπονται 12.

Η παραπομπή δεν προδικάζει την έκβαση της υπόθεσης, ωστόσο το θέμα, φαινόταν να είχε κλείσει οριστικά μετά την απόφαση του ΣτΕ. Η ερμηνεία που θα δώσει το ευρωπαϊκό δικαστήριο ενδέχεται να επηρεάσει τις εξελίξεις, όμως σύμφωνα με έγκριτους νομικούς δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες.




Δημοσιεύτηκε ! 2026-11-04 07:27:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button