
«Μπλε τσουνάμι» σαρώνει τον Τραμπ
Δεν είναι σπάνιο οι ενδιάμεσες εκλογές –τα λεγόμενα midterms– να αποτελούν μια αποδοκιμασία για τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ· η απογοήτευση των ψηφοφόρων, το κενό ανάμεσα σε προεκλογικές υποσχέσεις και πραγματικότητα, αλλά και οι τοπικές ιδιαιτερότητες σε κάθε διαφορετική Πολιτεία συχνά φέρνουν ήττα στο κόμμα που είναι στην εξουσία. Αυτή όμως η αποδοκιμασία του Ντόναλντ Τραμπ, στις εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη (03.11), για την ανάδειξη γερουσιαστών, βουλευτών και τοπικών πολιτειακών παραγόντων, υπήρξε εκκωφαντική. Οι Δημοκρατικοί δημιούργησαν αυτό που οι αμερικανοί εκλογολόγοι ονομάζουν «μπλέ κύμα», από το χρώμα του κόμματος, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί σαρώθηκαν. Και κυρίως: αποδοκιμάστηκε προσωπικά ο Τραμπ.
Ουσιαστικά, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχείρησε να ρίξει το ειδικό πολιτικό του βάρος σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, υποστηρίζοντας υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών και επιτιθέμενος τον Δημοκρατικό αντίπαλο, οι ψηφοφόροι τού γύρισαν την πλάτη.
Ακόμα και στον βαθύ αμερικανικό Νότο, μέχρι τώρα απόρθητα κάστρα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έπεσαν. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Τέξας, όπoυ ο Δημοκρατικός Τζέιμς Ταλαρίκο νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Κεν Πάξτον στην κούρσα για τη Γερουσία. Η υπηρεσία συγκέντρωσης εκλογικών αποτελεσμάτων Decision Desk HQ.
Στην Τζόρτζια, Πολιτεία-κλειδί και για τις προεδρικές, ο Τζον Οσοφ, αστέρας πλέον του Δημοκρατικού Κόμματος, επανεξελέγη πανηγυρικά. Παράλληλα, όμως, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν και τη μάχη για τη θέση του κυβερνήτη της Πολιτείας. Η Κέισα Λανς Μπότομς έγινε η πρώτη γυναίκα και παράλληλα η πρώτη μαύρη κυβερνήτης της Τζόρτζια.
Αλλά και βορειότερα, οι Δημοκρατικοί κατήγαγαν ιστορικές νίκες. Στο Νιου Χάμσαϊρ, ο Ελληνοαμερικανός Κρις Πάπας νίκησε στη μάχη για τη Γερουσία τον πρώην γερουσιαστή Τζον Ε. Σουνούνου. Όπως σημείωσαν οι New York Times, o Πάπας έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος γερουσιαστής -είναι παντρεμένος με τον Βαν Μπέντλεϊ- στην ιστορία των ΗΠΑ.
Στο Οχάιο, άλλη Πολιτεία-κλειδί για τις προεδρικές εκλογές, και σε μια αναμέτρηση που προσέλκυσε την προσοχή ολόκληρης της χώρας λόγω μιας αμφιλεγόμενης επιθετικής διαφημιστικής καμπάνιας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η Δημοκρατική Εϊμι Άκτον επικράτησε, σύμφωνα με την πρόβλεψη του CNN, του Ρεπουμπλικανού Βιβέκ Ραμασβάμι στην κούρσα για τη θέση του κυβερνήτη. Είναι η πρώτη φορά που οι Ρεπουμπλικανοί χάνουν το αξίωμα εδώ και δύο δεκαετίες.
Ακολούθησε το . .
Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Δημοσιεύτηκε ! 2026-11-04 05:49:00
