Ελλάδα

Ερευνα ΕΚΠΑ: 1 στους 4 εφήβους θέλει να γίνει influencer

Influencers και youtubers. Αυτή την «καριέρα» ονειρεύεται ένας στους τέσσερις έλληνες εφήβους, θεωρώντας ότι πρόκειται για «επαγγέλματα» με δόξα και πολλά – και εύκολα – χρήματα.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε το το Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αποτυπώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την διεθνή τάση των νέων να επηρεάζονται από τα «πρότυπα» του Διαδικτύου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Καθημερινή,  το Εργαστήριο απευθύνθηκε σε 400 συμβούλους σταδιοδρομίας προς διερεύνηση των τάσεων στις επαγγελματικές επιλογές των εφήβων.

Διαπιστώθηκε ότι 25% των εφήβων σκέφτονται επαγγέλματα που σχετίζονται με το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – influencer στα social media, όπως το Instagram και το TikTok, και δημιουργός ψηφιακού περιεχομένου.


Ακολουθούν με 16% στις προτιμήσεις των εφήβων τα επαγγέλματα που συνδέονται με την ψυχολογία και την εγκληματολογία και οι θετικές επιστήμες με έμφαση στην πληροφορική, στις νέες τεχνολογίες και στην Τεχνητή Νοημοσύνη (14%)

Ακολούθως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Καθημερινή, το 12% εστιάζει στον κλάδο της οικονομίας και της διοίκησης επιχειρήσεων, ενώ σε μικρότερα ποσοστά (περίπου 6%) διατηρείται η προτίμηση προς τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.


Οι ειδικοί του ΕΚΠΑ παρατηρούν ότι οι σημερινοί έφηβοι σκέφτονται το «εύκολο χρήμα» – το οποίο συνδέουν με ασχολίες τύπου influencer – αλλά και επαγγελματικές επιλογές που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε τυπικά ακαδημαϊκά προσόντα ή πολυετείς σπουδές.

Πρώτα πού, μετά τι 


Η έρευνα αποτυπώνει και μια ακόμη τάση σύμφωνα με την οποία ένα ποσοστό παιδιών (περί το 5% όσων συμμετείχαν στην έρευνα) τα παιδιά επιλέγουν σχολές με πρώτο κριτήριο τον τόπο φοίτησης και δεύτερο το αντικείμενο σπουδών.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα ευρήματα, τα πρακτικά και οικονομικά εμπόδια αποτελούν τροχοπέδη για το 18,6% των εφήβων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έγινε ηλεκτρονικά από τον Οκτώβριο του 2025 έως τον Φεβρουάριο του 2026, με επιστημονικά υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο ΕΚΠΑ Κατερίνα Αργυροπούλου.

 

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-10 15:24:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button