Κόσμος

Ισπανία: Στους δρόμους για τη στέγη – Γενική απεργία λίγο πριν από τις κάλπες

Όταν το μέσο ενοίκιο φθάνει τα 1.176 ευρώ και απορροφά σχεδόν το 99% του μέσου μηνιαίου μισθού ενός νέου, η στέγη παύει να αποτελεί απλώς ένα ακόμη ζήτημα ακρίβειας και μετατρέπεται σε μείζον κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Ισπανία, όπου η στεγαστική κρίση βγάζει πλέον τα συνδικάτα στους δρόμους και εισβάλλει με δύναμη στην προεκλογική μάχη, λίγες εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Τα ισπανικά συνδικάτα ανακοίνωσαν πανεθνική γενική απεργία για τη στέγαση στις 11 Νοεμβρίου, μόλις 18 ημέρες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου. Με τα ενοίκια να αυξάνονται και τις εξώσεις να προκαλούν ολοένα μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις, το στεγαστικό εξελίσσεται σε ένα από τα κεντρικά μέτωπα της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, UGT και CCOO, έχουν ήδη συμφωνήσει στην ημερομηνία της κινητοποίησης. Η απόφαση, ωστόσο, θα πρέπει να επικυρωθεί επισήμως και από τα υπόλοιπα συνδικάτα, έγραψε το Reuters.

Εφόσον ο σχεδιασμός οριστικοποιηθεί, θα πρόκειται για την πρώτη γενική απεργία που θα στηρίξουν από κοινού τα δύο μεγαλύτερα ισπανικά συνδικάτα εδώ και 14 χρόνια, γεγονός που αποτυπώνει το μέγεθος της κοινωνικής πίεσης που έχει συσσωρευτεί γύρω από το κόστος της κατοικίας.


Το κλίμα είχε ήδη αρχίσει να φορτίζεται έπειτα από μια υπόθεση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ισπανική πρωτεύουσα: την έξωση μιας 87χρονης γυναίκας στη Μαδρίτη.

Η υπόθεση πυροδότησε σειρά διαδηλώσεων, μετατρέποντας μια μεμονωμένη έξωση σε σύμβολο της ευρύτερης στεγαστικής κρίσης. Ακτιβιστές έχουν φθάσει στο σημείο να κατασκηνώσουν σε μία από τις κεντρικές πλατείες της Μαδρίτης, ζητώντας άμεσα μέτρα απέναντι στην εκτίναξη των ενοικίων και στη δυσκολία ολοένα περισσότερων νοικοκυριών να εξασφαλίσουν προσιτή κατοικία.


Η κοινωνική ένταση συμπίπτει με μια περίοδο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης. Την περασμένη εβδομάδα, το ισπανικό κοινοβούλιο απέρριψε διατάγματα που αποσκοπούσαν στον περιορισμό των εξώσεων και στη μείωση των ενοικίων. Οι εξελίξεις αυτές συνέβαλαν στην απόφαση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 29 Νοεμβρίου.

Έτσι, η μάχη για τη στέγη μεταφέρεται πλέον σχεδόν αυτούσια στην προεκλογική αρένα.


Για τον Πέδρο Σάντσεθ, το στεγαστικό αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα.

Ο ισπανός πρωθυπουργός επιχειρεί να μεταφέρει το κέντρο βάρους της πολιτικής συζήτησης από τους χειρισμούς της κυβέρνησής του γύρω από τη μεταναστευτική κρίση στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, αλλά και από τις υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την οικογένειά του, στο ζήτημα της στέγασης.

Σύμφωνα με την προσέγγιση της κυβέρνησης, πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για τις τιμές των ενοικίων μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα της προεκλογικής συζήτησης.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, η χώρα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με έλλειμμα περίπου 750.000 κατοικιών. Το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αναμένεται μάλιστα να διευρυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν το στεγαστικό έλλειμμα σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο κατοικίες έως το 2028.
Την ίδια στιγμή, η αδυναμία ολοένα περισσότερων πολιτών να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία στρέφει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών στην αγορά ενοικίου. Η αυξημένη ζήτηση για ενοικιαζόμενα σπίτια προσθέτει νέες πιέσεις σε μια αγορά που ήδη δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις στεγαστικές ανάγκες.

Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στις νεότερες ηλικίες. Το μέσο ενοίκιο στην Ισπανία ανέρχεται πλέον στα 1.176 ευρώ, σύμφωνα με το Συμβούλιο Νεολαίας της χώρας.

Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 98,7% του μέσου μηνιαίου μισθού ενός νέου Ισπανού, αναδεικνύοντας το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται πολλοί νέοι που επιθυμούν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία ή ακόμη και απλώς να νοικιάσουν ένα σπίτι.

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-07 21:14:00

Back to top button