
Το Ισραήλ σκότωσε υψηλόβαθμο διοικητή της Χαμάς στη Γάζα
Σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, την Τρίτη, σκοτώθηκε ο Ιζ αλ-Ντιν Αλ-Μπέικ, επικεφαλής του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.
Οπως δήλωσαν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Ισραέλ Κατς, ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε και σκότωσε τον Μπέικ, ο οποίος, σύμφωνα με τους ίδιους, είχε εμπλακεί στον σχεδιασμό επιθέσεων και στη στρατολόγηση ενόπλων.
Ιατρικές πηγές και πηγές της Χαμάς επιβεβαίωσαν ότι ο Μπέικ σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα με στόχο κτιριακό συγκρότημα στη συνοικία Νασρ της Πόλης της Γάζας γύρω στα ξημερώματα.
Αξιωματούχοι υγείας είπαν ότι κατά την επίθεση σκοτώθηκε ένα ακόμη άτομο.
Το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζει ότι η Χαμάς επανεξοπλίζεται και πραγματοποιεί επιθέσεις παραβιάζοντας την εκεχειρία του Οκτωβρίου 2025, έχει εντείνει τα πλήγματα με στόχο την οργάνωση τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι αυτό τον μήνα σκότωσε τουλάχιστον 20 στελέχη της Χαμάς, ανάμεσά τους υψηλόβαθμους διοικητές και άτομα που συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου 2023 ή είχαν συλλάβει ισραηλινούς ομήρους ή τους φρουρούσαν στη Γάζα.
Το Ισραήλ έχει δημιουργήσει μία ομάδα που έχει στόχο τον εντοπισμό και την εξόντωση όλων όσων συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Πρόκειται για χιλιάδες ανθρώπους και είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς έχουν ήδη σκοτωθεί.
Η Χαμάς αρνείται ότι πραγματοποιεί επιθέσεις ή χτίζει εκ νέου το οπλοστάσιό της και κατηγορεί το Ισραήλ ότι υπονομεύει τη συμφωνία για τη Γάζα.
Η εκεχειρία που συνήφθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, τον περασμένο χρόνο κάνει έκκληση για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Αλλά μικρή πρόοδος έχει επιτευχθεί, καθώς οι διαπραγματευτές δεν έχουν συμφωνήσει στους όρους για τον αφοπλισμό της Χαμάς και την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων. Σποραδικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται.
Τουλάχιστον 1.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στη Γάζα, ενώ ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες.
Σύμφωνα με τη Χαμάς, περισσότεροι από 73.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, η οποία ξεκίνησε μετά την επίθεση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι.
Ακολούθησε το . .
Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-29 10:53:00
