
Εντείνεται η κούρσα διαδοχής της Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ καθώς αποχωρεί η Ιζαμπέλ Σνάμπελ
Η ανακοίνωση της 24ης Σεπτεμβρίου, ότι το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου που προέρχεται από τη Γερμανία θα αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2027, ένα έτος πριν από τη λήξη της θητείας της, δημιουργεί κενό στην ανώτατη ηγεσία του θεσμού σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των τριών μηνών, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα.
Τo 2027 πρόκειται να αποχωρήσουν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλπ Λέιν.
Στο ημερολόγιο του 2026 απομένουν τρεις Σύνοδοι Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), κατά τις οποίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις και τα πολιτικά παζάρια.
Αυτές οι κινήσεις ενδέχεται να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ακόμη κρίσιμη αναμέτρηση μεταξύ των ηγετών, καθώς τα κράτη διεκδικούν θέσεις που αντιστοιχούν στο μισό του Εκτελεστικού Συμβουλίου.
«Πλέον υπάρχει πραγματική χρονική πίεση για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Θα είναι δύσκολο. Όμως, για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν οι πολιτικοί: για να βρίσκουν λύσεις ακόμη και όταν οι αποφάσεις είναι δύσκολες».
Όπως συμβαίνει με κάθε απόφαση της ΕΕ, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αδιεξόδου. Η ίδια η Σνάμπελ αναφέρθηκε σε αυτό το ενδεχόμενο όταν έστειλε αποχαιρετιστήριο μήνυμα στο προσωπικό της ΕΚΤ.
«Ο διάδοχος θα διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε.
«Εάν χρειαστεί, οι αρμοδιότητές μου θα ανατεθούν προσωρινά στα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής μετά την αποχώρησή μου».
Η αποχώρηση της Σνάμπελ αποτελεί το πιο σαφές «καμπανάκι» μέχρι στιγμής προς τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, ιδίως επειδή τυχόν καθυστέρηση ενέχει τον κίνδυνο χρονικής σύμπτωσης με τη διαδικασία εκλογής διαδόχου του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία ξεκινά τον Απρίλιο του 2027.
Το επείγον του ζητήματος δεν αφορά μόνο την αντικατάσταση ενός αξιωματούχου που είναι επιφορτισμένος με την εποπτεία των αγορών σε μια περίοδο αστάθειας, κατά την οποία η παγκόσμια πτώση των τιμών των ομολόγων έχει οδηγήσει την απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.
Παραμένει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης της Λαγκάρντ πριν από τη λήξη της θητείας της τον Οκτώβριο του 2027.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να παραμείνει στη θέση της μόνο μέχρι το τέλος του 2026, έπειτα από μήνες φημολογίας σχετικά με το αν θα αναλάμβανε τη διοίκηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Μάλιστα, πρόκειται να εκδώσει απομνημονεύματα τον Ιανουάριο του 2027, κίνηση που συνήθως κάνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη μόνο αφού αποχωρήσουν από το αξίωμά τους.
Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-25 10:32:00
