Κόσμος

Η Γαλλία στέλνει στρατιώτες, ραντάρ και αμυντικά συστήματα στη Σαουδική Αραβία

Στην αποστολή στρατιωτικών μέσων στη Σαουδική Αραβία για την προστασία της περιοχής του Γιανμπού, ενός κομβικού λιμανιού για τις ενεργειακές υποδομές του βασιλείου, προχωρά η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα στείλουμε στρατιωτικά μέσα, δηλαδή στρατιώτες, ραντάρ και αμυντικά συστήματα για την προστασία των εγκαταστάσεων», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στα τηλεοπτικά δίκτυα France 2 και TF1. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η αποστολή δεν αποσκοπεί στην εμπλοκή της Γαλλίας σε σύγκρουση, αλλά στην προστασία των ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Το Γιανμπού αποτελεί βασικό τερματικό σταθμό για τις εξαγωγές σαουδαραβικού πετρελαίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, επιτρέποντας στο Ριάντ να διοχετεύει μέρος των εξαγωγών του παρακάμπτοντας τα Στενά του Ορμούζ. Η περιοχή έχει βρεθεί στο επίκεντρο επιθέσεων, με τους Χούθι να έχουν αναλάβει την ευθύνη για πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων στο Γιανμπού.

Μακρόν: Πιθανή επίθεση με drone και στη Γαλλία

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε και στην πιθανότητα η Γαλλία να αποτελέσει στόχο επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θα φέρει εκρηκτικά, αντίστοιχης με την απόπειρα στο αεροδρόμιο της Λειψίας. Οι γερμανικές αρχές έχουν συνδέσει την υπόθεση με τη Ρωσία.


«Όταν με ρωτάτε αν αυτό μπορεί να συμβεί, η απάντησή μου είναι ναι», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει την Ευρώπη ως «στρατηγικό βάθος» της Ουκρανίας.

Ο Μακρόν διέψευσε, πάντως, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η CIA είχε προειδοποιήσει τις γαλλικές υπηρεσίες για ενδεχόμενη ρωσική επίθεση με drones από τη νότια Ευρώπη. «Η CIA δεν ενημέρωσε τις γαλλικές υπηρεσίες», τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ευαίσθητες εγκαταστάσεις στη Γαλλία έχουν τεθεί υπό αυξημένη προστασία. Η συγκεκριμένη διάψευση επιβεβαιώνεται και από το Reuters.


Εκτίμηση για νέα ρωσική επιστράτευση

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μακρόν χαρακτήρισε «αξιόπιστο» το ενδεχόμενο η Ρωσία να προχωρήσει σε νέα στρατολόγηση περίπου 300.000 ανδρών.

Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, η Μόσχα στέλνει μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις θυσίες προκειμένου να καταλάβει ολόκληρο το Ντονμπάς. Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι οι συνολικές ρωσικές απώλειες από την έναρξη του πολέμου ανέρχονται σε περίπου 1,2 εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες.


Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-24 22:24:00

Back to top button