Κόσμος

Πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ καταδικασμένος για δωροδοκία διέφυγε στην Ελλάδα

Πρώην αξιωματούχος της πολιτείας του Κονέκτικατ, ο οποίος αντιμετώπιζε πολυετή ποινή φυλάκισης μετά την καταδίκη του για δωροδοκία και εκβίαση, διέφυγε στην Ελλάδα λίγο πριν από την προγραμματισμένη ανακοίνωση της ποινής του την Πέμπτη, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Οπως αναφέρουν τόσο οι New York Times όσο και η Washington Examiner, ο 70χρονος Κωνσταντίνος Διαμαντής τηλεφώνησε στον δικηγόρο του, Νόρμαν Α. Πάτις, το βράδυ της Τετάρτης (16/09), παραμονή της δικασίμου σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, και τον ενημέρωσε ότι «δεν σκόπευε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Πάτις σε συνέντευξή του.

Ο δικηγόρος είπε ότι ενημέρωσε αμέσως τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς και τον δικαστή που χειρίζεται την υπόθεση.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας των ΗΠΑ στο Κονέκτικατ δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχών, ο Διαμαντής, κάτοικος του Φάρμινγκτον του Κονέκτικατ, οδήγησε μέχρι τη Φλόριντα, από εκεί πήρε πλοίο για τις Μπαχάμες και στη συνέχεια πέταξε στο Λονδίνο.


Το γραφείο του FBI στο Νιου Χέιβεν ανακοίνωσε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για τον εντοπισμό του». «Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένα ερευνητικά βήματα, πόρους ή την κατανομή προσωπικού, όμως το FBI Νιου Χέιβεν συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ώστε να εντοπιστεί και η υπόθεση να προχωρήσει μέσω της δικαστικής διαδικασίας», ανέφερε.

Εάν ο Διαμαντής συλληφθεί στην Ελλάδα, θα μπορούσε να επιστραφεί στο Κονέκτικατ για να αντιμετωπίσει την επιβολή της ποινής του. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνία έκδοσης από το 2006.


Ο Διαμαντής είναι πρώην δικηγόρος και είχε εκπροσωπήσει το Μπρίστολ του Κονέκτικατ ως Δημοκρατικός στη Βουλή των Αντιπροσώπων της πολιτείας από το 1993 έως το 2005. Παραπέμφθηκε από ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων και συνελήφθη τον Μάιο του 2024 με κατηγορίες για εκβίαση, δωροδοκία, συνωμοσία και ψευδείς δηλώσεις, που συνδέονταν με τη δράση του ως επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας του Κονέκτικατ η οποία διαχειρίζεται επιχορηγήσεις για έργα σχολικών υποδομών.

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, από το 2018 έως το 2021 ο Διαμαντής ζητούσε και λάμβανε δωροδοκίες από εργολάβους που διεκδικούσαν έργα ή προσπαθούσαν να διατηρήσουν συμβάσεις για σχολικά έργα που χρηματοδοτούνταν από την πολιτεία.


Σε μία περίπτωση, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, «απείλησε ευθέως» δύο εργολάβους, απαιτώντας να τον αποζημιώσουν με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εξασφαλίσουν έργα.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο ενόρκων έκρινε τον Διαμαντή ένοχο τον Οκτώβριο του 2025 για 21 κατηγορίες που αφορούσαν εκβίαση, δωροδοκία, συνωμοσία και ψευδείς δηλώσεις σε πράκτορες του FBI που ερευνούσαν την υπόθεση.

Ο Διαμαντής, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 500.000 δολαρίων, είχε παραδώσει το αμερικανικό διαβατήριό του τον Φεβρουάριο του 2024, σύμφωνα με τον Πάτις. Ο δικηγόρος του, ωστόσο, ανέφερε ότι ο πελάτης του είχε αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο, το οποίο, όπως είπε, χρειαζόταν για να διευθετήσει ζητήματα που αφορούσαν την περιουσία του πατέρα του στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, ο Διαμαντής είχε καταθέσει πολλές αιτήσεις ζητώντας την άδεια του δικαστηρίου να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε αντιταχθεί στα αιτήματά του.

Η ανακοίνωση της ποινής του ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη (17/09) σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή κάθειρξης 10 έως 12 ετών, υποστηρίζοντας ότι ο Διαμαντής ευθυνόταν για μια «θρασύτατη και πολυετή παραβίαση της εμπιστοσύνης του κοινού».

Ο Πάτις, επικαλούμενος την ηλικία του πελάτη του και την «οικονομική του καταστροφή» ως αποτέλεσμα της υπόθεσης, είχε ζητήσει αντί για φυλάκιση να του επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός.

Ο δικηγόρος δήλωσε ότι ο πελάτης του, αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο πολυετούς φυλάκισης, αποφάσισε να ζήσει «με δικά του μέσα στην Ελλάδα», αφήνοντας πίσω τα παιδιά και τα εγγόνια του στις ΗΠΑ. «Δεν μπορώ να τον κατηγορήσω για την επιλογή που έκανε ως άνθρωπος, ενώ ως δικηγόρος του δεν μπορώ να την επικροτήσω», δήλωσε ο Πάτις.

Η ακροαματική διαδικασία για την ανακοίνωση της ποινής του Διαμαντή μεταφέρθηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-19 12:13:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button