Κόσμος

Αχαρόν Βιντάφσκι: Πέθανε στα 107 του ο γηραιότερος επιζών του Ολοκαυτώματος

Σε ηλικία 107 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιεχούντα Αχαρόν Βιντάφσκι, ο οποίος εθεωρείτο ο γηραιότερος επιζών του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ.

Βγήκε ζωντανός από το Αουσβιτς, όπου η ναζιστική θηριωδία εξόντωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, και  αφιέρωσε μεγάλο μέρος της μετέπειτα ζωής του στη διατήρηση της εβραϊκής μνήμης και στην αποκατάσταση χιλιάδων τάφων στην πατρίδα του, την Πολωνία.

Τον θάνατό του γνωστοποίησαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και το Μουσείο Αουσβιτς-Μπίρκεναου.

Ο Βιντάφσκι γεννήθηκε στην Πολωνία το 1919. Επέζησε από τη ναζιστική δίωξη και  από το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του Αουσβιτς. Πολλά μέλη της οικογένειάς του δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.


Μετά τον πόλεμο άρχισε να ξαναχτίζει τη ζωή του και το 1950 μετανάστευσε στο Ισραήλ.

Φωτογραφία του 2015 του Γεχούντα Αχαρόν Βιντάφσκι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης στο στρατόπεδο Αουσβιτς (JACEK BEDNARCZYK/EPA)

Η προσωπική του ιστορία, ωστόσο, παρέμεινε στενά συνδεδεμένη με τη μνήμη όσων χάθηκαν. Από το 1978 και για τις επόμενες δεκαετίες ασχολήθηκε με την αποκατάσταση εβραϊκών τάφων στην Πολωνία, συμβάλλοντας στον εντοπισμό και τη σήμανση περισσότερων από 3.000 τάφων, σύμφωνα με το Μουσείο Αουσβιτς-Μπίρκεναου.


Για τον θάνατό του τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Βιντάφσκι.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Χέρτζογκ χαρακτήρισε τη ζωή του 107χρονου επιζώντα «μια αξιοθαύμαστη μαρτυρία για τον θρίαμβο της ζωής, της μνήμης και της νέας αρχής».


Ο θάνατος του Βιντάφσκι έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να μεταφέρουν από πρώτο χέρι τη μαρτυρία του Ολοκαυτώματος μειώνεται διαρκώς.

Περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο, περίπου 109.000 επιζώντες του Ολοκαυτώματος εξακολουθούσαν να ζουν στο Ισραήλ.

 

 

 

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-14 22:01:00

Back to top button