
Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν στη Θέουτα – Διαδηλωτές έκαψαν καταυλισμό
Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά την Πέμπτη σε καταυλισμό προσφύγων στον ισπανικό θύλακα Θέουτα, στη βόρεια Αφρική, απαιτώντας να επαναπροωθηθούν στο Μαρόκο.
Πλάνα από την παραλία Μπενίτεθ, όπου βρίσκονταν οι μετανάστες για εβδομάδες, εικονίζουν πολίτες να ρίχνουν αντικείμενα στη φωτιά.
Αστυνομικοί χώρισαν τους διαδηλωτές από τους μετανάστες, που κατέφυγαν σε προβλήτα. Νωρίτερα, διαδηλωτές προσπάθησαν να σταματήσουν οχήματα του ισπανικού Ερυθρού Σταυρού που μετέφεραν τρόφιμα και νερό για τους μετανάστες.
Ως και 80.000 μετανάστες εκτιμάται πως εισέβαλαν στη Θέουτα από το Μαρόκο στα τέλη Ιουλίου, πολλοί κολυμπώντας. Τουλάχιστον 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Οι περισσότεροι οδηγήθηκαν πίσω στο Μαρόκο τις ημέρες που ακολούθησαν, όμως αρκετές χιλιάδες παραμένουν στη Θέουτα.
Η συντηρητική αντιπολίτευση –τόσο το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) όσο και το ακροδεξιό Vox– αναφέρονται σε «εισβολή» και απαιτεί να επαναπροωθηθούν όλοι. Ωστόσο, διεθνείς συμφωνίες και αποφάσεις της ισπανικής Δικαιοσύνης απαγορεύουν τις μαζικές επαναπροωθήσεις και απαιτούν κάθε υπόθεση να εξετάζεται χωριστά.
Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι δικαιούνται ειδικής προστασίας. Ανάμεσα στους μετανάστες στη Θέουτα, πιστεύεται πως είναι 1.500 παιδιά και έφηβοι, με 500 να θεωρούνται εξαιρετικά ευάλωτοι, κυρίως κορίτσια, που αναμένεται να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ισπανία.
Η κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με αυξανόμενη πίεση εξαιτίας της κρίσης, καθώς η αντιπολίτευση καταγγέλλει σε υψηλούς τόνους πως έμεινε άπρακτη, πως εγκατέλειψε τους κατοίκους στη Θέουτα.
Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών (PSOE) επικρίνεται εξάλλου για αντιφάσεις ως προς το εάν οι Αρχές είχαν προειδοποιηθεί.

Η υπουργός Αμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε ότι η CNI, η υπηρεσία πληροφοριών που αναφέρεται στην ίδια, προειδοποίησε μια ημέρα πριν από την μαζική προσπάθεια μεταναστών να μπουν στη Θέουτα.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, και άλλα μέλη της κυβέρνησης αντιτείνουν πως δεν υπήρξε προειδοποίηση για τις διαστάσεις της κρίσης.
Ο Σάντσεθ αναμένεται να μιλήσει για το θέμα, που έχει πυροδοτήσει διεθνείς αντιδράσεις, στο ισπανικό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
Ακολούθησε το . .
Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Δημοσιεύτηκε ! 2026-08-28 14:05:00
