Auto

Δοκιμή: KGM Tivoli 1.5 TGDI 163 PS AWD Auto

Σχεδόν 70 χρόνια έπειτα από την ίδρυσή της, η επιχειρηματική περιπέτεια της SsangYong Motor τερματίστηκε. Η νέα εποχή για τη νοτιοκορεατική εταιρεία συνεχίζεται υπό τη στέγη της KG Mobility ή KGM, εν συντομία.

Η τελευταία ανήκει στο KG Group, έναν ισχυρό όμιλο της Νότιας Κορέας, ο οποίος τον Αύγουστο του 2022 απέκτησε το 61% της SsangYong Motor. Έτσι, αποφασίστηκε να καταργηθεί αυτή η εταιρική ονομασία από τα μοντέλα της και να συνεχίσει να υπάρχει πλέον ως KGM.

Το Tivoli
Το SUV μοντέλο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2015 όταν η εταιρεία (SsangYong) άνηκε στη Mahindra & Mahindra Limited. Η ινδική αυτοκινητοβιομηχανία την είχε εξαγοράσει το 2010 αποκτώντας το 70% των μετοχών της έναντι 378 εκατομμυρίων ευρώ (τότε αξία) και διασώζοντάς την από τη χρεωκοπία.



Το Tivoli ήταν το πρώτο μοντέλο το οποίο εξελίχθηκε και δημιουργήθηκε υπό το τότε ιδιοκτησιακό καθεστώς. Κατά την επίσημη δημοσιογραφική παρουσίασή του, ο Τσόνγκ Σικ Τσόι, ο τότε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SsangYong Motor, αναφέρθηκε στην ονομασία του.

Όπως είχε πει, η τελευταία επιλέχθηκε από την ιταλική πόλη Τίβολι η οποία διακρίνεται για την ομορφιά της και την ιστορία της. Επίσης, επελέγη κάτι από τη γειτονική χώρα μας λόγω της ξεχωριστής κουλτούρας και του στυλ που χαρακτηρίζει τους Ιταλούς.



Το Tivoli επανασχεδιάστηκε το 2019 με σκοπό να παραμείνει επίκαιρο. Ωστόσο, η διακοπή αντιπροσώπευσης της εταιρείας στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα να πάψει να διατίθεται, όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα της.

Πλέον, αυτά έχουν αρχίσει να διατίθενται και πάλι στην Ελλάδα, από την KGM Greece η οποία σκοπεύει να αναπτύξει τις πωλήσεις τους περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Εξωτερικά
Το SUV μοντέλο έχει διατηρήσει τη γενική σχεδιαστική γραμμή του, όπως ήταν όταν παρουσιάστηκε. Βεβαίως, η επανασχεδίασή του, αλλά και η αφαίρεση του εμπορικού σήματος της SsangYong, κάνει το αμάξωμά του να δείχνει πιο μοντέρνο.



Η κλειστή μάσκα, στο επάνω μέρος της, με τα τρίχωμα στοιχεία στο ένα άκρο της, τα ευμεγέθη φώτα και το τραπεζοειδές άνοιγμα στον εκεί προφυλακτήρα με τους ενσωματωμένους κάθετους προβολείς ομίχλης είναι τα κύρια γνωρίσματά του εμπρός.

Πίσω, το ιδιαίτερο στοιχείο του εντοπίζεται στη διαμόρφωση των φώτων, τόσο σε ό,τι αφορά στο σχήμα της περιμέτρου τους, η οποία επεκτείνεται αρκετά και προς τα πλάγια του οχήματος, όσο και στα LED που ενυπάρχουν.

Επίσης, στην πόρτα του χώρου αποσκευών υπάρχει με ευμεγέθη γράμματα η ονομασία του μοντέλου, γνωστοποιώντας την παρουσία του αλλά και ενισχύοντας την εικόνα του.



Στο πλάι, ξεχωρίζει από τους «ώμους» που έχουν διαμορφωθεί σχετικά ψηλά, πάνω από τους θόλους των τροχών. Η όλη εμφάνισή του είναι αντιπροσωπευτική ενός οχήματος από τη Νότια Κορέα, όπως και ενός SUV.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η γενικότερη αισθητική του προέρχεται από τα δεδομένα που επικρατούσαν σε αυτόν τον τομέα την προηγούμενη δεκαετία, για να μην πούμε και παλιότερα.

Πίσω από το τιμόνι του
Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία και στο εσωτερικό του. Ωστόσο, σε αυτό είναι εμφανής η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του, όσο αυτό ήταν εφικτό σε ένα δεδομένο σύνολο.



Έτσι, στη θέση του πίνακα οργάνων υπάρχει έγχρωμη οθόνη TFT 10,25 ιντσών. Η κεντρική αφής είναι 9,0 ιντσών, ενώ το νέο αφορά στην τοποθέτηση μιας επιφάνειας αφής κάτω από αυτή μέσω της οποίας γίνεται ο χειρισμός του συστήματος κλιματισμού.

Αυτή αντικατέστησε τους φυσικούς διακόπτες που υπήρχαν σε εκείνο το τμήμα του αρχικά. Το ταμπλό είναι διαμορφωμένο με έντονες γραμμές και ανάγλυφα. Είναι καλυμμένο με σκληρό πλαστικό το οποίο δείχνει ανθεκτικό και έχει καλή συναρμογή.

Με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας, οι άνθρωποί της επανασχεδίασαν και τους αεραγωγούς σε αυτό και τοποθέτησαν νέες ταπετσαρίες.



Το τιμόνι είναι επίπεδο στο κάτω μέρος του και ρυθμίζεται μόνο ως προς το ύψος. Τα εμπρός καθίσματά είναι σχετικά σφιχτά σε αίσθηση, ενώ το πίσω είναι τοποθετημένο λίγο ψηλότερα, συγκριτικά.

Ο εσωτερικός χώρος είναι καλός για τέσσερις ενήλικους και οι πίσω επιβάτες έχουν ικανοποιητική ωφέλιμη απόσταση τόσο για τα πόδια τους όσο και πάνω από το κεφάλι τους.

Ωστόσο, η ηλικία τού Tivoli φαίνεται και από το γεγονός ότι η διαμόρφωση της καμπίνας είναι τέτοια που δεν επιτρέπει περισσότερη ευρυχωρία και πρακτικότητα, όπως ισχύει στα σύγχρονα μοντέλα της κατηγορίας B-SUV.



Για παράδειγμα, το ταμπλό εκτείνεται προς το εσωτερικό, η κονσόλα καταλαμβάνει χώρο μεταξύ των εμπρός επιβατών και το υποβραχιόνιο ανάμεσά τους, που καλύπτει τον αποθηκευτικό χώρο υπό αυτού, είναι τοποθετημένο σχετικά ψηλά.

Έτσι όπως έχουμε συνηθίσει από το εσωτερικό των καινούργιων αυτοκίνητων, αυτό του Tivoli ενδεχομένως να μας μοιάζει «παρωχημένο», συγκριτικά.

Ωστόσο, δείχνει στιβαρό και είναι εργονομικό χάρη στην ύπαρξη διακοπτών (έστω και αν κάποιοι από αυτούς είναι αφής) για τον χειρισμό των επιμέρους συστημάτων του εξοπλισμού του.



Ο τελευταίος είναι καλός ακόμα και στη βασική έκδοση και σύμφωνος με τον νέο Γενικό Κανονισμό Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GSR II). Κατά συνέπεια, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστήματα προειδοποίησης και ενημέρωσης του οδηγού.

Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα σύνδεσης smartphone Android Auto ή Apple CarPlay, έστω κι αν αυτό γίνεται με τη χρήση του αντίστοιχου καλωδίου.

Στον δρόμο
Στη συγκεκριμένη έκδοση, το Tivol διατίθεται με τον τετρακύλινδρο σε σειρά υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα των 1,5 λίτρων ο οποίος αποδίδει 163 ίππους.



Στην εκδοχή του με το χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων η μέγιστη ροπή του φτάνει τα 280 Nm. Σε αυτή με το αυτόματο κιβώτιο (της «AISIN») -επίσης έξι σχέσεων- η μέγιστη τιμή της μειώνεται στα 260 Nm.

Η απόδοσή του είναι καλή για τα δεδομένα του οχήματος, όπως και η επιτάχυνση. Το κιβώτιο λειτουργεί ικανοποιητικά και η ροπή αρχίζει να συνδράμει τον οδηγό από σχετικά χαμηλά, δηλαδή περίπου από τις 1.700 σ.α.λ.

Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να αλλάζει ο ίδιος τις σχέσεις στο αυτόματο κιβώτιο μέσω του μοχλού. Φέροντάς τον προς τα αριστερά μπορεί να τις αλλάζει μετακινώντας τον εμπρός-πίσω, αντίστοιχα.



Το Tivoli διαθέτει σύστημα «Drive Mode» το οποίο έχει τρεις διαφορετικές επιλογές: «Normal», «Sport» και «Winter».

Στην τελευταία, την οποία προφανώς ο οδηγός θα επιλέξει όταν ο δρόμος ή το έδαφος έχει πολύ μικρή ή ελάχιστη πρόσφυση, το σύστημα επιτρέπει στο αυτοκίνητο να εκκινήσει με τη δευτέρα ταχύτητα και όχι με την πρώτη, για να ρυθμιστεί καλυτέρα η ροπή στους τροχούς και να αποφεύγεται το σπινάρισμά τους.



Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Tivoli είναι ότι διατίθεται και με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης (AWD), όπως εν προκειμένω, κάτι που σπανίζει πλέον στην κατηγορία του.

Υπό κανονικές συνθήκες πρόσφυσης, η ροπή μεταφέρεται αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς. Όταν απαιτηθεί, τότε το σύστημα μεταφέρει έως το 60% της ροπής στους πίσω, διατηρώντας έως το 40% σε αυτούς του εμπρός άξονα.



Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να κλειδώσει το ποσοστό της ροπής στο 50%-50% εμπρός-πίσω, μέσω του αντίστοιχου διακόπτη στο ταμπλό. Έτσι, ενισχύεται η δυνατότητα του Tivoli να περάσει από μέρος με έντονη κλίση ή από έδαφος με μικρή πρόσφυση.

Στην τετρακίνητη έκδοση η γωνία προσέγγισης είναι 17,5 μοίρες, η γωνία διαφυγής 27,5 μοίρες και η γωνία ράμπας 17,0 μοίρες, αντίστοιχα. Το ωφέλιμο ύψος του αυτοκινήτου από το έδαφος είναι 178 χλστμ.



Η ανάρτηση του Tivoli AWD αποτελείται εμπρός από γόνατα MacPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδο και πίσω υπάρχει διάταξη πολλαπλών συνδέσμων.

Η ρύθμισή της είναι σχετικά σφιχτή, ωστόσο παρέχει επαρκή άνεση στους επιβάτες, εντός δρόμου. Κατά την κίνηση εκτός αυτού, η λειτουργία της είναι ικανοποιητική και δεν τους κουράζει.



Το επίπεδο θορύβου είναι σχετικά χαμηλό κατά το ταξίδι. Βεβαίως, ο κινητήρας του είναι σχετικά θορυβώδης όταν αυξάνονται οι σ.α.λ. αλλά δεν γίνεται ενοχλητικός. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αποζημιώνει τον οδηγό με την ικανότητά του να κινεί σβέλτα το όχημα.

Αναφορικά με την κατανάλωση καυσίμου, αυτή εξαρτάται από τον ρυθμό με τον οποίο επιλέγει οδηγός κάθε φορά. Κινούμενοι ήρεμα, μετρήσαμε μέση τιμή 10,1 λίτρα/100 χλμ. Με αυξημένο ρυθμό η κατανάλωση πλησιάζει τα 11,0 λίτρα/100 χλμ.



Το στοιχείο αυτό είναι ένα ακόμα που φανερώνει την… ηλικία του Tivoli και το γεγονός ότι ο κινητήρας του δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους πιο σύγχρονους σε οικονομία καυσίμου, παρότι είναι ανταγωνιστικός σε απόδοση.

Επίλογος
Η αλλαγή εταιρείας και ιδιοκτησίας -από SsangYong Motor σε KGM- δεν επηρέασε το Tivoli, τουναντίον. Το SUV μοντέλο ξεχώρισε όταν παρουσιάστηκε και είχε έναν έντονο «ευρωπαϊκό αέρα», απαραίτητο στοιχείο για να επιτύχει εμπορικά στη Γηραιά Ήπειρο.



Πλέον, μια δεκαετία αργότερα από τότε, το μοντέλο έρχεται να μας ξανασυστηθεί. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν αλλάξει πολλά.

Το Tivoli δείχνει ώριμο πια και αντιπροσωπεύει μια εποχή που έχει παρέλθει. Τα δεδομένα στην Αυτοκίνηση έχουν αλλάξει και τα αυτοκίνητα της κατηγορίας διαφέρουν, σχεδιαστικά και τεχνολογικά.

Όμως, όταν βρεθείς μέσα στο Tivoli θα αισθανθείς οικεία αμέσως. Όλα τα απαραίτητα στοιχεία είναι παρόντα σε αυτό και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του είναι επιτυχημένη.



Η οδική συμπεριφορά του είναι καλή, η απόδοση του κινητήρα ικανοποιητικότατη και το επίπεδο εξοπλισμού καλό, χωρίς ελλείψεις.

Η δυνατότητα διάθεσής του και σε τετρακίνητη έκδοση, η καλή κατασκευή και η συμφέρουσα τιμή αγοράς του (από 23.490 ευρώ για το Tivoli AWD με το χειροκίνητο κιβώτιο)το κάνουν μια αξιόλογη περίπτωση, σε μια πολυπληθή κατηγορία οχημάτων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – KGM Tivoli 1.5 TGDI 163 PS AWD Auto
Κινητήρας: Τετρακύλινδρος σε σειρά, 1.497 cc
Μέγιστη ισχύς: 163 PS/5.000-5.500 rpm
Μέγιστη ροπή: 260 Nm/1.500-4.000 rpm
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 12,0 sec
Τελική ταχύτητα: 175 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/δοκιμής: 8,4/10,1 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 192 gr/km
Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 4.225/1.810/1.613 mm
Μεταξόνιο: 2.600 mm
Βάρος: 1.417 kg
Χώρος αποσκευών: 395-1.115 lt
Τιμή: Από 21.990 ευρώ (1.5 TGDI 163 PS 2WD «PREMIUM», ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-07 08:00:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button