
Βρετανία: Το «τέρας» που σκότωνε μωρά μπορεί να είναι αθώο
Αμφιβολίες εγείρονται για την ενοχή της πρώην νοσοκόμας βρετανικού δημοσίου νοσοκομείου Λούσι Λέτμπι, η οποία το 2023 καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά για τις δολοφονίες επτά βρεφών και για απόπειρες δολοφονίας άλλων έξι κατά τη χρονική περίοδο 2015-2016. Το θέμα, βασισμένο σε έρευνα του New Yorker, ανέδειξε το πρακτορείο ΑΡ, ενώ τη σχετική αναμετάδοση έκανε και η Corriere della Sera. Η υπόθεση υπήρξε πολύκροτη στο Νησί, όπου η νοσοκόμα θεωρείται η πιο μοχθηρή «σίριαλ κίλερ» μωρών στην Ιστορία. Είναι τα πράγματα, όμως, έτσι; Μπορεί και όχι, λέει το ιταλικό δημοσίευμα.
Η Ρέιτσελ Αβίβ, δημοσιογράφος του αμερικανικού περιοδικού, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι το δικαστήριο έσφαλε στην κρίση του επειδή δεν υπολόγισε την κακή κατάσταση του βρετανικού συστήματος Υγείας και δεν έλαβε υπ’ όψιν του άλλους θανάτους νεογνών, νωρίτερα και στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα, ούτε ότι η Λέτμπι δεν είχε ιστορικό «τρέλας». Ασφαλώς, όμως, στην ετυμηγορία μέτρησαν κάποια σημειώματα που βρήκε η αστυνομία στο σπίτι της νοσοκόμας και έγραφαν: «Δεν μου αξίζει να ζω», «Τα σκότωσα επίτηδες, αφού δεν είμαι άξια να τα φροντίζω», «Είμαι φρικτός άνθρωπος».
Η υπόθεση παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού προς το παρόν στη νοσοκόμα δεν έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα να εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση. Η ίδια, έγραψε η Corriere, πάντα υποστήριζε ότι είναι αθώα, παρά τα προαναφερθέντα σημειώματα. «Τώρα αναφαίνονται υποψίες ότι η Λέτμπι έπεσε θύμα ‘‘κυνηγών μαγισσών’’».
Ποιοι ήταν αυτοί οι «κυνηγοί»; Προφανώς γιατροί και συνάδελφοί της που την είχαν καταγγείλει στη διοίκηση του νοσοκομείου και στα βρετανικά media για παραλείψεις και λάθη πολύ προτού συλληφθεί. Κατά το δικαστικό κατηγορητήριο, πάντως, η Λέτμπι είχε βάρδια «ως κακόβουλη παρουσία» σε όλα τα περιστατικά.
Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για τους θανάτους των παιδιών τον Μάιο του 2017 και η Λέτμπι κατηγορήθηκε επισήμως τον Νοέμβριο του 2020, αν και συνελήφθη το 2018. Η Αβίβ έγραψε στο αμερικανικό περιοδικό ότι τίθεται θέμα κινήτρου για τις δολοφονίες, αφού «η Λέτμπι φαινόταν να είναι ψυχολογικά υγιής, εύχαρις και κοινωνική, ενώ και οι συνάδελφοί της την εκτιμούσαν για την επάρκειά της. Την απουσία κινήτρου παραδέχθηκε και ο επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας ντετέκτιβ». Οπότε, τι συνέβη στο νοσοκομείο εκείνη την περίοδο; «Στο συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου υπήρχαν πολλά προβλήματα. Προσωπικό καταπονημένο και μόνο ένας εξειδικευμένος νεογνολόγος».
Τι άλλο; «Εναν χρόνο νωρίτερα από τους θανάτους για τους οποίους καταδικάστηκε η Λέτμπι, το 2014, είχε πεθάνει στο τμήμα αυτό ένα άλλο μωρό. Η ιατροδικαστική έρευνα διαπίστωσε ότι οι γιατροί δεν είχαν εισαγάγει τον αναπνευστικό σωλήνα σωστά. Και η μητέρα του βρέφους είχε καταγγείλει τη μη αξιολόγηση εξετάσεων εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Το 2015 το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στην Αγγλία αυξήθηκε ύστερα από έναν αιώνα, ενώ δημόσια έρευνα διαπίστωσε έλλειψη προσωπικού στα 2/3 των ομάδων νεογνών της χώρας. Αλλά το βρετανικό ΕΣΥ μένει στο απυρόβλητο, διότι η κακιά νοσοκόμα είναι πιο βολική από το κακό Σύστημα Υγείας».
Τα νεότερα γύρω από την υπόθεση αυτή αφορούν μια έκθεση ειδικών και εμπειρογνωμόνων που παρουσίασε ο δικηγόρος της νοσοκόμας. Με αυτήν αμφισβητούνται οι αποφάσεις της δίκης για τους θανάτους των μωρών. υποστηρίζει ότι κάποια κινδύνευαν ούτως ή άλλως να πεθάνουν και ότι δεν δηλητηριάστηκαν.
Οι εμπειρογνώμονες εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους όλων των μωρών που κατά το κατηγορητήριο έβλαψε η νοσοκόμα. «Οχι μόνο δεν βρήκε στοιχεία για δολοφονίες, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι οι θάνατοι προκλήθηκαν από φυσικά αίτια ή εξαιτίας ανεπαρκούς ιατρικής φροντίδας». Κάποιοι από τους ειδικούς έκαναν και δημόσιες δηλώσεις.
«Δεν εντοπίσαμε καμία ανθρωποκτονία» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ένας από τους εμπειρογνώμονες, ο δρ Σου Λι, συνταξιούχος καναδός νεογνολόγος. Οι ειδικοί αυτοί διαπίστωσαν ότι το νοσοκομείο ήταν υποστελεχωμένο και ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι στην ανάνηψη και στην τοποθέτηση αναπνευστικών σωλήνων. Επίσης, ότι δεν ήταν εξοικειωμένοι με ορισμένες από τις βασικές διαδικασίες όσον αφορά τη διάγνωση των παθήσεων και τη θεραπεία βαρέως νοσούντων παιδιών. «Αν το νοσοκομείο αυτό βρισκόταν στον Καναδά, θα έκλεινε» είπε ο Λι.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-04 17:45:00