Υγεία

Ανθεκτικοί μύκητες απειλούν την παγκόσμια υγεία, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα σε φάρμακα αλλά και διαγνωστικά εργαλεία, αναφέρει σε νέα έκθεσή του.

Ολοένα πιο ανθεκτικοί στα υπάρχοντα φάρμακα γίνονται πολλοί συχνοί μύκητες, αλλά δεν υπάρχουν ούτε επαρκείς, υπό ανάπτυξη νέες θεραπείες, ούτε επαρκή διαγνωστικά εργαλεία, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στην πρώτη έκθεση για τις ελλείψεις στην αντιμετώπιση των μυκητιασικών λοιμώξεων που εξέδωσε, τονίζει ότι επικίνδυνοι μύκητες όπως η κάντιντα (candida), αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη αντοχή στις θεραπείες.

Η κάντιντα είναι ευρέως γνωστή για τις κολπίτιδες και τις άφθες που προκαλεί. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσει και σοβαρές λοιμώξεις των μαλακών μορίων, του χειρουργικού πεδίου, ακόμα και να εισβάλλει στο αίμα.

Οι ανθεκτικοί μύκητες προσβάλλουν δυσανάλογα τους βαριά αρρώστους ανθρώπους, τονίζει ο ΠΟΥ. Το ίδιο και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για βαριές μυκητιασικές λοιμώξεις ανήκουν ενδεικτικά:

  • Οι πάσχοντες από καρκίνο που κάνουν χημειοθεραπεία
  • Οι φορείς της HIV/AIDS λοίμωξης
  • Οι μεταμοσχευθέντες
  • Οι ασθενείς με βαριές πνευμονοπάθειες
  • Όσοι έχουν σοβαρά νοσήματα του ήπατος ή των νεφρών

«Οι διεισδυτικές μυκητιασικές λοιμώξεις (π.χ. στον εγκέφαλο, στους πνεύμονες) απειλούν τη ζωή των πιο ευάλωτων από εμάς. Οι χώρες όμως δεν διαθέτουν τις θεραπείες που χρειάζονται για να σώσουν ζωές», δήλωσε ο Dr. Yukiko Nakatani, προσωρινός γενικός διευθυντής Αντιμικροβιακής Αντοχής στον ΠΟΥ.

Όπως εξήγησε, όχι μόνον είναι ανεπαρκής η ανάπτυξη νέων αντιμυκητιασικών φαρμάκων, αλλά υπάρχει και έλλειμμα διαγνωστικών εξετάσεων σε πολλές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Μάλιστα το έλλειμμα αυτό παρατηρείται και στα μεγάλα νοσοκομεία. Η συνέπεια είναι να μην διαγιγνώσκονται οι μύκητες που προσβάλλουν τους ασθενείς και αυτοί να υποφέρουν επί ματαίω.

Οι πιο επικίνδυνοι μύκητες

Πριν από λίγα χρόνια, ο ΠΟΥ είχε καταρτίσει κατάλογο με τους πιο επικίνδυνους μύκητες για τους οποίους απαιτούνται επειγόντων νέες θεραπείες. Οι μύκητες αυτοί έχουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, που φθάνει έως και στο 88%! https://www.who.int/publications/i/item/9789240060241

Απ’ όλους τους μύκητες που συμπεριλαμβάνει τη λίστα του, τέσσερις είναι οι πιο επικίνδυνοι:

  • Ο ασπέργιλλος fumigatus
  • Η κάντιντα albicans
  • Ο κρυπτόκοκκος neoformans
  • Η κάντιντα auris

Πόσα φάρμακα αναπτύσσονται

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι την τελευταία 10ετία μόλις τέσσερα νέα αντιμυκητιασικά φάρμακα εγκρίθηκα σε Ευρώπη, ΗΠΑ ή Κίνα. Στο στάδιο των δοκιμών σε ανθρώπους, εξ άλλου, βρίσκονται εννέα. Μόνο τρία από αυτά, όμως, έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο (Φάση 3) των κλινικών δοκιμών. https://www.who.int/publications/i/item/9789240105140

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εντός της επόμενης δεκαετίας αναμένονται λιγοστές εγκρίσεις νέων φαρμάκων, τονίζει. Επιπλέον, ελάχιστες μελέτες αφορούν τα παιδιά, διερευνώντας π.χ. τις κατάλληλες δόσεις ή σχήματα γι’ αυτά.

Σε στάδιο προκλινικής ανάπτυξης (δηλαδή δοκιμών στο εργαστήριο) βρίσκονται 22 αντιμυκητιασικά φάρμακα. Ο αριθμός αυτός είναι ανεπαρκής, αν αναλογιστεί κανείς πόσα θα αποτύχουν ή θα εγκαταλειφθούν.

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, υπάρχουν προβλήματα και με τα υπάρχοντα φάρμακα, προσθέτει. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειές τους και οι συχνές αλληλεπιδράσεις τους με άλλα φάρμακα. Πρόβλημα συνιστά επίσης το γεγονός ότι οι μύκητες εναντίον των οποίων χορηγούνται απαιτούν μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-03 11:51:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button