
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να πιέζει για μια εμπορική συμφωνία μετά τους δασμούς 10% του Τραμπ
Απέφυγε να προβεί σε αντίποινα το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να πιέζει για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές από τη Βρετανία, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου παγκόσμιου πακέτου, το οποίο ονόμασε «Ημέρα Απελευθέρωσης» για τη χώρα του.
«Η προσέγγισή μας είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και προσηλωμένοι στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας, η οποία ελπίζουμε ότι θα μετριάσει τον αντίκτυπο όσων ανακοινώθηκαν σήμερα», ανέφερε αργά την Τετάρτη (2.4.2025) σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς σχετικά με τους δασμούς Τραμπ. «Κανείς δεν θέλει έναν εμπορικό πόλεμο».
Αν και οι δασμοί για τη Βρετανία είναι χαμηλότεροι από την εισφορά 20% που επιβάλλεται στους γείτονές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολύ χαμηλότεροι από το 34% που επιβλήθηκε στην Κίνα και το 46% στο Βιετνάμ, αποτελούν ωστόσο πλήγμα για τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ (Keir Starmer), η κυβέρνηση των Εργατικών του οποίου εργαζόταν επί εβδομάδες για να εξασφαλίσει την εξαίρεση του Ηνωμένου Βασιλείου από τον δασμολογικό πόλεμο του Τραμπ.
Επιπλέον, η εισφορά 10% που επιβλήθηκε στα βρετανικά προϊόντα είναι ίση με το ποσοστό με το οποίο η ομάδα του Τραμπ υπολόγισε τις επιβαρύνσεις της Βρετανίας στα αμερικανικά προϊόντα – ακόμη και όταν σε άλλες χώρες δόθηκαν «μειωμένοι» συντελεστές για αυτό που ο πρόεδρος ονόμασε «ευγενικούς αμοιβαίους» δασμούς. Ο Τραμπ δήλωσε ότι το 10% ήταν μια «ελάχιστη βασική γραμμή» για όλες τις χώρες.
Ένας αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο χαμηλότερος δασμός για το Ηνωμένο Βασίλειο δικαιώνει την προσέγγισή του στις διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο προσθέτοντας ότι η διαφορά μεταξύ μιας εισφοράς 10% και 20% ήταν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η Capital Economics έχει εκτιμήσει ότι η επιβολή δασμών 10% από τις ΗΠΑ στα βρετανικά προϊόντα θα μείωνε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Βρετανίας κατά 0,01% έως 0,06%, ενώ οι έμμεσες επιπτώσεις από τις αλλαγές στις παγκόσμιες εμπορικές ροές θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω την οικονομική παραγωγή από 0,01% έως 0,13%. Αυτό είναι επιζήμιο για το Εργατικό Κόμμα του Στάρμερ, το οποίο εξελέγη με την υπόσχεση να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.
Ο Ρέινολντς δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει μια παρέκκλιση στις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «μια σειρά από εργαλεία στη διάθεσή μας και δεν θα διστάσουμε να δράσουμε» για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο των δασμών. «Τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί το εθνικό συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε.
Ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα εξαιρεί τις βρετανικές εξαγωγές από τους δασμούς των ΗΠΑ, η χώρα θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από τις παγκόσμιες επιπτώσεις των εμπορικών πολιτικών του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των αντιποίνων που λαμβάνουν άλλες χώρες, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς σε μια ομάδα νομοθετών νωρίτερα την Τετάρτη.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο έχουμε ξεφύγει από το “δάσος” και δεν επηρεαζόμαστε από τους δασμούς», δήλωσε η Ριβς στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων. «Οι συγκεκριμένοι δασμοί για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι λιγότερο σημαντικοί για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό από ό,τι η παγκόσμια εικόνα, επειδή είμαστε μια ανοιχτή εμπορική οικονομία και η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό λόγω των δασμών, ο υψηλότερος πληθωρισμός στο εξωτερικό λόγω των δασμών έχει άμεσο αντίκτυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι εισφορές είναι απαραίτητες για να αντισταθμίσουν τις πολιτικές στο εξωτερικό που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών στις ξένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων μέτρων όπως ο φόρος προστιθέμενης αξίας του Ηνωμένου Βασιλείου, μια εισφορά επί των πωλήσεων.
Οι Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν αρχικά πιστέψει ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια εξαίρεση πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ την Τετάρτη, με διαπραγματευτικά χαρτιά που περιλάμβαναν παραχωρήσεις στον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών της Βρετανίας – ο οποίος επηρεάζει μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η ιδιοκτήτρια του Facebook Meta, η Amazon και η X.
Ωστόσο, με την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι οι δασμοί στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα θα έπλητταν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ελπίδες για παραχώρηση της μεγαλύτερης δέσμης εισφορών εξανεμίστηκαν καθώς πλησίαζε η 2α Απριλίου, με τους δημόσιους υπαλλήλους να εργάζονται νυχθημερόν για να μοντελοποιήσουν πώς οι διάφοροι δασμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βρετανική οικονομία.
«Η χώρα αξίζει, και θα ακολουθήσουμε, μια ήρεμη, ρεαλιστική προσέγγιση», δήλωσε ο Στάρμερ στη Βουλή των Κοινοτήτων νωρίτερα την Τετάρτη.
Αυτή είναι μια προσέγγιση που υποστηρίζεται από τις βρετανικές επιχειρήσεις. Το κατασκευαστικό λόμπι MakeUK ανέφερε σε δήλωσή του ότι «δεν είναι η ώρα για εμπορικό πόλεμο», ενώ η Σεβον Χάβιλαντ (Shevaun Haviland), γενική διευθύντρια του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επαίνεσε την «ψυχραιμία» της κυβέρνησης.
«Πρόκειται για μαραθώνιο και όχι για σπριντ, και η επίτευξη της καλύτερης συμφωνίας για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία», δήλωσε η Χάβιλαντ, προσθέτντας ότι «τα αντίποινα των δασμών θα πρέπει να είναι μόνο η έσχατη λύση».
«Οι επιχειρήσεις ήταν σαφείς: δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος της CBI, Ρέιν Νιούτον-Σμιθ (Rain Newton-Smith), σε δήλωσή της μετά τη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ. «Οι σημερινές ανακοινώσεις είναι βαθιά ανησυχητικές για τις επιχειρήσεις και θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο».
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-03 09:16:00