Πολιτική

Η διπλωματία των γεωτρήσεων: Πώς η Chevron αλλάζει τον χάρτη νοτίως της Κρήτης

Η πρόθεση της Chevron να ξεκινήσει έρευνες νοτίως της Κρήτης σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα της Ελλάδας.

Οι περιοχές που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης και εντός περιοχών είχαν οριοθετηθεί ήδη και προκηρυχθεί με διεθνή διαγωνισμό το 2014, ενώ τμήματα των οικοπέδων αυτών, βρίσκονται σε περιοχές που περιλαμβάνονται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και συγκεκριμένα από την πλευρά της Λιβύης.

Το γεγονός ότι τας συγκεκριμένα «μπλοκ», είχαν μπει στο στόχαστρο της Chevron και το 2018, σημειώνει μιλώντας στο CNN Greece, o Γιάννης Μπασιάς, ενεργειακός αναλυτής και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

«Όταν οι προτεραιότητες που τίθενται ταιριάζουν με τα γεωγραφικά δεδομένα, γίνονται τέτοιες κινήσεις», σημειώνει.

Εκτιμά ότι οι έρευνες της Chevron θα προχωρήσουν, καθώς οι ενεργειακές εξελίξεις, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τόσο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και την στροφή της προεδρίας Τραμπ στα ορυκτά καύσιμα, έχουν «ζεστάνει» τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» με τα «μπλοκ» που θα γίνουν οι έρευνες, τονίζει ο Γ. Μπασιάς, καθώς αυτά εκτείνονται μέχρι την Μέση Γραμμή της θαλάσσιας έκτασης μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, κάτι που θα οδηγήσει στην de facto αναγνώριση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, μέσω του αμερικανικού κολοσσού που θα δραστηριοποιηθεί σε αυτά.

Ο Γιάννης Μπασιάς, ενεργειακός αναλυτής, πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΥ

Έμπρακτη ακύρωση του τουρκολυβικού μνημονίου

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά αποτελεί και ένα μήνυμα συνολικά για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, βάσει του οποίου η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι διαθέτει δικαιώματα στα νότια της Κάσου και της Καρπάθου, όπου και παρεμποδίζει τους τελευταίους εννέα μήνες την πρόοδο των εργασιών για τις έρευνες που προηγούνται της πόντισης καλωδίου για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Great Sea Interconnector – GSI).

Η Τουρκία έχει, βέβαια, προχωρήσει και στην κατάθεση στον ΟΗΕ των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο (με τελευταία την επιστολή Σινιρλίογλου τον Μάρτιο του 2020), ωστόσο πρόκειται για μονομερή ενέργεια.

«Το Τουρκολυβικό μνημόνιο χάνει», εκτιμά ο Γ. Μπασιάς, σημειώνοντας παράλληλα, ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία να ενεργοποιηθεί σε μια προσπάθεια να ανακτήσει έδαφος.

«Μπορεί η τουρκική κρατική εταιρεία Πετρελαίου να αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται νότια της Μέση Γραμμής, στον χώρο που ανήκει στην Λιβύη», σημειώνει.

«Αυτό σημαίνει όμως ότι και έτσι η Τουρκία, αναγκάζεται να αναγνωρίσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, βόρεια της Μέσης Γραμμής», σημειώνει.

Η συνεκμετάλλευση με σεβασμό στην Μέση Γραμμή δεν είναι προβληματική

Από την πλευρά του, o Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στο CNN Greece, ήταν ξεκάθαρος:

«Η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων με την Λιβύη, πάντα με δεδομένο τον σεβασμό στην Μέση Γραμμή και τα κυριαρχικά δικαιώματα, δεν είναι προβληματική.

Αυτό που είναι προβληματικό είναι η συνδιαχείρηση, των κοιτασμάτων που ανοίγει τον δρόμο για την καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων».

«Τα νέα είναι πολύ καλά για τη χώρα μας. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ένας επενδυτικός, αξιόπιστος προορισμός» σημείωσε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στην ΕΡΤNews.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για πολυδιάστατο αποτύπωμα με «οικονομική, ενεργειακή και πολιτική διάσταση».




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-27 14:46:00

Back to top button