Οικονομία

H Εφορία έβαλε στο συρτάρι χρέη φορολογουμένων 26 δισ. ευρώ

Πιο εύκολα θα περνούν στα ειδικά βιβλία ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτες είσπραξης» χρέη προς το Δημόσιο τα οποία συγκεντρώνουν μηδενικές πιθανότητες να οδηγηθούν στα ταμεία. Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή διευρύνει το όριο ληξιπρόθεσμης οφειλής από το 1,5 στα 3 εκατ. ευρώ, περιγράφοντας τις αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να προηγηθούν. Μετά τις αλλαγές, για να χαρακτηριστεί μια οφειλή ως ανεπίδεκτη είσπραξης και να καταχωριστεί στα ειδικά βιβλία θα πρέπει να έχει προηγηθεί:

  1. Απόφαση του αρμόδιου για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής προϊσταμένου φορολογικής ή τελωνειακής υπηρεσίας, κατόπιν εισήγησης του προϊσταμένου του Τμήματος που έχει την αρμοδιότητα του Δικαστικού, εφόσον πρόκειται για συνολική βασική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή μικρότερη των 300.000 ευρώ,
  2. Απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής προϊσταμένου ΚΕ.Β.ΕΙΣ./Δ.Ο.Υ./ΚΕ.ΜΕ.Φ./Ζ’ Τμήματος ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε. Αττικής ή τελωνειακής υπηρεσίας, εφόσον πρόκειται για συνολική βασική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή από 300.000 έως και 3 εκατ. ευρώ, και
  3. Απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατόπιν εισήγησης του προϊσταμένου της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, εφόσον πρόκειται για συνολική βασική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη από 3 εκατ. ευρώ.

Ο χαρακτηρισμός μιας οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης κάθε άλλο παρά σημαίνει τη διαγραφή της. Από την ημερομηνία καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα ετών αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή της οφειλής, δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία (μόνο βεβαίωση οφειλής), δεν χορηγείται στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα άλλο, προβλεπόμενο από τον νόμο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός αν πρόκειται για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό.

Παράλληλα, δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα όλων των παραπάνω προσώπων, ενώ το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα λήψης όλων των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις αναγκαστικών ή μη μέτρων και διενέργειας συμψηφισμού σε περίπτωση διαπίστωσης ύπαρξης περιουσιακών στοιχείων και μετά την καταχώριση της οφειλής στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης.

Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη μεταφορά ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ειδικά βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να επικεντρωθεί καλύτερα στην επιδίωξη είσπραξης οφειλών όπου υπάρχει η δυνατότητα να οδηγηθούν στο ταμείο του Δημοσίου.

Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τα 108,4 δισ. ευρώ των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 26,3 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, στόχος είναι φέτος να ενταχθούν στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης επιπλέον χρέη ύψους 10 δισ. ευρώ.

Πότε μπαίνει η σφραγίδα «ανεπίδεκτο»

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και οι συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης εφόσον συντρέχουν σωρευτικά μια σειρά από προϋποθέσεις.

Μεταξύ αυτών, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της Φορολογικής Διοίκησης και από τις έρευνες αυτές να μην έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων προσώπων ή να έχει διαπιστωθεί η καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκεινται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη κατά τα άρθρα 939 και επόμενα του Αστικού Κώδικα και ειδικότερα να έχει διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων κατά των ανωτέρω ευθυνόμενων προσώπων με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή από τον εκκαθαριστή στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον έχει λάβει χώρα κήρυξη των ευθυνόμενων προσώπων σε πτώχευση, η οποία δεν έχει περατωθεί.

Θα πρέπει, παράλληλα, να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και να έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας υπηρεσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος να πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.

Στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης μπαίνουν και οι οφειλές για τις οποίες έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα ετών από την υπαγωγή της επιχείρησης του οφειλέτη, φυσικού ή νομικού προσώπου, σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης ή από τη λύση του νομικού προσώπου και η τρέχουσα συνολική αξία του ενεργητικού τής υπό εκκαθάριση περιουσίας και της περιουσίας των συνυπόχρεων προσώπων είναι ιδιαίτερα μικρής αξίας σε σχέση με τη συνολική βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή, η οποία δεν υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του ύψους της οφειλής και σε κάθε περίπτωση το ποσό των 100.000 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και εάν ο οφειλέτης ή συνυπόχρεο πρόσωπο απεβίωσε χωρίς να καταλείπει οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και ο επιζών σύζυγος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, τα τέκνα του οφειλέτη καθώς και οι εκ διαθήκης κληρονόμοι αυτού αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά.

Στην περίπτωση αυτή, για τον χαρακτηρισμό οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης, δεν απαιτείται έρευνα και επίσπευση της διαδικασίας είσπραξης σε βάρος των λοιπών κληρονόμων του αποβιώσαντος.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-26 07:33:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button