Κόσμος

Γιατί ο Νετανιάχου έσπασε την εκεχειρία στη Γάζα

Οι επιδρομές των Ισραηλινών στη Γάζα, που σκοτώνουν αμάχους Παλαιστινίους και σηματοδοτούν τη ρήξη της εκεχειρίας με τη Χαμάς, εξυπηρετούν τον πρωθυπουργό του εβραϊκού κράτους, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσον αφορά τον στόχο του να μειώσει την πίεση τόσο των ακροδεξιών εντός της χώρας του όσο και των συμμάχων του Αμερικανών, «αν και δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι τα σχέδια του Τραμπ για το αύριο της Γάζας», έγραψε η Corriere della Sera.

Το ιταλικό μέσο αμφισβήτησε τις πραγματικές προθέσεις του Τραμπ για την Παλαιστίνη, για το Ισραήλ και γενικά για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, γράφοντας με προφανή ειρωνεία ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «πότε μιλάει περί  διανομής των Παλαιστινίων σε χώρες μαστιζόμενες από συγκρούσεις, όπως το Σουδάν, η Συρία ή η Σομαλία, και πότε περί ανοικοδόμησης της Γάζας σε στυλ ‘‘Ριβιέρας’’». Ισως έτσι να διευκολύνει και τον ισραηλινό πρωθυπουργό στα δικά του σχέδια.

Οπωσδήποτε, όμως, από την παραβίαση της εκεχειρίας εκ μέρους του Ισραήλ προέκυψαν ήδη πολιτικά αποτελέσματα, καθώς ενισχύθηκε η συνοχή της ακροδεξιάς κυβέρνησης του «Μπίμπι», δεδομένου ότι οι σύμμαχοί του στην εξουσία είναι φιλοπόλεμοι εξ ορισμού. Ετσι, στην κυβέρνηση έσπευσε να επιστρέψει ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος είχε αποχωρήσει διαμαρτυρόμενος για την υπογραφή της εκεχειρίας με τη Χαμάς.

Και άλλοι ομοϊδεάτες του Μπεν-Γκβιρ, όμως, οι οποίοι είχαν απειλήσει τον Νετανιάχου με αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Νετανιάχου μόλις άρχισε να βομβαρδίζει ξανά τους Παλαιστινίους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποδείχθηκε ότι, σε μεγάλο βαθμό, η στρατηγική του Ισραήλ ύστερα από την επίθεση της Χαμάς στα κιμπούτς καθορίστηκε και εξακολουθεί να καθορίζεται από την ανάγκη του Νετανιάχου να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο.


Η επανέναρξη των επιδρομών στη Γάζα, σχολίασε η Corriere, συμπίπτει με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την απελευθέρωση των ομήρων και το οριστικό τέλος των μαχών. Η Χαμάς ζήτησε από το Ισραήλ να σεβαστεί τα συμπεφωνημένα, ενώ το εβραϊκό κράτος τής απάντησε με μεγαλύτερη πίεση για άμεση απελευθέρωση όλων των εβραίων ομήρων.

Ο Νετανιάχου, πάντως, συνεχίζει να διατυμπανίζει ότι ο Τραμπ είναι ο καλύτερος φίλος του, κάτι που κάθε άλλο παρά διαψεύδουν οι πρόσφατοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στην Υεμένη, παρατήρησαν οι Ιταλοί: «Η αμερικανική πίεση στους σιίτες ευνοεί τον Νετανιάχου, αφού πάντα έλεγε ότι το Ιράν πρέπει να γονατίσει». Κατά τα λοιπά, «2,3 εκατομμύρια παλαιστίνιοι άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στη Γάζα, ενώ 24 Ισραηλινοί εξακολουθούν να είναι όμηροι της Χαμάς».


. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-19 19:50:00

Back to top button