Κόσμος

Στη δημοσιότητα ακόμη 80.000 έγγραφα για τις δολοφονίες των Κένεντι

Σήμερα αναμενόταν να δημοσιοποιηθούν «περίπου 80.000 αρχεία» που αφορούν τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, το 1962 στο Ντάλας του Τέξας. Την ανακοίνωση περί αποχαρακτηρισμού των εγγράφων αυτών και περί άμεσης δημοσιοποίησής τους έκανε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Δευτέρα.

«Ο κόσμος τα περίμενε δεκαετίες ολόκληρες» είπε στους δημοσιογράφους ο Τραμπ. Και αμέσως συμπλήρωσε: «Είναι πολύ ενδιαφέροντα, θα τα διαβάσετε αύριο και θα βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας. Δεν νομίζω ότι θα λογοκρίνουμε κάτι. Τους είπα να μη λογοκρίνουν τίποτε». Οπως μεταδόθηκε από τις ΗΠΑ, πάντως, δεν είναι σαφές αν τα έγγραφα περιλαμβάνουν και στοιχεία που αφορούν τον θάνατο του αδελφού του Τζ. Φ. Κ., του Μπομπ Κένεντι, ο οποίος σκοτώθηκε το 1968.

Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα στο τέλος του Ιανουαρίου περί αποχαρακτηρισμού των φακέλων για τις δολοφονίες των δύο Κένεντι, αλλά και του αγωνιστή υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Δεκάδες χιλιάδες έγγραφα για τον Τζον Κένεντι έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν και χιλιάδες άλλα, δεσμευμένα για λόγους εθνικής ασφαλείας. Η τελευταία δημοσιοποίηση είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2022.

Αν και η επίσημη εκδοχή είναι ότι τον Τζον Κένεντι τον σκότωσε ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, έχοντας δράσει μόνος του, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι πίσω από τη δολοφονία υπήρχε κάποια σκοτεινή συνωμοσία. Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Τζο Μπάιντεν, στις θητείες τους δεν επέτρεψαν την πλήρη δημοσιοποίηση των εγγράφων. Εικάζεται ότι η αποκάλυψη των τελευταίων αρχείων που παραμένουν επτασφράγιστα είναι απίθανο να περιέχουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Συνεπώς, οι συνωμοσιολόγοι θα επιμένουν στις θεωρίες τους.


Καθώς ο Οσβαλντ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Τζακ Ρούμπι κατά τη μεταγωγή του στη φυλακή, οι θεωρίες συνωμοσίας είχαν φουντώσει στις ΗΠΑ.  Ετσι γράφτηκαν εκατοντάδες βιβλία για το θέμα και γυρίστηκαν δεκάδες φιλμ. Μάλιστα οι συνωμοσιολόγοι είχαν υποδείξει και τους ενόχους: τη Σοβιετική Ενωση, την Κούβα, τη Μαφία, ακόμη και τον αντιπρόεδρο του Κένεντι, Λίντον Τζόνσον

Ο μικρότερος αδερφός του προέδρου Κένεντι, ο Ρόμπερτ ή Μπομπ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 1968 ενώ αγωνιζόταν για την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών. Ως δολοφόνος του συνελήφθη επί τόπου ο Σιρχάν Σιρχάν, Παλαιστίνιος γεννημένος στην Ιορδανία, ο οποίος καταδικάστηκε και ακόμη εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε καλιφορνέζικη φυλακή.


. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-18 15:29:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button