Ελλάδα

Πρόγραμμα αναβάθμισης 500 τεθωρακισμένων κόστους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ

Σε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) αναμένεται να αναβαθμιστούν 500 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) M-113 του Στρατού Ξηράς υπό την προϋπόθεση να αποδεσμευτούν επιπλέον κονδύλια για την άμυνα, προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα του ΓΕΣ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ, η «οροφή» για κάθε Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) που θα αναβαθμιστεί έχει τεθεί στα 2 εκ. ευρώ και κατά συνέπεια το συνολικό κόστος του προγράμματος των 500 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) M-113, υπολογίζεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στόχος είναι τα 500 αναβαθμισμένα ΤΟΜΑ M-113 να εξοπλίσουν 12 Μονάδες Μηχανοκίνητου Πεζικού Σχηματισμών του Δ’ Σώματος Στρατού στη Θράκη, με προτεραιότητα στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, το ΓΕΣ ήδη έχει στα χέρια του μια σειρά από προτάσεις για αναβάθμιση των M-113, μεταξύ των οποίων και από εταιρεία της Νότιας Κορέας, όμως προαπαιτούμενο για το πρόγραμμα είναι η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας πέρα από το κόστος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στρατού Ξηράς.

Με αυτό το δεδομένο, ισχυρό πλεονέκτημα εξακολουθεί να έχει η πρόταση της ισραηλινής Rafael, η οποία προτίθεται να συνεργαστεί με την ελληνική εταιρεία ΜΕΤΚΑ, ώστε όλες οι εργασίες να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Μαγνησία. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που θα διατεθούν για το πρόγραμμα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί γραμμή παραγωγής στη χώρα μας με δυνατότητα συντήρησης, αλλά και κατασκευής επιπλέον αναβαθμισμένων ΤΟΜΑ ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες.

M  TOMA GES

Το ενδεχόμενο αγοράς καινούργιων ΤΟΜΑ στη δεδομένη χρονική συγκυρία και με βάση τις συνολικές εξοπλιστικές ανάγκες του Στρατού Ξηράς έχει αποκλειστεί, καθώς το κόστος κάθε Μονάδας ξεπερνά τα 8 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα για την απόκτηση του μίνιμουμ αριθμού των 300 ΤΟΜΑ να απαιτούνται σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ. Ενώ και η υποστήριξη των καινούργιων ΤΟΜΑ προϋποθέτει επιπλέον κονδύλια που εκτινάσσουν το πρόγραμμα σε πολύ υψηλότερο κόστος.

M  TOMA GES

Την ίδια ώρα, ο Στρατός Ξηράς, ως χρήστης των Μ-113 εδώ και δεκαετίες, διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία στην συντήρηση και υποστήριξη τους. Το γεγονός ότι χρησιμοποιεί περίπου 2.900 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου M-113, κυρίως στις εκδόσεις A1/A2, σε Μονάδες Μηχανοκίνητου Πεζικού, και όχι μόνο, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, αφού πρόκειται για μια μεγάλη «δεξαμενή» ανταλλακτικών τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

M  TOMA GES

Η αναβάθμιση των Μ-113 σε ΤΟΜΑ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΓΕΣ, αφορά στη μηχανολογική παρέμβαση με στόχο την ενίσχυση της ισχύος του Τεθωρακισμένου, ώστε να μπορεί να αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα και να μπορεί να ακολουθεί τα άρματα μάχης Leopard, με δεδομένο ότι θα αυξηθεί και το συνολικό του βάρος.

M  TOMA GES

Επιπλέον, προβλέπεται τοποθέτηση ισχυρής παθητικής θωράκισης με ζητούμενο την αύξηση της επιβιωσιμότητας στο πεδίο της μάχης, αλλά και τοποθέτηση πύργου με τηλεχειριζόμενο πυροβόλο των 30 χιλιοστών. Ένας αριθμός αναβαθμισμένων ΤΟΜΑ M-113 προβλέπεται να εξοπλιστούν με αντιαρματικό πιθανότατα κατηγορίας SPIKE. Τα συγκεκριμένα αντιαρματικά ΤΟΜΑ προορίζονται για επιλεγμένες Μονάδες της πρώτης γραμμής, ώστε να επιχειρούν δίπλα στα άρματα μάχης και σε περιβάλλον αυξημένων απειλών.

M  TOMA GES

Η αναβάθμιση των Μ-113 σε ΤΟΜΑ έχει ως γενικότερο στόχο την αύξηση της ισχύος πυρός και την αυξημένη δυνατότητα ταχύτητας, ευελιξίας και συνεργασίας με άλλα οπλικά συστήματα. Η μετατροπή των ευάλωτων και περιορισμένων δυνατοτήτων των απαρχαιωμένων ΤΟΜΠ Μ-113 σε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης, που μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο σε αμυντικές αλλά και σε επιθετικές επιχειρήσεις με το πυροβόλο των 30 χιλιοστών συνιστώντας απειλή ακόμα και για εχθρικά άρματα, αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος για τον Στρατό Ξηράς.

πηγή: OnAlert.gr / Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς


Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-15 20:12:00

Back to top button