Κόσμος

Εμπόδια στην υποψηφιότητα Ιμάμογλου για την Προεδρία: Ακυρώνουν το πτυχίο του

Ένα νέο εμπόδιο φαίνεται να προκύπτει στην υποψηφιότητα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Hurriyet,  αναμένεται η ακύρωση του πτυχίου του από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του δημοσιογράφου, Αμπντουλχαμίτ Σελβί, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με το Προεδρικό Μέγαρο, το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης αναμένεται να ολοκληρώσει σε σύντομο χρόνο την έκθεσή του για το πτυχίο του Ιμάμογλου και να την αποστείλει στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η διοίκηση της Σχολής αναμένεται να λάβει την απόφασή της σχετικά με την εγκυρότητα του πτυχίου άμεσα.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κατηγορείται για «πλαστογραφία επίσημων εγγράφων», με βάση έκθεση του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK) της Τουρκίας. Σύμφωνα με την έκθεση, η μετεγγραφή του το 1990 στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης ήταν παράνομη και, ως εκ τούτου, το πτυχίο του πρέπει να ακυρωθεί.

Σε περίπτωση που το πτυχίο του ανακληθεί, ο Ιμάμογλου δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας, καθώς η κατοχή πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί προϋπόθεση για την εκλογή στο αξίωμα της προεδρίας.


Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είναι και ο επικρατέστερος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά δικαστικών υποθέσεων, με συνολικές ποινές φυλάκισης που ξεπερνούν τα 23 χρόνια, ενώ έχουν κατατεθεί πέντε αιτήσεις για την αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Στις 23 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές του CHP για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες, αν δεν διεξαχθούν πρόωρα, προγραμματίζονται για το 2028. Ο Ιμάμογλου είναι ο ισχυρότερος αντίπαλος του νυν προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά της αντιπολίτευσης.


Σε δηλώσεις του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανέφερε ότι κανείς δεν θα καταφέρει να του βάλει «τρικλοποδιές», και κάλεσε τον πρόεδρο Ερντογάν να τον αντιμετωπίσει με γενναιότητα στην κάλπη.

Στο μεταξύ, απόφαση αναμένεται να λάβει και η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, η οποία διεξάγει την έρευνα για το δίπλωμα του Ιμάμογλου.


Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζουν ότι θα βάλουν τρικλοποδιά στον Εκρέμ, θα τον εμποδίσουν, θα κάνουν το ένα, θα κάνουν το άλλο… Ούτε μια τρίχα από τα μαλλιά μου δεν κουνήθηκε. Οι δειλοί προσπαθούν να μας τρομάξουν. Δεν φοβόμαστε, δεν τρομάζουμε κανέναν. Το μόνο που ζητάμε εμείς είναι η κάλπη. Έλα να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με γενναιότητα. Δεν φοβόμαστε, ζητάμε μόνο την κάλπη. Ακολούθησα το δρόμο για την προεδρία με αποφασιστικότητα. Δεν θα καταφέρουν να βάλουν τρικλοποδιά στον Εκρέμ. Μετά τις 23 Μαρτίου, θα γιορτάσουμε όλοι μαζί το Μπαϊράμι (σ.σ. τη γιορτή του Ραμαζανίου) σε ένα κλίμα ενθουσιώδους εορτασμού».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-14 15:37:00

Back to top button