Οικονομία

Η Ε.Ε. ανακοίνωσε αντίμετρα 26 δισ. ευρώ στους δασμούς του Τραμπ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει οικονομικά αντίποινα ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ ως απάντηση στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, κλιμακώνοντας με αυτό τον τρόπο την εμπορική αντιπαράθεση με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, που τέθηκαν σε εφαρμογή την Τετάρτη, «αδικαιολόγητους εμπορικούς περιορισμούς».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

«Λυπούμαστε για το μέτρο» τονίζει σε ανακοίνωσή της, την ώρα που οι Βρυξέλλες ξεκαθάρισαν ότι «ετοιμάζουν σειρά αντίμετρων» από την 1η Απριλίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις της» είπε η Φον ντερ Λάιεν, συμπληρώνοντας:

«Παραμένουμε ανοιχτοί στις διαπραγματεύσεις. Πιστεύουμε σταθερά ότι σε έναν κόσμο που ταλανίζεται από γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες, δεν είναι προς το κοινό μας συμφέρον να επιβαρύνουμε τις οικονομίες μας με δασμούς».

Το μπλοκ ήταν προετοιμασμένο για το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών δασμών αλλά η απόφαση για αντίμετρα σίγουρα θα επιδεινώσει τις ήδη ταραγμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Ουάσινγκτον διεμήνυσε στην Ευρώπη ότι θα πρέπει να αναλάβει την ασφάλειά της στο μέλλον.

Οι δασμοί θα επηρεάσουν προϊόντα από τις ΗΠΑ αξίας 26 δισ. ευρώ και όχι μόνο προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν και οικιακές συσκευές, γεωργικά προϊόντα (μεταξύ των οποίων πουλερικά, βόειο κρέας, ορισμένα θαλασσινά, ξηροί καρποί, αυγά, ζάχαρη και λαχανικά), οικιακά εργαλεία, πλαστικό, ξυλεία και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

«Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς ύψους 28 δισ. δολαρίων και εμείς απαντάμε με αντίμετρα ύψους 26 δισ. ευρώ» τόνισε η Φον ντερ Λάιεν στη σχετική της ανακοίνωση.

«Λυπούμαστε πραγματικά για αυτό το μέτρο»

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι οι δασμοί του θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε αμερικανικά εργοστάσια.

Trump

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Win McNamee/Pool Photo via AP

«Κινδυνεύουν θέσεις εργασίας. Οι τιμές θα αυξηθούν. Και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ» υποστήριξε με τη σειρά της η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Λυπούμαστε πραγματικά για αυτό το μέτρο. Οι δασμοί είναι φόροι. Είναι κακοί για τις επιχειρήσεις και ακόμη χειρότεροι για τους καταναλωτές. Αυτοί οι δασμοί θα επηρεάσουν την εφοδιαστική αλυσίδα. Θα φέρουν αβεβαιότητα στην οικονομία» τόνισε επίσης.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες χάλυβα προετοιμάζονται εδώ και καιρό

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χάλυβα προετοιμάζονται εδώ και καιρό για τον οικονομικό αντίκτυπο των δασμών Τραμπ.

«Θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα, επιδεινώνοντας το ήδη δύσκολο περιβάλλον της αγοράς» είπε τον περασμένο μήνα ο Χένρικ Άνταμ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα Eurofer.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους εξαγωγών χάλυβα.

Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά των ευρωπαϊκών εταιρειών χάλυβα, αντιπροσωπεύοντας το 16% των συνολικών εξαγωγών του κλάδου.

«Η απώλεια ενός σημαντικού μέρους αυτών των εξαγωγών δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από ευρωπαϊκές εξαγωγές σε άλλες αγορές» δήλωσε επίσης ο Άνταμ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει αντίστοιχους δασμούς στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χάλυβα και αλουμινίου στην πρώτη του θητεία, εξοργίζοντας τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Το μπλοκ είχε προχωρήσει και τότε σε αντίμετρα, θέτοντας σε ισχύ δασμούς σε αμερικανικές μοτοσικλέτες, μπέρμπον, φυστικοβούτυρο και τζιν.

Για την Ευρώπη, οι νέοι δασμοί θα είναι σχεδόν τέσσερις φορές το μέγεθος των αντίστοιχων δασμών που επιβλήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, όταν οι ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρο σχεδόν 7 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές μετάλλων της ΕΕ, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-12 09:28:00

Back to top button