Κόσμος

Πώς ο Μακρόν προσπάθησε να πάρει τον Τραμπ με το μέρος της Ευρώπης

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε, τη Δευτέρα, να φέρει τον Ντόναλντ Τραμπ στο στρατόπεδο του Κιέβου και της Ευρώπης, μετά από μια έντονη προσπάθεια του Λευκού Οίκου να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να κατηγορήσει την Ουκρανία και όχι τη Ρωσία για την εισβολή του Κρεμλίνου το 2022.

Συναντώντας τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, ο Μακρόν προσπάθησε να διασώσει τους δεσμούς των παραδοσιακών συμμάχων εν μέσω μιας ιστορικής, όπως την αποκαλεί η Washington Post, αναδιάταξης των σχέσεων Ουάσινγκτον και Μόσχας.

Η γαλλική επίσκεψη -στην τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- ήρθε καθώς η κυβέρνηση Τραμπ τάχθηκε με τη Ρωσία και εναντίον της Ουκρανίας και της Ευρώπης στoν OHE σε ψηφοφορίες για το πώς θα σηματοδοτηθεί το θλιβερό ορόσημο.

Ηταν η πιο βαθιά ρήξη μεταξύ των δυτικών συμμάχων στον ΟΗΕ από το 2003, πριν τον πόλεμο στο Ιράκ, και μία ακόμα ένδειξη ότι ο Τραμπ προσεγγίζει τη Μόσχα και απομακρύνεται από την Ευρώπη και την Ουκρανία.


Η συνάντηση Μακρόν – Τραμπ, σημειώνει η Post, ήταν φιλική, τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι σημείωσαν πρόοδο όσον αφορά την υποστήριξη των ΗΠΑ σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάπτυξη ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.


Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, είπε ότι θαύμασε τους χειρισμούς του Μακρόν στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2019.

Τη Δευτέρα, ο γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να σώσει ό,τι μπορούσε από τους διατλαντικούς δεσμούς, προσπαθώντας παράλληλα να σχεδιάσει ένα μέλλον στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μην είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας, όπως επισήμανε η Washington Post.


«Ηρθε η ώρα να τερματίσουμε αυτή την αιματοχυσία και να αποκαταστήσουμε την ειρήνη και νομίζω ότι θα το κάνουμε. Είχαμε μερικές σπουδαίες συζητήσεις, μεταξύ άλλων και με τη Ρωσία, από τότε που επέστρεψα στον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Τραμπ. «Η κυβέρνησή μου πραγματοποιεί μια αποφασιστική ρήξη με τις αξίες της εξωτερικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης και, ειλικρινά, με το παρελθόν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οταν ο Τραμπ ρωτήθηκε αν θα αποκαλέσει τον Πούτιν «δικτάτορα», όπως είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα με τον Ζελένσκι, αρνήθηκε, λέγοντας: «Δεν χρησιμοποιώ αυτές τις λέξεις ελαφρά τη καρδία».

Σε ένα σημείο, οι δύο πρόεδροι διαφώνησαν, όταν ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα αποπληρώσει τα δάνεια στους Ευρωπαίους, αλλά όχι στους Αμερικανούς. Ο Μακρόν τον διέκοψε εξηγώντας ότι η Ευρώπη έχει δώσει δάνεια αλλά και επιχορηγήσεις που υπερβαίνουν αυτές που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ευρωπαίοι λένε ότι χρησιμοποίησαν όλες τις διαθέσιμες μεθόδους για να επισπεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια προς το Κίεβο και πως δεν αναμένουν ότι όλα τα δάνεια θα αποπληρωθούν.

Στο θέμα της αποστολής ευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, που στηρίζει ο Μακρόν, αλλά όχι το Κρεμλίνο, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι ο Πούτιν τελικά «θα τα δεχθεί».

«Θέλουμε ειρήνη γρήγορα, αλλά δεν θέλουμε μια συμφωνία που είναι αδύναμη», δήλωσε ο Μακρόν. «Υπάρχουν Ευρωπαίοι που είναι έτοιμοι να εμπλακούν, να παράσχουν αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας και τώρα υπάρχει ένα σαφές αμερικανικό μήνυμα ότι οι ΗΠΑ ως σύμμαχος είναι έτοιμες να παράσχουν αυτή την αλληλεγγύη για αυτή την προσέγγιση. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής, κατά την άποψή μου».

Ο γάλλος ηγέτης πρόσθεσε ότι με βάση τις συζητήσεις του με τον Τραμπ τη Δευτέρα, εάν η Ρωσία παραβιάσει μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, τότε θα βρεθεί «σε σύγκρουση» με τους Ευρωπαίους και, όπως φαίνεται, με την Ουάσινγκτον.

«Θα ήταν σε σύγκρουση με όλους όσους συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία. Και αυτό είναι μια αλλαγή. Αυτό ήταν κάτι που δεν το βλέπαμε στο παρελθόν», δήλωσε.

Ο Τραμπ δεν έκανε κανένα σχόλιο σε αυτό το σημείο.

Φάνηκε όμως να πιστεύει τον λόγο του Πούτιν ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει σε μόνιμο τερματισμό του πολέμου της στην Ουκρανία ως μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη, φοβούμενοι ότι μια κακή συμφωνία θα επιτρέψει στη Ρωσία να επανεξοπλιστεί και αργότερα να εισβάλει εκ νέου στην Ουκρανία.

«Δεν νομίζω ότι θα χρειαστείτε μεγάλη υποστήριξη» των δυνάμεων ασφαλείας στο εσωτερικό της Ουκρανίας, δήλωσε ο Τραμπ. «Νομίζω ότι αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει πρόβλημα. Μόλις υπογραφεί μια συμφωνία, η Ρωσία θα επιστρέψει στις δουλειές της και η Ουκρανία και η Ευρώπη θα επιστρέψουν στις δουλειές τους. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα».

Ο Μακρόν απηύθυνε επίσης προειδοποίηση στον Τραμπ ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος, λέγοντας ότι είχε εκτεταμένες συνομιλίες μαζί του πριν από την επίθεσή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Πούτιν «αρνήθηκε τα πάντα. Αλλά δεν είχαμε εγγυήσεις ασφαλείας», είπε ο Μακρόν. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να είμαστε ισχυροί και να έχουμε αποτρεπτικές ικανότητες είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε σίγουροι ότι θα μας σέβονται».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-25 11:47:00

Back to top button