Πολιτική

Τέμπη: Οι διαφορετικές αναγνώσεις και τα «στοιχήματα» – Η 28η Φεβρουαρίου μέρα καμπής

Λίγες μέρες πριν τις συγκεντρώσεις της 28ης Φεβρουαρίου για την τραγωδία των Τεμπών το πολιτικό θερμόμετρο παρουσιάζει συμπτώματα υπερθέρμανσης, καθώς οι τόνοι γίνονται όλο και οξύτεροι και μοιάζει αυτό το ορόσημο να αποτελεί το σημείο καμπής για τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος.

Τα κόμματα, αλλά κυρίως η κυβέρνηση, φαίνεται από τις τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών να έχουν στραφεί προς την «σκληρή» γραμμή, που εκφράστηκε κυρίως από τους Άδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη. Σήμερα Τρίτη (25/02) υπήρξε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, όπως οι Κικίλιας και Πιερακκάκης, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει δηλώσει ότι οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα συμμετοχής σε μία συγκέντρωση Για την αντιπολίτευση δεν αποτελεί σημαντική μεταβολή, καθώς οι βολές κατά της κυβέρνησης ήταν έντονες ήδη από τη μέρα του τραγικού δυστυχήματος.

Οι χαμηλοί τόνοι της συνέντευξης του πρωθυπουργού στην τηλεόραση του ALPHA εγκαταλείφθηκαν λίγες μέρες αργότερα για να φτάσουμε στην έντονη ρητορική κυβερνητικών στελεχών. Άλλωστε και η τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έδειξε αυτή την αλλαγή στην κυβερνητική στρατηγική. Είναι βέβαιο πλέον ότι η κυβέρνηση παίζει το «χαρτί» της προσπάθειας «πολιτικής αποσταθεροποίησης» και «στρατηγική απαξίωσης των θεσμών από την αντιπολίτευση».

Ο παράγοντας «Κωνσταντοπούλου»

Η πολιτική αντιπαράθεση δεν εξαντλείται στην κόντρα της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Την τελευταία εβδομάδα τα κυβερνητικά πυρά στόχευσαν επανειλημμένα την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει επιλέξει εξαιρετική επιθετική τακτική, όντας παράλληλα και συνήγορος συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος, κάτι που από την κυβερνητική πλευρά διαβάζεται ως «ευκαιρία για πολιτική εκμετάλευση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μάλιστα χακτήρισε την «Πλεύση Ελευθερίας» ως «το κόμμα των Τεμπών»

Η επίθεση και η συνεχής αντιπαράθεση με την πρόεδρο της «Πλεύσης Ελευθερίας» εμπεριέχει έναν κίνδυνο για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η καταγγελία της στάσης και η ανάδειξή της σε κύριο παίκτη από την κυβέρνηση να λειτουργήσει υπέρ της συσπειρώνοντας περαιτέρω στο κόμμα της ένα κοινό που πιστεύει σε ποιο επιθετικές επιλογές αντιπολίτευσης. Και όπως έχει δείξει η Ζωή Κωνσταντοπούλου γνωρίζει πολύ καλά το να αξιοποιεί πολιτικά τέτοιες ευκαιρίες.

Εμφανής αμηχανία από το πολιτικό προσωπικό

Το σύνολο του πολιτικού προσωπικού φαίνεται ότι μπροστά σε μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, στέκει πολλές φορές αμήχανο. Και ο λόγος είναι προφανής. Η κοινωνία είναι αυτή που δημιουργεί την ατζέντα και οι πολιτικοί συνηθισμένοι να έχουν μόνο αυτοί το προνόμιο, προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση, όχι πάντα με επιτυχία. Οι πολίτες δεν φαίνεται να αναζητούν εκφραστές ή καθοδηγητές και σε κάθε ευκαιρία αμφισβητούν τον θεσμικό πυρήνα του πολιτεύματος. Την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τη Δικαιοσύνη. Και φαίνεται ότι οι απαντήσεις που λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια που δεν τους ικανοποιούν.

Φθορά και για κυβέρνηση και για αντιπολίτευση

Όπως έχουν δείξει οι δημοσκοπήσεις όλων των τελευταίων εβδομάδων, παρά την σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, δεν φαίνεται να έχουν πείσει τους πολίτες. Η κυβέρνηση έχει εμφανή φθορά, αλλά η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να επωφελείται στο ελάχιστο απ’ αυτήν την πτώση. Και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν κάμψη, κάτι που δείχνει ότι η δυσπιστία είναι γενικευμένη και αγγίζει τον πυρήνα της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Έχουμε φτάσει στο χρονικό σημείο όπου οι πολιτικές δυνάμεις δεν καλούνται να δώσουν απαντήσεις μόνο για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά για τη λειτουργία των θεσμών στο σύνολό τους. Μπορεί να μοιάζει επικίνδυνο κάποιες φορές να αμφισβητούνται οι θεσμοί του κράτους, η κυβέρνηση να βλέπει έναν «ύποπτο και αδιέξοδο» αντισυστημισμό, αλλά οι πολίτες εκφράζουν άποψη. Οι μόνοι που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη λειτουργία των θεσμών είναι αυτοί που τους υπηρετούν από θέσεις ευθύνης.

Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της 28ης Φεβρουαρίου αναμένεται εξαιρετικά μαζική. Ήδη πολλές επαγγελματικές ενώσεις, καταστήματα, ακόμα και κέντρα διασκέδασης έχουν δηλώσει ότι εκείνη τη μέρα θα παραμείνουν κλειστά. Το αποτύπωμα αυτών των συγκεντρώσεων θα είναι ισχυρό και ουσιαστικά θα ρίξει και τη σκιά του στις συνεδριάσεις της Βουλής στις 4 και τις 5 Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα των Τεμπών και εκεί οι πολιτικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να φανούν αξιόπιστοι απέναντι σε ένα κοινό που απαιτεί απαντήσεις. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η τραγωδία των Τεμπών έχει γίνει πολιτική πυξίδα και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει στο ορατό μέλλον.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-25 11:20:00

Back to top button