Κόσμος

Κίεβο: Διεθνής σύνοδο ηγετών για τα τρία χρόνια από τη ρωσική εισβολή

Οι ηγέτες 13 κρατών έφτασαν την Δευτέρα στο Κίεβο, για να παραστούν στις εκδηλώσεις για την τρίτη επέτειο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας και να δηλώσουν την συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

«Εχουμε μια σημαντική συνάντηση, μια σύνοδο. Ισως να είναι καμπή», είπε σχετικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στη σύνοδο, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος άλλοι 24 ξένοι ηγέτες μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Βρισκόμαστε σήμερα στο Κίεβο, διότι η Ουκρανία είναι η Ευρώπη. Σε αυτή τη μάχη για την επιβίωση, δεν διακυβεύεται μόνο το πεπρωμένο της Ουκρανίας. Είναι το πεπρωμένο της Ευρώπης», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα μαζί με τον Αντόνιο Κόστα, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η επίσκεψή τους στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα προορίζεται να αποτελέσει ένδειξη αλληλεγγύης εν μέσω της ρήξης μεταξύ της Ουκρανίας και του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αλλάξει την στάση των ΗΠΑ απέναντι την οποία ακολουθούσε ο Τζο Μπάιντεν και έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι το Κίεβο ξεκίνησε τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ουκρανικές σημαίες και καντήλια στο νεκροταφείο του Λβιβ, το βράδυ της Κυριακής – REUTERS/Roman Baluk

Ο αμερικανός πρόεδρος υποχρεώθηκε να ανασκευάσει τη δήλωσή του αυτή μετά από έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των ΗΠΑ, αφού όμως, είχε αποκαλέσει δικτάτορα τον Ζελένσκι.

Διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας, στο Σύνταγμα, την Κυριακή – REUTERS/Louisa Gouliamaki

Από τον Φεβρουάριο του 2022, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, πόλεις στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας έχουν ισοπεδωθεί και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, πολλοί από τους οποίους έφυγαν στο εξωτερικό.

Αλλά, τρία χρόνια αφότου η Δύση συσπειρώθηκε πίσω από την Ουκρανία, η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο απειλεί να ανατρέψει αυτόν τον συνασπισμό υποστήριξης και έχει θέσει υπό αμφισβήτηση ζωτικής σημασίας στρατιωτική και οικονομική βοήθεια σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου, σημειώνει η Telegraph.

Αψηφώντας περαιτέρω το Κίεβο και τους ευρωπαίους συμμάχους του, η Ουάσινγκτον σχεδιάζει σήμερα να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ένα σχέδιο κειμένου που καλεί σε «γρήγορο τερματισμό» της σύγκρουσης, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε για «δίκαιη» ειρήνη που θα σέβεται ακριβώς την ουκρανική «εδαφική ακεραιότητα».

Διαδήλωση εναντίον της Ρωσίας στο Δουβλίνο, την Κυριακή – REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Ζελένσκι: Τρία χρόνια ευγνωμοσύνης στον ουκρανικό λαό

Με ανάρτησή του, ο ουκρανός πρόεδρος  χαιρέτισε «την αντίσταση» και τον «ηρωισμό» της χώρας του ανήμερα της θλιβερής επετείου.

«Τρία χρόνια αντίστασης. Τρία χρόνια ευγνωμοσύνης. Τρία χρόνια απόλυτου ηρωισμού των Ουκρανών. Είμαι περήφανος για την Ουκρανία!», έγραψε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο ευχαρίστησε «όλους όσους υπερασπίζονται και υποστηρίζουν την Ουκρανία».

Την ανάρτηση αυτή ο Ζελένσκι τη συνόδευσε με ένα βίντεο που δείχνει τη ζωή των απλών Ουκρανών στις γραμμές του μετώπου και τις καθημερινές τους ασχολίες στη διάρκεια του πολέμου.

Ο Μακρόν βλέπει τον Τραμπ

Ταξιδεύοντας προς την Ουάσινγκτον, ο Εμανουέλ Μακρόν, επανέλαβε πως ο ίδιος και οι ευρωπαίοι εταίροι της Γαλλίας έχουν «δεσμευτεί» η ειρήνη να αποκατασταθεί με «δίκαιο, στέρεο και διαρκή» τρόπο, και ότι η ασφάλεια των Ευρωπαίων θα «ενδυναμωθεί» αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις για αυτό και είναι επιτυχείς.

Ο γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

Ο Μακρόν θα ενεργήσει ως εκπρόσωπος των Ευρωπαίων, αφού την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνομιλίες σχεδόν με όλους, περιλαμβανομένου του φιλορώσου Βίκτορ Ορμπαν.

«Πηγαίνει στην Ουάσινγκτον με προτάσεις δράσης που αντικατοπτρίζουν τα σημεία σύγκλισης τα οποία παρουσιάστηκαν» στη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, υπογράμμισε σύμβουλος του Μακρόν.

Αυτό σημαίνει «τη συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία, την παροχή της απαραίτητης στρατιωτικής βοήθειας, τον σεβασμό στην κυριαρχία της», προκειμένου «να ληφθούν πλήρως υπόψη τα συμφέροντα των Ευρωπαίων», εξήγησε ο ίδιος.

Για να το πετύχει αυτό, ο γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να πείσει τον Τραμπ ότι η Ρωσία αποτελεί «υπαρξιακή απειλή», ότι ο Πούτιν «δεν θα σεβαστεί» μια εκεχειρία και ότι θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για μια κατάπαυση του πυρός.

Διαδήλωση στήριξης στην Ουκρανία, στη Βουδαπέστη, την Κυριακή – REUTERS/Bernadett Szabo

Μπροστά στη ρωσική απειλή και στην αλλαγή της αμερικανικής στάσης, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κινητοποιηθούν. Ο Κόστα ανήγγειλε έκτακτη σύνοδο κορυφής την 6η Μαρτίου, τονίζοντας ότι «ζούμε αποφασιστική στιγμή για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο νικητής των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία που αναμένεται προσεχώς να γίνει καγκελάριος, χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» να υπάρχει «δυνατότητα αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας», εναλλακτική «στο NATO στη σημερινή μορφή του».

Την Κυριακή, έγιναν κινητοποιήσεις σε ένδειξη υποστήριξης στην Ουκρανία στο Παρίσι, στην Πράγα, στο Βίλνιους, στην Αθήνα, μπροστά στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον και σε άλλες αμερικανικές πόλεις. Νέες συγκεντρώσεις προβλέπονται σήμερα, ιδίως στο Λονδίνο.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-24 10:05:00

Back to top button