Οικονομία

Προαπαιτούμενα: Ο Κοστέλο ζήτησε να ξεκολλήσει το Ταμείο Ανάκαμψης

Ενας «φίλος από τα παλιά», όπως λέει ο στίχος, ήρθε να μας θυμίσει ότι «για να πάρει τα υπόλοιπα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η Ελλάδα, θα πρέπει να τρέξει και να υλοποιήσει έγκαιρα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ».

Πρόκειται για τον Ντέκλαν Κοστέλο, τον οποίο γνωρίσαμε ως εκπρόσωπο των Ευρωπαίων στην τρόικα από την περίοδο του δεύτερου μνημονίου και των σκληρών διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους και μετά.

Ο Κοστέλο, με τα χρόνια και την εμπειρία που απέκτησε την περίοδο των μνημονίων στην Ελλάδα, αναβαθμίστηκε στην ιεραρχία των Βρυξελλών και παραμένει μέχρι και σήμερα επόπτης της Κομισιόν για την Ελλάδα.

Στις συναντήσεις που είχε προ ημερών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να ελέγξει την πορεία υλοποίησης του ΤΑΑ, ήταν φιλικός και συνάμα αυστηρός για καθυστερήσεις που υπάρχουν.


«H Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς δεν θα δοθεί παράταση στην τελική προθεσμία του Αυγούστου του 2026 για υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης» είπε δημοσίως, μιλώντας ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, η οποία σε άλλες, περασμένες εποχές αποτελούσε «μεγάλη είδηση».

Η είδηση τώρα είναι ότι η Ελλάδα, στους 18 μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη του προγράμματος στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη διάλυση του ΤΑΑ, θα πρέπει να καλύψει 240 ορόσημα, που είναι μικρές ή μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να απορροφήσει τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ (με τη μορφή επιδοτήσεων και φθηνών τραπεζικών δανείων) που δικαιούται.


Σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο, η αναθεώρηση του προγράμματος μέχρι το Πάσχα είναι η τελευταία ευκαιρία ώστε να απενταχθούν ή να τροποποιηθούν έργα και προγράμματα που δεν έχουν ελπίδες να προχωρήσουν και να αντικατασταθούν με άλλα.

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα

Οπως συμφωνήθηκε κατά τον έλεγχο, η Ελλάδα εντός του 2025 μπορεί να διεκδικήσει 9,3 δισ. ευρώ (από την 6η και την 7η δόση), ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται 500 εκατ. ευρώ (από την 5η δόση).


Ο στόχος είναι τα τελευταία κονδύλια (περίπου 6 δισ. ευρώ από τον συνολικό προυπολογισμό των 36 δισ. του ΤΑΑ) που δικαιούται η Ελλάδα να εκταμιευθούν με την τελευταία δόση τον Ιούνιο του 2026.

Τα προαπαιτούμενα

Οπως είπε και ο Ντέκλαν Κοστέλο, για να πάει καλά το σχέδιο και να ολοκληρωθεί η ροή των πόρων προς την Ελλάδα, πρέπει να υλοποιηθούν ταυτόχρονα όλα τα προαπαιτούμενα –ορόσημα, όπως λέγονται– που έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση.

Τα πιο βασικά και δύσκολα από τα ορόσημα που πρέπει να υλοποιηθούν μέσω συμβάσεων και ορισμένα να νομοθετηθούν μέσα στο 2025 είναι τα εξής:

  • Οι συμβάσεις για την αποκατάσταση σιδηροδρομικού δικτύου και οδών που καταστράφηκαν από την καταιγίδα Daniel.
  • Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου σε ποσοστό 95%, μαζί με τη δημιουργία δύο κεντρικών γραφείων.
  • Οι συμβάσεις ανάθεσης για τα νέα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας.
  • Η θεσμοθέτηση ταχύτερων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.
  • Η σύμβαση για το έργο THΟRAX, που αφορά την ηλεκτρονική ασφάλεια και τις επικοινωνίες των Ε.Δ.
  • Οι συμβάσεις για την αναβάθμιση περιφερειακών λιμένων.
  • H έγκριση στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων ανεμογεννητριών.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-24 09:45:00

Back to top button