Υγεία

Βελτιώνεται η πρόγνωση στον καρκίνο του παγκρέατος που ανιχνεύεται νωρίς

Τα οφέλη που παρέχει η ρομποτική χειρουργική στην αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.

Η έγκαιρη διάγνωση βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση στους ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας, καθώς επιτρέπει την χειρουργική αφαίρεσή του.

Ενώ πριν από δέκα χρόνια επιβίωνε ο ένας στους τέσσερις πάσχοντες, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης με καρκίνο στο πάγκρεας είναι πλέον 40-45% όταν γίνεται έγκαιρη διάγνωση. Η πενταετής επιβίωση είναι ένα ορόσημο, καθώς σηματοδοτεί την ίαση.

Ωστόσο ρόλο παίζει και σε ποιο σημείο του παγκρέατος βρίσκεται ο όγκος, ανέφερε στο Πρακτορείο FM ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, διευθυντής του Τμήματος Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής & Ρομποτικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.

«Η αριστερή πλευρά του παγκρέατος (το σώμα και η ουρά όπως λέμε εμείς οι χειρουργοί) σαν προσέγγιση χειρουργική είναι πιο εύκολη, έχει καλύτερη ανάρρωση και μεγαλύτερη επιβίωση», είπε. «Η κεφαλή του παγκρέατος είναι πιο δύσκολη περιοχή και ελλοχεύουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον ασθενή».

Ο κ. Κωνσταντινίδης επισήμανε πως η πρόληψη για τον καρκίνο στο πάγκρεας είναι η υγιεινή ζωή που συνιστάται για όλες τις ασθένειες, δηλαδή:

  • Υγιεινή διατροφή
  • Άσκηση
  • Ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη
  • Αποφυγή του αλκοόλ
  • Αποφυγή του καπνίσματος
  • Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους

Όσον αφορά τις εξετάσεις, ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρει ότι αρχικά μπορεί να γίνει ένα απλό υπερηχογράφημα άνω κοιλίας. «Αν ο υπέρηχος δεν μπορεί να δείξει το πάγκρεας σωστά, τότε μπορεί να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία», πρόσθεσε.

Συμπτώματα και κληρονομικότητα

Οι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα πρέπει οπωσδήποτε να απευθύνονται στο γιατρό. Τέτοια συμπτώματα είναι λ.χ.:

  • Προβλήματα στην πέψη
  • Πόνος στο πίσω μέρος της κοιλιάς στην πλάτη ή στην άνω κοιλία
  • Αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των κενώσεων
  • Ανορεξία
  • Ακεφιά κ.λπ.

«Ο καρκίνος στο πάγκρεας πολλές φορές δίνει άτυπα συμπτώματα», εξήγησε. «Δεν προκαλεί πάντοτε ίκτερο, όπως συμβαίνει λ.χ. με την απόφραξη του χοληδόχου πόρου».

Όσον αφορά τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό της νόσου, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν. «Όταν έχουν έναν συγγενή πρώτου βαθμού που έχει εκδηλώσει καρκίνο στο πάγκρεας, έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και αυτοί την συγκεκριμένη κακοήθεια», ανέφερε. «Αν έχουν δύο συγγενείς πρώτου βαθμού, τότε αυξάνεται πάνω από πέντε φορές ο κίνδυνος. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται πιο λεπτομερής έλεγχος από παθολόγο, γαστρεντερολόγο και ογκολόγο».

Η ρομποτική χειρουργική

Ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν πρόεδρος στο 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής, που διεξήχθη προ διμήνου στη Ρώμη. Όπως είπε, η ρομποτική χειρουργική που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και στον δημόσιο τομέα Υγείας στη χώρα μας, παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στην Ογκολογία.

Όπως αναφέρθηκε και στο συνέδριο, η ρομποτική χειρουργική έχει καθιερωθεί ως ασφαλέστερος τρόπος χειρουργικής προσέγγισης στους καρκίνους του πεπτικού, δηλαδή:

  • Στο πάγκρεας
  • Το στομάχι
  • Το λεπτό έντερο
  • Το παχύ έντερο (κόλον) και το ορθό
  • Τα χοληφόρα

«Το γεγονός ότι οι ρομποτικές επεμβάσεις καταργούν τις μεγάλες τομές στο κοιλιακό τοίχωμα σημαίνει ότι αμέσως εξαλείφονται οι επιπλοκές της τομής», εξήγησε. Πρακτικά αυτό σημαίνει «λιγότερος πόνος για τον ασθενή, λιγότερη ανάγκη ισχυρών αναλγητικών μετά την επέμβαση, πολύ πιο γρήγορη ανάρρωση και εξάλειψη αναπνευστικών λοιμώξεων. Δεν παρατηρούνται επίσης θρομβώσεις και πνευμονικές εμβολές, γιατί ο ασθενής κινητοποιείται αμέσως».

Έχει επίσης μειωθεί σημαντικά ο φόβος για λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος και τα μετεγχειρητικά προβλήματα αυτού του είδους.

Επιπλέον, αν ένας ασθενής χρειάζεται χημειοθεραπεία μετά την επέμβαση, δεν περιμένει δύο και τρεις μήνες όπως γίνεται με τις συμβατικές επεμβάσεις. Σε 15 έως 20 ημέρες μπορεί να αρχίσει τη θεραπεία του. Δεν διασπείρονται, τέλος, κύτταρα από τους όγκους, διότι οι ρομποτικές επεμβάσεις γίνονται αναίμακτα, κατά τον κ. Κωνσταντινίδη.

Και στα δημόσια νοσοκομεία

Το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, το Αρεταίειο και το Μεταξά είναι ήδη εξοπλισμένα με ρομποτικά συστήματα και έχουν αρχίσει την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι στο μέλλον οι περισσότεροι γιατροί θα χειρουργούν με αυτό τον τρόπο, γιατί παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια», εκτίμησε ο κ. Κωνσταντινίδης. «Επομένως, αυτοί που θέλουν να εκπαιδευτούν, που επί της ουσίας είναι όλοι οι νέοι γιατροί, είτε πάνε σε κέντρα αναφοράς του εξωτερικού που δεν είναι και πάρα πολλά ακόμα, είτε έρχονται σε μας και τους εκπαιδεύουμε. Παρακολουθούν επεμβάσεις δικές μου, επιβλέπω εγώ προγράμματα που ξεκινούν και έχουμε μία συνεχή επικοινωνία. Είμαστε κέντρο εκπαίδευσης, στο οποίο έρχονται συνάδελφοι από Αμερική, Καναδά και γενικότερα από όλο τον κόσμο».

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-22 15:12:00

Back to top button